Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

23 maj 2013 | 18:01

Vin Diesel: "Skrämmande att bli Riddick igen"

Han är Riddick, Xander Cage och Dominic Toretto. Vin Diesel berättar för MovieZine hur han ser på sina roller.

Efter nio år är det dags för "Riddick" att göra comeback i höst. Än en gång är det Vin Diesel som spelar den kallhamrade skurken/hjälten som vi tidigare har mött i "Pitch Black" och "The Chronicles of Riddick".

Han är också högaktuell bakom ratten i "Fast & Furious 6", och har fler actionprojekt på gång. Vi träffade Vin Diesel i London.

Hur känns det att bli Riddick igen?

- Mycket kluvet. Han representerar min mörka sida, och sedan jag blev pappa har jag svårt att se på honom. En del av mig är nästan pinsamt berörd eller i alla mycket självmedveten om hur mörkt den rollen tar mig. Jag kan se killen på vita duken, jag vet vad han tänker och jag skäms över att han skulle kunna döda vem som helst. Och eftersom alla de roller jag gör har lite av mig själv i sig, så är det ju skrämmande att inse att det som finns i honom också är lite grann av mig själv.

Du ska också göra "xXx: The Return of Xander Cage". Vad är det med honom som tilltalar dig?

- Den karaktären talar till spänningssökaren i mig - och till min sexiga sida. Sex har alltid varit en viktig del av mig. Jag jobbade som utkastare för att få träffa kvinnor, jag var breakdansare för att få träffa kvinnor, jag fortsatte i plugget trots att jag vantrivdes eftersom jag var störtkär i en tjej. Så Xander Cage representerar den delen av mig.

Du är inte bara med i "Fast & Furious 6", du producerar också filmen. Hur långt har du kommit med sjuan?

- Vi håller redan på med förproduktionen. Varken publiken eller studion vill vänta i två år på nästa film, så jag höll på att missa de här intervjuerna i London eftersom vi jobbar med sjuan. Vi vill ta serien till ännu en nivå, vi vill hitta häftiga ställen att filma på, där vi hittills inte har varit. Men jag skulle tro att vi börjar i Los Angeles. Varje ny trilogi i "Fast & Furious"-serien börjar i LA.

Hur svårt är det att samtidigt göra bra action och utveckla karaktärerna?

- Actionbitarna är egentligen inte mitt jobb. Jag vet att de blir bra. Mitt jobb är storyn, att se till att alla karaktärer får plats och att det inte finns några lösa ändar som hänger och dinglar utan att det görs något åt dem.

Hur ser du på Dominic Toretto, din karaktär i "Fast & Furious"-filmerna?

- Han är verkligen "ride or die". Det är inte jag. Jag har två barn.

"Fast & Furious 6" går nu på bio, premiären av "Fast & Furious 7" är satt till nästa sommar. Det är inte helt klart än när "Riddick" får svensk biopremiär.

| 23 maj 2013 18:01 |