Intervju

Skribent

Jakob Åsell

31 december 2013 | 13:30

"Vi blev helt finansierade på 24 timmar!"

MovieZine träffar David Sandberg, skaparen bakom den omedelbara nätsuccén "Kung Fury".

Bland svenska filmarbetare hör man mycket prat om en filmbransch i kris, om svårigheten att hitta finansiärer och om hotet från internet. Men sen finns det filmare som David Sandberg, en 28-åring från Umeå som i förra veckan lyckades skramla ihop hela budgeten på 200 000 dollar till en 80-talsinfluerad snutfilm med dinosaurier, tidsmaskiner och en kung fu-hitler (kung führer) på bara ett dygn. Och han lyckades - tack vare internet!

I skrivande stund har Davids (alias Laser Unicorns) finansieringskampanj för "Kung Fury" lyckats skramla ihop närmare 380,000 dollar via nästan tiotusen finansiärer genom vad som nu är det populäraste projektet på crowdfunding-plattformen Kickstarter. "Kung Fury"-trailern har blivit ett omedelbart internetfenomen som fått 3,5 miljoner visningar på bara fyra dagar samtidigt som bilder från filmen agerar banner på fildelningssiten The Pirate Bay.

MovieZine fick en pratstund med Sveriges just nu hetaste filmskapare om nätsuccén och framtiden för "Kung Fury".

Hur skulle du beskriva "Kung Fury"?

- En urspårad nostalgitrip till 80-talet, fylld av äventyr, humor och action.

Hur fick du idén och inspirationen till filmen?

- Jag gjorde för längesen en del musik och komponerade då ihop en 80-talslåt som inspirerade mig till att göra en 80-talsfilm. Jag hade länge velat göra en actionkomedi med många olika element, miljöer och karaktärer. 80-talet är ju ett så tacksamt årtionde att göra en komedi om, i och med att årtiondet i sig är väldigt roligt. Sen handlade det mest om att lägga in de ingredienser som jag ville ha med. Det tog dock några månader att få allt att stämma. Musik var väldigt viktig inspiration när jag skrev manuset, jag lyssnade mycket på Mitch Murder och Lost Years som nu gör soundtracket till filmen. Det känns sjukt mäktigt att få jobba med några av sina favoritartister på det här sättet. Sen har jag såklart inspirerats av sjukt många filmer och TV-serier, som "Turtles", "Terminator", "Robocop", "Karate Kid", "Miami Vice", för att nämna några få.

Hur långt har ni kommit i projektet?

- Vi har spelat in ca 90% av filmen. Större delen mot en greenscreen, vilket betyder att vi behöver ersätta den gröna färgen med miljöer digitalt. Detta kräver många talangfulla människor och mycket tid. Det var därför vi launchade våran Kickstarter-kampanj för att kunna anlita folk. Det är helt enkelt för mycket efterarbete för en person.

Kan du berätta lite om dig själv, vem du är och hur du började pyssla med film?

- Jag har haft ett intresse för film ända sen jag såg "MacGyver" när jag var liten. Jag började i rätt tidig ålder att spela in film med vår hemvideokamera och försökte sen klippa dessa filmer med två VHS-spelare, vilket gick sådär. När jag var 16 fick jag en cd-skiva med ett 3D-program av en i klassen. Jag tyckte att 3D var sjukt mäktigt och tänkte att det kunde hjälpa mig göra coolare filmer. Så jag snöade in mig totalt på 3D och eftersom att jag inte hade något internet på den tiden så satt jag och läste en manual lika tjock som en bibel.

- När jag sen gick på gymnasiet så praktiserade jag på Filmcentrum Norr i Umeå och fick lära mig att klippa digitalt, det var helt magiskt i jämförelse med min primitiva VHS-setup och möjligheterna kändes plötsligt oändliga. Efter det var jag helt såld på att göra film och började jobba med reklamfilm och musikvideos. Men för lite mer än ett år sen bestämde jag mig för att göra något eget istället och skrev manuset till "Kung Fury".

Var det självklart att du skulle spela huvudrollen?

- Nej, jag har aldrig sett mig själv som en skådis utan det blev så på grund av praktiska skäl samt i brist på budget. Jag visste att jag skulle vara tillgänglig för varje inspelning och hade helt enkelt inte råd att anlita en skådis. Det kändes sjukt obekvämt i början men nu börjar jag tycka att det är kul.

Målet för finansieringen av 30 minuters-filmen nåddes ju med blixtfart och projektet går som tåget, hade du förväntat dig den här responsen?

- Just nu har vi fått in över 350 000 dollar, vilket är 150 000 dollar mer än vad vi sökte efter, och det har bara gått 4 dagar. Det är helt sjukt! Jag trodde vi skulle få göra en massa utskick dagligen och verkligen behöva kämpa för att nå upp till vårt mål, men vi blev helt finansierade efter bara 24 timmar! Det är så fantastiskt att se hur många människor världen över som är peppade på den här filmen. Det bara strömmar in flera tusen mail och kommentarer från folk och företag som vill hjälpa till på något sätt, jag hinner inte med men det är galet mäktigt! Det känns overkligt och det har inte hunnit sjunka in helt än.

När får vi se "Kung Fury" som långfilm?

- I och med att responsen har varit så överväldigande positiv så siktar vi på att börja jobba med långfilmen så snart som möjligt. Jag och mitt produktionsteam har redan börjar strukturera om och förbereda inför detta. Dock så kommer vi fortfarande släppa 30-minutersfilmen online och gratis. Hur långfilmen kommer distribueras kan jag inte svara på än.

Vad är nästa steg?

- Att fira nyår och att det gått så bra med filmen, sen sätta igång och jobba stenhårt med "Kung Fury" nästa år.

| 31 december 2013 13:30 |