Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

25 december 2020 | 09:00

"Vår tid är nu - 1951" markerar slutet genom att återvända till början

Vad är en "inbetwequel" och är det här verkligen sista gången vi får återse Nina och Calle? Gänget bakom "Vår tid är nu - 1951" ger svar på allt inför premiären!
Inför premiären av årets stora SVT-julklapp, en specialsäsong av "Vår tid är nu" som utspelar sig mellan den första och andra säsongen, så har MovieZine tagit ett snack med seriens båda huvudrollsinnehavare, skaparen samt regissören.
 
Den nya specialsäsongen "Vår tid är nu - 1951" kommer att berätta vad som egentligen hände den där sommaren 1951, som fick Nina och Calle att hitta tillbaka till varandra... och överge sina respektive äktenskap. Något vi tittare aldrig fick se då detta alltså var något som utspelade sig mellan den första och andra säsongen. Säsongen flyttar även ut handlingen till skärgården, när familjen Löwander och deras personal återupptar traditionen att driva en sommarrestaurang.
 
Stickan och Helga får också chansen att fylla i delar av sin historia tillsammans. Foto: Niklas Maupoix/SVT.
 
I huvudrollerna ses även denna gången Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson men vi kommer givetvis även att få se mer av Suzanne Reuter, Peter Dalle, Adam Lundgren, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud och Rasmus Troedsson framför kameran under specialen. Skaparen Ulf Kvensler har skrivit alla fyra avsnitt, som regisserats av Måns Herngren.
 
Det första avsnittet av "Vår tid är nu - 1951" släpps på SVT1 kl. 21.00 på juldagen (25 dec), följt av det andra avsnittet samma tid på annandag jul (26 dec). Det tredje och fjärde avsnittet släpps den 1 januari respektive 2 januari, även dessa kl. 21.00.
 
För den som inte orkar vänta till 2021 på att se klart specialsäsongen, så har även alla fyra avsnitt släppts på SVT Play redan idag.
 
Skaparen Ulf Kvensler har skrivit manus till hela specialsäsongen "Vår tid är nu - 1951". Foto: Carl-Henrik/SVT.
 
"Vår tid är nu - 1951" är en julspecial som tar oss tillbaka till sommaren 1951, var det givet att låta tittarna få drömma sig bort till just sommarmånaderna såhär under den mörka julhelgen - och hur kommer det sig att det blev just den här delen mellan säsong 1 och 2 som vi nu får ta del av?
 
Ulf: Det vet man ju själv att vid den här tiden på året så är det ganska härligt att se och bli påmind om att vi går mot ljusare tider. Sen visste vi också att den skulle utspela sig mellan den första och andra säsongen, nu var det visserligen ett hopp på fem år där men det kändes bra att hoppa in redan ett halvår efter den första säsongens slut. 
 
- Vi fick faktiskt väldigt mycket mejl och klagomål, över att man inte fick veta exakt hur det gick till när Calle och Nina blev ihop igen. Så det var Malin Nevander, som var med i manusgruppen och sedan blev utvecklingschef på SVT... det var hennes idé att vi skulle göra den här specialsäsongen och att den skulle handla om just hur Nina och Calle hittade tillbaka till varandra igen.
 
Har ni något bra ord för vad vi ska kalla en specialsäsong som utspelar sig mellan två tidigare säsonger? 
 
Charlie: Inbetwequel! Det har både jag och Hedda kallat den här säsongen flera gånger under inspelningarna, jag gillar det. 
 
Hedda Stiernstedt som Nina i "Vår tid är nu - 1951". Foto: Niklas Maupoix/SVT.
 
Klockrent uttryck! Det skulle inte förvåna mig om "inbetwequels" blir nästa heta grej att blåsa liv i redan avslutade serier. Hur var det för er skådespelare att nu få chansen att "backa bandet" och fylla i delar av era karaktärers historia på det här sättet?
 
Hedda: Det var nog lättare än jag trodde på ett sätt. Det är nog nästan som att jag har alla Ninas åldrar inom mig nu. Men framför allt så vet jag hela hennes båge nu på ett helt annat sätt än i början när vi spelade in den första säsongen. Jag visste ju därför ganska exakt var hon befann sig rent känslomässigt här, så det gällde väl mest att försöka plocka fram det på ett så bra sätt som möjligt. Genom att ta hänsyn till hela bågen och karaktärsutvecklingen, låta alla känslorna som jag visste fanns där under den här tiden komma fram.
 
- Det var verkligen jättekul att hoppa in just här, för det här var verkligen en bit av Nina som var en av de roligare att spela och grotta ned sig i också. När hon senare blir restaurangägare och tv-personlighet så blir hon någon som står ut i mängden för den här tiden, men här är hon fortfarande "bara" en deprimerad hemmafru på 50-talet. Det var något jag hade velat få mer tid med redan i den första säsongen, men nu äntligen fick chansen att fördjupa mig i.
 
Filmfotografen Göran Hallberg och regissören Måns Herngren under inspelningarna av "Vår tid är nu - 1951".
 
Hur var det för dig att komma in såhär och regissera hela specialsäsongen Måns, med skådespelare som redan har väldigt bra koll på sina roller?
 
Måns: Det var både läskigt och jättespännande. Det är ju läskigt när en serie redan har sina fans och folk som har följt den väldigt noga - och att man ska komma in och "förstöra" något. Samtidigt kan man inte heller bara komma in och tänka att "okej, nu ska jag göra något som ser exakt likadant ut som det tidigare... ingen ska för en sekund kunna ana att det är en ny regissör inne här". Sen kan man inte heller vara rädd för vad skådespelarna ska säga, så man inte vågar ge någon regi. Men faktum är ju ändå att både Hedda och Charlie kan sina karaktärer mycket bättre än vad jag kan. 
 
- Det jag nog tyckte var roligast med att få komma in här var ju att det för mig är lite av en ny genre, med mycket mer drama än vad jag har gjort tidigare med "Bonusfamiljen", "Solsidan" och "Adam och Eva". Det tyckte jag verkligen var superkul, att få göra scener där det inte behöver sluta med en punchline eller ett skratt. Nu fick vi ju in några roliga riktigt roliga scener med givetvis. Men det här är nog faktiskt första gången när jag har suttit gömd bakom monitorn och faktiskt gråtit, på riktigt, vid några tillfällen... sen ropat "tack!" med darrig röst i slutet av scenen. 
 
Malin Persson och Charlie Gustafsson som Sonja och Calle i "Vår tid är nu - 1951".
 
Jag kan tänka mig att både du och Hedda redan hade en egen bild av vad som hade hänt mellan de två första säsongerna. Du fick några otroligt rörande scener här i specialsäsongen - var det något du själv föreslog eller fanns allt med direkt i manuset?
 
Charlie: Nästan skrämmande mycket av det jag själv hade tänkt och föreställt mig kring vad som hade hänt under den här perioden, fanns där i manus nu utan att jag ens behövde prata med Ulf om det. Till exempel så tycker jag att det är så himla fint att vi får se mer av Hannes Fohlin och Malin Persson, som är två underbara skådespelare som spelar Erik och Sonja, än vad vi är vana vid i resten av serien. 
 
- I ettan är Sonja väldigt uppmuntrande och förlåtande gentemot Calle, medan här i julspecialen så får Erik vara mer sårbar samtidigt som Sonja får en mer "hur dum tror du att jag är egentligen?"-rättframhet. Så jag är glad över att vi fick se mer av det här.
 
Tomas Alfredsons "Se upp för Jönssonligan", med Hedda som Doris, släpps på C More under juldagen.
 
Hedda, du har ju premiärerna av både "Se upp för Jönssonligan" och "Vår tid är nu" inplanerade under juldagen. Vilken av dem tycker du att man ska se först?
 
Hedda: Haha, "Vår tid är nu" sänds ju kl. 21.00 på kvällen, som jag tänker har ett lite mer vuxet tema än "Se upp för Jönssonligan"...
 
Ulf: ... ja, det hoppas jag faktiskt. För om den nya "Jönssonligan"-filmen har vuxnare tematik än vi, så har vi nog ett problem. 
 
Hedda: Haha, ja men det vågar jag nog lova! Men jag tänker ändå att då kan man ju grunda lite med att se "Se upp för Jönssonligan" klockan sju på kvällen hela familjen - och sedan få sig en liten poppa popcorn-paus däremellan när man nattar de yngsta barnen innan man slår på "Vår tid är nu" klockan nio.
 
Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt som Calle och Nina i "Vår tid är nu - 1951".
 
Receptet på den perfekta juldagskvällen med andra ord! Innan vi avslutar. Ulf, efter tre säsonger och en inbetweequel, blir det här verkligen det sista vi kommer att få se av "Vår tid är nu"? Eller finns det planer på fler specialsäsonger eller kanske långfilmer framöver?
 
Ulf: Det är väl åtminstone det sista som är inom en överskådlig framtid. Men man kan ju ändå säga att vi har hittat en form för att berätta om svensk nutidshistoria, så det finns ju fler spännande saker att berätta. Det är väl aldrig helt omöjligt att vi återvänder någon gång i framtiden, om vi väntar 50 år så kanske Hedda och Charlie är i rätt ålder för att spela sina karaktärer i början av 90-talet eller någonting sånt, haha. Men just nu finns det i alla fall inga sådana planer.
 

Läs också: De 10 bästa nya svenska tv-serierna från 2020

 
Kommer du att ge den nya specialsäsongen av "Vår tid är nu" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 25 december 2020 09:00 |