Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

16 maj 2022 | 22:00

"The Time Traveler's Wife" har inte ett problem med grooming

MovieZine snackar med huvudrollsinnehavarna Rose Leslie och Theo James inför premiären av det romantiska sci-fi-dramat... och tar upp den känsliga frågan.
Personligen hade jag lyckats missa både författaren Audrey Niffeneggers bok och Rachel McAdams-filmadaptionen av "Tidsresenärens hustru", så när det blev dags att ta sig an HBO:s "The Time Traveler's Wife" hade jag ingen aning om vad berättelsen gick ut på. Förutom att titeln i sig förklarar handlingen någorlunda väl av sig själv då.
 
Men precis som Rose Leslie ("Game of Thrones", "The Good Fight") berättade för mig, så var faktumet att Steven Moffat ("Sherlock", "Doctor Who") hade skrivit manus och att HBO låg bakom produktionen mer än tillräckligt för att göra mig väldigt intresserad. Inför mitt snack med Leslie och Theo James ("Divergent"-filmerna) så hann jag i rask takt klämma hela säsongen - och gillade den. Vilket helt och hållet hänger på att kemin mellan de båda skådespelarna är riktigt härlig.
 
Large 3aeb9bee51a1e35d2f8fd2500f35bb8e theo james everleigh mcdonell 0 custom
Theo James som Henry, tillsammans med den yngsta versionen av Clare i "The Time Traveler's Wife".
 
Det verkar däremot som att serien fått några tuffa recensioner emot sig i framför allt USA, där faktumet att det här är en tidsresehistoria som på sätt och vi låter oss se hur en äldre man groomar en sexåring till att falla för honom [åtminstone enligt amerikanska mått] inte riktigt har gått hem i kritiker-stugorna. Men det här var också en reaktion jag förväntade mig och därför även passade på att fråga skådespelarna om det. Om du skrollar längst ned i artikeln till videoklippet från vårt snack så går det dessutom att se hur den skämtsamma stämningen under vårt samtal blir avsevärt mer seriös... när jag för grooming-temat på tal.
 
Men under resten av vårt samtal är det riktigt trevligt och kemin mellan skådespelarna är minst lika härlig utanför som i själva serien. Och jag tycker alltså personligen att det här var en annorlunda och intressant kärlekshistoria, som är väldigt mycket mer än just den där lilla detaljen som vissa verkar ha lite svårt att glömma bort. Särskilt med tanke på att det faktiskt inte riktigt är som det verkar... vilket Theo förklarar närmare när vi kommer till den delen av vårt samtal.
 
Theo James och Rose Leslie som Henry och Clare i "The Time Traveler's Wife".  
 
Innan vi pratar om "The Time Traveler's Wife" så skulle jag vilja backa bandet lite, till inspelningen av den första säsongen av "Downton Abbey" där ni båda var med... korsades era vägar för första gången redan där?
 
Rose: Det här är ett litet känsligt ämne som du kliver rakt in i faktiskt. Det stämmer alldeles utmärkt att vi träffades för alla dessa år sedan... och jag kommer ihåg vårt möte.
 
Theo: ... fast det gör inte jag.
 
Rose: Hahaha!
 
Theo: Men det måste väl ha varit ett flyktigt ögonblick, eller? 
 
Rose: Absolut, det var det.
 
Theo: Jag var så nervös på den tiden. Rose var ju en del av serien, medan jag bara kom in för att göra några få scener. Jag får skylla på mina nerver.
 

"Henry träffar Clare för första gången när han är 28 år"

 
Theo James som en av Henry-versionerna under den första säsongen av "The Time Traveler's Wife". 
 
Jag lyckades träffa ett känsligt ämne alltså, haha. Vad var det som drog er till "The Time Travelers's Wife" och gjorde att ni ville bli en del av det här projektet?
 
Rose: För mig var det genom en audition. Faktumet att Steven Moffat hade skrivit en så fantastisk adaption [av boken], för jag älskade verkligen det första avsnittet som jag fick läsa innan min audition. Att få samarbeta med HBO är dessutom enligt mig, alltid något som betyder att man har en vinnare på gång. Och om jag skulle lyckas knipa rollen så såg jag även fram emot att få arbeta med David Nutter [regissören, som även ligger bakom nio "Game of Thrones"-avsnitt]. Så det var verkligen en roll jag verkligen gjorde allt jag kunde för att landa, redan från början. 
 
Theo: Samma här. "Snälla, låt mig bli en del av det här". Alla dem rätta ingredienserna fanns verkligen där, så det var givetvis något jag ville få bli en del av.
 
Det finns en scen under det första avsnittet när man skämtar bort "grooming"-aspekten av den här kärlekshistorien och faktumet att Clare bara är ett barn när hon träffar sin framtida make. Fanns det någon oro alls där att det där skulle kunna bli något slags problem, sättet karaktärerna träffas på?
 
Theo: Nej, faktiskt inte. För det första så blev det aldrig något problem i boken heller. Men för mig så är det ganska enkelt, eftersom Henry träffar Clare [som vuxen] för första gången när han är 28 år. Det är med andra ord som när vem som helst träffar sin framtida fru och börjar med dejtandet, blir tillsammans och sedan gifter sig... men plötsligt kastas han tillbaka i tiden och träffar den yngre versionen av sin fru.
 
- Det enda sättet du skulle kunna agera på, om det hände vore ju att uppföra dig på ett så lämpligt sätt som möjligt. Det här är en berättelse om två människor och deras kärlek till varandra, men där handlingen råkar kastas fram och tillbaka i tiden.
 

"Det hade jag velat resa tillbaka till och få uppleva igen"

 
Rose Leslie som Clare i "The Time Traveler's Wife".
 
Inspelningar av filmer och tv-serier sker visserligen sällan i kronologisk ordning, men något säger mig att det här måste ha varit en väldigt förvirrande inspelning när man även adderar tidshoppen i mixen. Hur var det exempelvis för dig Rose, när det skulle finnas flera versioner av Henry i en och samma scen?
 
Rose: Det var faktiskt den första gången som jag befunnit mig i scenario av den typen, där jag under en scen skulle ha flera versioner av samma karaktär i rummet samtidigt. Roligt nog så var det faktiskt en av de allra första scenerna som vi spelade in. Det var väldigt fascinerande och från mitt perspektiv var faktiskt ganska skönt, för jag behövde mest luta mig tillbaka och låta Theo göra det mesta. Det var lite mer koreografiskt, där han var tvungen att hålla koll på var den andra versionen av Henry skulle befinna sig och så vidare. 
 
Theo: Vi fick också se till att hålla koll på hur jag och Rose skulle interagera med varandra, eftersom det var så tidigt i inspelningarna och vi hade olika versioner av Henry som betedde sig på olika sätt omkring Clare. Det var definitivt som en dans, både bokstavligt talat och psykologiskt på en och samma gång. 
 
Avslutningsvis. Om ni kunde besöka en specifik del av era egna liv, till vilken punkt i tiden hade ni velat resa till? 
 
Rose: Jag hade nog velat åka tillbaka till mina mest glada sommardagar, den där magiska tiden i ens tonår precis efter att man klarat av de sista jobbiga grejerna i skolan och får sommarlov. Det var en sån härlig tyngd som försvann från ens axlar, när man var typ 15 år... så det hade jag velat resa tillbaka till och få uppleva igen.
 
Theo: Jag hade nog velat åka tillbaka till en semester som jag var på med min familj när jag var typ 2 år... när ett av mina syskon lurade mig att putta en liten flicka som jag lekte med, ned i havet från en pir. Hon klarade sig och allt gick bra alltså, men jag hade nog velat åka tillbaka och säga att det inte var en så bra idé.
 
Här kan du se hela vårt snack med Rose Leslie och Theo James:
 
 
Det första avsnittet av "The Time Traveler's Wife" finns nu tillgängligt hos HBO Max. Den första säsongen kommer att bestå av totalt sex avsnitt. 
 
 
Kommer du att ge "The Time Traveler's Wife" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 16 maj 2022 22:00 |