Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

11 september 2012 | 19:30

Större, dyrare, häftigare "Avatar 2"?

MovieZine frågar ut James Cameron om allt som är värt att veta om de två kommande uppföljarna.

När världens dyraste och mest inkomstbringande film - "Avatar" - ska få sig ett gäng uppföljare, är nyfikenheten stor och frågorna många. Att uppföljarnas mästare James Cameron återvänder till registolen gör inte våra förväntningar direkt mindre.

Jag träffade James Cameron och hans producent Jon Landau för att luska fram mer om kommande "Avatar 2" och "Avatar 3" - kan de verkligen bli så mycket större än den första filmen?

- De kan alltid bli coolare. Jag vet inte om de kan bli större? De kan bli lika stora, skrattar Cameron.

- Vårt mål är att uppfylla förväntningarna på att man vill se nya under inom den världen, på Pandora. Kraften i uppföljare ligger i att man redan bryr sig om karaktärerna, en uppföljare kan aldrig chocka sin publik och visa något helt nytt. Då hedrar den inte första filmen på rätt sätt. Det är en fin balansgång, säger regissören.

Hur är "Avatar 2" och "Avatar 3" sammankopplade?

- De är löst sammankopplade. De tre filmerna berättar tillsammans en övergripande historia, men var och en av dem är en komplett episod. Du kommer inte att lämnas utan svar i slutet av andra filmen.

Camerons producent Jon Landau instämmer:

- Varje film måste stå på sina egna ben. Uppföljaren ser jag snarare som att den är baserad på första filmen, och den tredje filmen blir baserad på de två första. Tillsammans berättar de ett längre händelseförlopp. Jim har gjort två uppföljare i sin karriär. Jag skulle påstå att båda är minst lika bra, om inte bättre, än originalen: "Aliens" och "Terminator 2". Det är vårt mål även med de här filmerna.

Kommer ni att ha nya karaktärer och nya monster?

- Vi har nya karaktärer, och nya "varelser" som vi kallar dem. Vi har definitivt nya miljöer, och allt sånt. Men vi introducerar också nya element. Jake är fortfarande en huvudperson, fast andra karaktärer kommer att bära en lika viktig roll.

Försöker ni att göra varje "Avatar"-film större än den förra?

- Vårt mål är att göra dem lika engagerande. Det handlar inte om skalan utan resan som man tar med folk på. Vi ska ner under vatten. Vi kommer låta folk att utforska Pandora under havets yta. Jag har aldrig dykt med Jim, men något jag älskar med hans djuphavsdokumentärer är att de låter mig känna som att jag har upplevt det. Vi vill låta publiken känna och uppleva samma sak, avslutar Jon Landau.

Hör Cameron och Landau berätta mer i intervjun nedan:

"Avatar 2" och "Avatar 3" kommer att spelas in samtidigt under nästa år, för planerad biopremiär under 2015 och 2016.

Längre intervjuer med James Cameron och Jon Landau kommer upp på MovieZine inom kort.

| 11 september 2012 19:30 |