Intervju

Skribent

Oskar Möller

30 december 2021 | 12:00

Matthew Vaughn har inga planer på att tråka ut dig den närmaste tiden

MovieZine fick fem snabba minuter med upphovsmannen till de actionspäckade "Kingsman"-filmerna. Det blev ett rappt samtal om underhållning, överkänslig publik och drömmen om att jobba med Daniel Day Lewis.
Matthew Vaughn är producenten som blev regissör och började skriva sina egna filmer som drog folk till biograferna och stjärnorna till hans rollistor. En sak är säker – trots att karln suttit i stort sett hela dagen med press från hela världen är han fortfarande på, med en illmarig glimt i ögat.
 
Jag tyckte att din senaste "The King's Man" var riktigt underhållande och flippad på ett bra sätt. Stannar du någonsin upp och frågar dig själv  ”Hur i helvete kommer jag undan med att spela in den här scenen”?
 
– Nej… eller både ja och nej eftersom jag kom på hur man bygger ett företag där vi inte står och faller med vad vi gör i stunden. Det tog oss en lång tid att komma dit och vi tog många risker på vägen. Det var så vi lyckades göra filmer som överraskade folk, eftersom Hollywood inte lyckades släta ut dem så att säga.
 
– Jag menar, jag försöker göra filmer med originella ögonblick och scener som folk kommer att diskutera, såna som blir samtalsämnen i fikarummet.
 
Fightingscenen med Rasputin är en riktig vanvördig, uppmärksamhetskrävande juvel i filmen. Blir du någonsin orolig över att publiken bli upprörd över hur historiska personer porträtteras i Kingsman-filmerna?
 
– Vi håller oss ganska precis till sanningen, tro det eller ej. Vi respekterar historien. Vi kanske har gjort det en smula annorlunda, men vi gick faktiskt igenom de verkliga karaktärernas historiska bakgrunder. Jag vill inte förolämpa någon, men jag vill inte heller tråka ut någon. Och om jag förorättar någon så ber jag om ursäkt, men stäng bara ner det i så fall, säger Vaughn med eftertryck.
 
– Man kan inte tillfredsställa alla och om man försöker kommer det bli riktigt vanilj, fortsätter han.
 
Rhys Ifans i en minst sagt oförglömlig rolltolkning av Rasputin.
 
Du är väldigt noggrann med din casting och har arbetat med några av de absolut största namnen i filmbranschen. Är det någon du känner “tusan, han är den som kom undan” om?
 
 – ­­Ja, jag skulle ha älskat att arbeta med Daniel Day-Lewis – jag vet inte om jag hade kunnat hantera det – men jag hade älskat det. Och så har vi äldre legender som Oliver Reed (brittisk karaktärsskådis och legendarisk rumlare och partydjur, reds.anm.) – jag hade älskat att arbeta med honom – återigen jag vet inte om jag hade kunnat hantera det men jag hade gärna gjort det. 
 
Matthew Vaughn regisserandes mot magnifik backdrop. Japp, "The King's Man" är snygg som fan!
 
Jag menar, vem hade inte velat se Daniel Day Lewis take på den här nyss omtalade svärdfajtscenen. Du gjorde en pärla till film för flera år sen som heter "Stardust". Den är otrolig charmig och verkar ligga dig varmt om hjärtat.
 
- Jag har faktiskt en idé till en uppföljare till "Stardust" men det hela är fast hos Paramount och allt det där. Kanske kommer vi göra det en dag. Det är en verkligen kul idé på en uppföljare och helt annorlunda.
 
(I en mikrosekund verkar Vaughn på vippen att spilla något mer, men dessvärre stoppar han sig själv i sista stund).
 
Slutligen, det finns en hel del absolut fantastisk ansiktsbehåring i "The King's Man"- skulle du kunna rocka en grym mustasch lika bra som karaktärerna i din film?
 
– Du vet jag försökte en gång och min fru skrattade bara. Mina ungar skrattade med, så den fick gå.
 
Vilken stil var det på den?
 
– Jag gick in för den mexikanska banditstilen.
 
Det är en vågad look.
 
- Om man ska göra det bör det göras våghalsigt!
 
 
"The King's Man" får biopremiär 5 januari.
| 30 december 2021 12:00 |