EXKLUSIVT

Skribent

Andreas Samuelson

20 maj 2018 | 18:00

Möt Lin Shaye, skräckfilmens mormor

Från bröderna Farrellys komedier till ”Insidious”-filmerna - Lin Shaye har en lång och spännande karriär både bakom och framför sig. Vi fick en pratstund med skådisveteranen.
I ”Insidious: The Last Key” spelar veteranen Lin Shaye återigen mediet Elise och för första gången berättas hennes bakgrundshistoria. Hon har blivit ett av de främsta namnen inom skräckgenren men har även en stark bakgrund inom komedin. Vi pratade med henne om minnen, framtiden och hennes egen syn på det övernaturliga.
 
Varför tror du ”Insidious”-filmerna och din karaktär Elise blivit så populära?
 
- Det undrar jag nästan mer än någon annan. När vi började med första filmen hade vi ingen aning om hur framgångsrik den och de andra filmerna skulle bli. När det kommer till Elise tror jag det handlar mycket om att hon ger mer än hon tar. Hon är en annorlunda hjältinna än alla de unga, sexiga kvinnorna med vapen som blir kända. Hon är en enkel kvinna. Urpsrungligen ville de att hon skulle ha en doktorstitel men jag sa nej eftersom hon är ingen läkare med en utbildning, hon råkar bara ha den här förmågan.
 
- Sedan tyckte jag det var intressant att i denna filmen få ta del av hennes ohyggliga bakgrund som barn där hon på ett sätt fick mer styrka genom de hemskheter hon gick igenom. Jag tror att den kombinationen är attraktiv för alla oavsett ålder eller kön. Hon förkroppsligar en viss positivitet. Jag är stolt över att få ha varit med och skapat det, och överväldigad över hur väl mottagna filmerna blir. Jag tror Elises historia är engagerande och man vill veta mer.
 
Får vi veta mer? Hur ser framtiden ut för ”Insidious” och Elise?
 
- Det vet jag inte riktigt. Vi har diskuterat om utsikterna för kommande filmer och jag tror för Elises del så är hennes historia som människa redan berättad. Jag kan inte tänka mig att det finns mer där. Däremot finns det alltid möjligheter att utveckla själva berättelsen. Den kan alltid växa även med Elise på andra sidan - hon dog ju trots allt i första filmen. Leigh Whannell är så bra på sådant, att hitta nya vägar att gå.
 
Large f9a6fb606205b46ee6aeb831f9ed917a leigh whannell also writer of insidious and lin shaye in insidious photo credit john darko courtesy of filmdistrict rgb 1024x568
 
Angående framtiden så är du även med i nya ”The Grudge”. Vad kan du berätta om den?
 
- Absolut ingenting, jag får inte! Tyvärr, men jag kan nämna att det är ett väldigt spännande manus med många häftiga historier som vävs samman. Det är ett underbart manus och jag är så glad att få vara en del av det men mer kan jag inte säga.
 
Du har, med utmärkelsen Grandmother of Horror bland annat, blivit en skräckfilmsdrottning i dessa rysare om spöken och andar. Vad är din egen syn på det övernaturliga?
 
- Jag tror på allt, så mycket kan jag säga. Jag har mina egna personliga erfarenheter av en viss typ. Människan har ju en väldigt vild fantasi och även om man alltid tror sig kunna hitta svar på allt så finns det sådant vi inte kan förklara, som är mer än bara tillfälligheter. Det finns massvis av detaljer i det vardagliga livet och tillåter man sig bara att öppna ögonen så finns det så mycket att se. Många idag är så upptagna och ser bara sig själva vilket jag tror begränsar oss. Vi kan alla bli bättre mottagare för nya upplevelser.
 
Vid sidan om skräck så blev du ju först känd via främst bröderna Farrellys komedier. Föredrar du skräck eller humor?
 
- Jag ser mig själv en som en ganska rolig person och vet ju att jag har humoristiska talanger. Jag gillar att se saker å ting via ljuset, jag är inte en mörk person. Jag har inga större rädslor och har alltid ett optimistiskt perspektiv. Det finns mycket komedi i mig men med det sagt så är jag djupt rotad i mina känslor. Jag ser alltid efter karaktärer och inte genre, och går alltid in för de jag spelar oavsett. Jag gillar allt! Jag älskar att få vara med och berätta en historia, det spelar inte så stor roll vad syftet är.
 
Large b915d58710996d1a7b60927c4ab9eb38 linshaye3 1024x768
 
I år är det 20-årsjubileum för Farrellys ”Den där Mary” som blev något av ditt genombrott. Vad minns du av den?
 
- Åh jag fick slåss för den! Producenterna ville ha någon annan men jag var bestämd och gav inte upp, den rollen var min! När jag skulle provfilma så kom jag dit och såg ut som henne. Jag hade till och med köpt hemska kläder från någon second hand-butik och såg förfärlig ut. Men det funkade, jag fick den och filmen förändrade mitt liv. Den lärde mig att man aldrig ska ge upp om man vill ha något.
 
"Insidious: The Last Key" släpps på dvd, bluray och digitalt den 21 maj.
| 20 maj 2018 18:00 |