Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

26 januari 2019 | 20:00

Lär känna hjälten i "The Passage" - vinterns stora vampyrsatsning

"Jag fick träna med samma person som lärde upp Keanu Reeves inför "John Wick"-filmerna."
Mark-Paul Gosselaar slog igenom redan i slutet av 80-talet som Zack Morris i kultserien "Pang i plugget". Och ja, han kan absolut tänka sig en reboot "om någon kommer med en tillräckligt bra idé". Nu är han däremot Sverige-aktuell i vinterns stora vampyrsatsning, "The Passage"-adapteringen av Justin Cronins boktrilogi (med samma namn).
 
Under vår diskussion pratade vi en hel del om en möjlig andra säsong av serien, och hur den kunde tänkas se ut. Jag valde däremot att kapa detta helt och hållet, eftersom det kräver att man får anta vissa saker angående slutet av den första. Böckernas populäritet bygger nämligen till stor på en specifik vändning i storyn, som jag tror blir mer uppskattad om den inte känns till i förväg. Fortsättningen låter dessutom såpass spännande, att jag alltså ändå kände mig tvungen att nämna att du bör hålla dig borta från spoilers kring den. Här kan du däremot läsa vidare, utan rädsla för detta!
 
I början av den första säsongen blir Mark-Pauls karaktär beordrad att hämta en ung flicka och lämna av henne vid en hemlig forskningsstation, som försöker få fram ett vaccin mot en sjukdom som hotar att ödelägga mänskligheten. Det finns däremot en sidoeffekt med det nuvarande vaccinet, det råkar nämligen göra dig till en "vampyr" kort efter att alla andra sympton botats. Plastfarsa/dotter-känslor uppstår direkt mellan våra huvudkaraktärer som istället väljer att fly.
 
Jag har själv fått förhandstitta på säsongens tre första avsnitt och blev väldigt positivt överraskad över de båda huvudkaraktärernas fina kemi. Samt ambitionen av att erbjuda bred underhållning, av hög kvalitet. "The Passage" kommer knappast att vinna några finare priser, men jag är konstant underhållen under tiden jag tittar. 
 
Mark-Paul Gosselaar i "The Passage".
 
"The Passage" är baserad på en väldigt uppskattad boktrilogi. Hur mycket av storyn från böckerna hinner vi avverka under den första säsongen?
 
- Från det att jag hämtar den här lilla tjejen i början av vår säsong, tills dess att "Project Noah" når sitt oundvikliga slut i avslutningen av den, hinner det bara gå ungefär fyra veckor i karaktärernas liv. Ofta när man gör en tv-serie så får man följa karaktärerna en vecka, eller kanske en månad, från ett avsnitt till ett annat. Här har vi hållit oss till den första fjärdedelen av den första boken, för en hel säsongs story - det finns alltså massor kvar att berätta. Vi har försökt hålla oss nära ursprungsmaterialet, men samtidigt gjort några mindre förändringar som förhoppningsvis kommer att uppskattas.
 
Din karaktär får kämpa sig ur en hel del kniviga situtioner, hur förberedde du dig för action-delen av storyn i "The Passage"?
 
- Jag fick träna med samma person som lärde upp Keanu Reeves inför "John Wick"-filmerna. Min bakgrund i martial arts, framför allt brasiliansk jujitsu, hjälpte mig också väldigt mycket. Koreografin i våra fajter är nästan bara jujitsu, så jag fick vara med i planeringen av dem och gjorde alla mina stunts själv under säsongen. Vilket verkligen var jättekul!
 
Saniyya Sidney och Mark-Paul Gosselaar.
 
Redan från starten har du och Saniyya Sidney [som spelar den andra huvudrollen] en väldigt fin kemi tillsammans. Hur fick ni till den?
 
- Skådespelare har sällan chansen att hinna lära känna varandra inför inspelningarna av en pilot, det är så mycket som måste klaffa och helt plötsligt står man bara där framför en kamera och ska köra igång. När vi väl fick grönt ljus för hela säsongen hade Saniyya och jag väldig tur med att serien spelades in i kronologisk ordning. Det vi ser först spelades alltså in först. Vilket betyder att under tiden där i början när våra karaktärer skulle lära känna varandra, fick vi göra det samma! Hon är en helt fantastisk skådespelerska och jag är oerhört stolt över vad vi lyckades åstadkomma tillsammans.
 
Den första säsongen tog en hel del tid att få till och består "bara" av tio avsnitt, men hos Fox är det inte ovanligt att serier får säsonger på drygt tjugo avsnitt. Om det blir en andra säsong, tror du att ni kommer att hålla mängden avsnitt nere även framöver?
 
- För mig personligen, så älskar jag att vara på inspelningarna och vill såklart göra så många avsnitt som möjligt. Men med tanke på hur ambitiös produktion "The Passage" är för Fox - tror jag inte att det är möjligt att göra fler än typ femton avsnitt per säsong som mest. Bara att få ihop de här tio första har varit en utmaning. För att kunna bevara den höga kvaliteten som vi varit ute efter tror jag att vi får hålla oss däromkring.
 
"Smarta" forskare som försöker rädda världen med sitt vaccin.
 
Det finns mängder av filmer och tv-serier som har försökt sig på att ge vampyrerna liv framför kameran, för vår underhållnings skull. Hade du någon favoritvampyr innan produktionen av "The Passage" drog igång?
 
- Gary Oldman som Dracula i "Dracula" (1992) måste nog vara favoriten! Han var fantastisk i den filmen, som vanligt.
 
 
"The Passage" visas varje måndag klockan 22.00, på Fox Sverige. 
 
Kommer du att ge den nya vampyrserien en chans? Kommentera gärna nedan!
| 26 januari 2019 20:00 |