Intervju

Skribent

Aaron Eklöf

26 oktober 2010 | 18:07

John Cena om wrestlingfilmen "Legendary"

John Cena heter det nyaste tillskottet från wrestlingarenan som hoppas på att göra karriär i Hollywood. Nu är han aktuell i wrestlingdramat "Legendary".

Professionell brottning, eller wrestling som det kallas, sändes nyligen på svensk TV i kölvattnet av succén för filmen "The Wrestler" som gav Mickey Rourke en Oscarsnominering. För många svenskar är det svårt att kalla wrestling för en sport när muskelstinna männen i spandex "låtsasbrottas" påhejad av en popcornätande publiken.

Men i USA är wrestling enormt populärt och ligger ständigt högst bland kabelkanalernas tittarsiffror. På många sätt det ett nordamerikansk fenomen där underhållningen dragits till sin spets och fighten mellan hjälten och skurken är central. De största stjärnorna blir ofta rikskändisar långt utanför sporten.

I toppen av dagens näringskedja  står John Cena som är affischnamn för hela sporten. Cena som även släppt Hiphop-album har, som många före honom, försökt sig på en filmkarriär. Tidigare har Cena gjort actionrullar som "The Marine" och "12 Rounds". Nu är han aktuell i wrestlingdramat "Legendary", där han spelar mot Danny Glover och Patricia Clarkson, som släpps på DVD den 27 oktober.

"Legendary" skildrar en familjs kamp att finna varandra igen när familjen splittrats efter att fadern omkommit i en bilolycka. Den yngre brodern som är utstött i  den idrottstokiga småstaden börjar att träna brottning som ett försök att få sin storbror, spelad av John Cena, att träna honom. Filmen som är producerad av Cenas arbetsgivare World Wrestling Entertainment Studios är unik då den sticker ut med sin seriositet och med målgruppen. Jämfört med tidigare mera kända gästinhopp från ringen på den stora duken som utgjorts av barnsliga komedier eller barnförbjuden action.

Undertecknad fick ett samtal med superstjärnan.

Vem är din favoritwrestlare?


Min favoritbrottare när jag växte upp var Hulk Hogan. Han var anledningen till att jag ville bli en wrestlare. Hans karisma och förmåga att få en reaktion från publiken var otrolig.

I egenskap av superstjärna och ambassadör för wrestlingförbundet WWE, vad är er största utmaning för att komma framåt?


Utmaningen för oss är att komma fram med nya sätt att överraska publiken. Vi måste bli större och bättre varje gång och det är vad som håller oss i gång. Det är utmaningen som driver oss.

Hur ser du på din filmkarriär? Om du fick chansen som Dwayne Johnson (The Rock) skulle du framför allt göra filmer framför wrestling?


Jag uppskattar att göra filmer något ofantligt mycket men jag har alltid velat vara en wrestlingstjärna  och det är vad jag kommer fortsätta med. Om jag kan kommer jag göra filmer men jag skulle inte lämna wrestlingen för en filmkarriär.

Du har ett speciellt förhållande till fansen. De verkar delas in i två kategorier: De som hatar dig och de som älskar dig. Hur hanterar du det?

Jag älskar det. Så länge jag får en reaktion är jag nöjd. Vissa älskar att hurra på mig och andra buar åt mig men det är helt okej.

Steget  från ringen till den vita duken är inte alltid så lång. Skådespelartalangen finns ju där sedan tidigare. Det är nog förvånande många storfilmer som har haft en brottare i rolllistan. Här är en del av dem.

"Rocky III" - I en berömd scen får den lilla Rocky storstryk av Hulk Hogan. Filmens genomslag bredde vägen för Hulk Hogans wrestlarkarriär.

"The Mummy Returns" och "Scorpion King" - Det stora genombrott för The Rock som är den brottare som lyckats bäst att etablera sig i Hollywood.

"Predator" - En av soldaterna spelades av Jesse Ventura som senare inledde en karriär som politiker och blev guvernör över Minnesota.

"Roller Ball 2" - Uppföljaren till Roller Ball var ett tidigt försök att med film lyfta fram brottarna Paul Heyman och Jim Ross.

"Blade 3" - Vampyraction med en av dagens stora stjärnor Triple H som blodsugare.

"Ed Wood" - I rollen som Tor Johnson återfinns George Steele.

"Halloween" - Skräckklassiker med Tyler Mane i rollen som Mike Myers.

"Teenage Mutant Ninja Turtles 2" - Sköldpaddornas fiende Shredder spelades av Kevin Nash.

"The Godfather" - Torpeden Luca Brasi spelades av Lenny Montana.

"The Longest Yard" - I Adam Sandlers fängelsekomedi syns flera wrestlare som Steve Austin, Bill Goldberg, Kevin Nash, Bob Sapp och The Great Khali.

| 26 oktober 2010 18:07 |