Intervju

Skribent

Mats Karlsson

27 oktober 2010 | 22:49

Michael Apted om Narnia

MovieZine träffade Narnia-regissören Michael Apted hos Fox i Los Angeles där han visade upp 30 minuter från filmen och berättade om filmprojektet.

Engelsmannen Michael Apted som även är ordförande för Directors Guild of America har nyligen avslutat inspelningarna med tredje Narnia-filmen "Kung Caspian och skeppet Gryningen" och nu återstår det mödosamma efterarbetet med filmen. Apted tog en paus för att kunna visa upp 30 minuter från filmen och för att berätta om inspelningen av filmen. MovieZine fick en exklusiv inbjudan till Fox högkvarter i Los Angeles där Apted mer än gärna berättade om sina upplevelser med Narnia-filmen och om sin relationen till C.S. Lewis böcker.

Eftersom du är engelsman förmodar jag att du är praktiskt taget uppväxt med C.S. Lewis berättelser.

När jag blev tillfrågad att hoppa på det här projektet fick jag frågan huruvida jag hade läst böckerna när jag växte upp och jag svarade så här: Böckerna var desvärre inte skrivna än när jag växte upp, haha. Men skämt åsido, så visst var Lewis numera välkända böcker en stor och viktig del av min uppväxt.

Vad tyckte du om boken "Kung Caspian och skeppet Gryningen" som filmen baseras på?

Det är en fantastisk bok och man fastnar direkt när man väl börjar läsa den. Man läser kapitel efter kapitel och till slut inser man att man faktiskt har läst ut hela boken. Men den har inte samma dramatiska driv som den första boken, utan den har ett helt annat tempo. Den här boken är väldigt annorlunda mot de andra böckerna.

Vad kan Narnia-fansen se fram emot i denna film?

Vi återvänder till Narnia med all dess magi och alla underbara varelser, så den påminner mycket om första boken och vi fick försöka att återuppliva den känslan. För mig som regissör var svängarna i storyn riktigt utmanande att hålla logiska.

Hur skulle du beskriva huvudkaraktärerna i den här filmen?

De är riktiga barn som är ute på ett riktigt äventyr och hamnar ofta i verklig fara. Några av varelserna de möter under resans gång är väldigt bisarra och för mig som regissör behövde jag göra dem både relativt realistiska och engagerande, så det var en tuff uppgift.

Vad blev den största utmaningen med denna filmatisering?

En av de största utmaningarna var ärligt talat att hedra boken, eftersom den har en stark spiritualistisk kvalitetsstämpel och det var viktigt att leva upp till det. Barnens uppväxt var också otroligt viktigt för mig, då det är en sådan pass universell historia. Den har visserligen starka engelska rötter, men alla barn runtom i världen kommer känna igen sig om hur det är att växa upp och hitta sig själva. Det är själva kärnan med filmen. Vi blev tvungna att helt enkelt tänka väldigt mycket på förlagan när vi gjorde filmen.

Var spelade ni in filmen?

Vi spelade in hela filmen i Queensland i Australien och nu sitter vi i London med efterarbetet.

Känns det skönt att inspelningen är över?

Det här var en kolossal utmaning och jag har aldrig gjort något liknande, trots att jag har gjort en Bondfilm ("Världen räcker inte till"). Det här var mer komplicerat än Bondproduktionen, men hade jag inte haft mina erfarenheter med Bond hade jag troligtvis kollapsat på inspelningsplatsen.

När kommer filmen att vara klar?

2D-versionen kommer vara klar ì slutet av oktober och 3D-versionen 2-3 veckor efter det . Vi jobbar stenhårt för att få till en slutprodukt som vi kan vara stolta över. Det är oerhört tidskrävande, men ni kommer att få se att det är värt det.

| 27 oktober 2010 22:49 |