Intervju

Skribent

Mats Karlsson

18 december 2010 | 13:35

Jeff Bridges om "Tron Legacy"

Än en gång äntrar Jeff Bridges Tron-världen i rollen som Kevin Flynn. MovieZine fick en lång pratstund med den Oscarsbelönade skådespelaren.

Jeff Bridges är ingen duvunge i filmbranschen. Hans första filmroll var i TV-filmen "Silent Night, Lonely Night" och hans stora genombrott kom med "The Last Picture Show" 1971 som han fick en Oscarsnominering för. Men för den stora breda massan är han The Dude, karaktären i bröderna Coens "The Big Lebowski".

Bridges är även känd som "the laid back actor" och när man träffar honom inser man varför han kallas för det. Av alla filmmänniskor jag träffade på under Tron-eventet var Bridges den enda personen som bevisade att det fullt möjligt att ligga i en stol. Ett annat kännetecken hos Bridges är hans öppenhet och framför allt spontanitet. Helt plötsligt under intervjun utbrast han: I dig satisfaction and I want it now!

Ska man säga något om Bridges kan man med lätthet konstatera att det är ohyggligt svårt att ogilla honom med denna sköna inställning till livet. Han visar också ett väldigt stort intresse för personen han sitter och pratar med, något som tyvärr är ovanligt i filmbranschen. Nåväl, håll till godo med denna fylliga intervju med Oscarsbelönade Jeff Bridges.   

Hur var det att spela Kevin Flynn igen efter alla dessa år?

Det var faktiskt inte så svårt. Vår regissör Joe gjorde sitt bästa för att separera inspelningsdagarna mellan de två olika versionerna av Kevin. Det var en hel del make up involverad så det underlättade mycket för mig att köra alla scener med den yngre Kevin i ett svep.

Hur kändes att spela en yngre version av sig själv?

Jag trodde aldrig att jag skulle göra en film där inga kameror användes, för det var bara motion capture. Man jobbar i ett valv som kan vara i vilka storlekar som helst. Sedan hade man hundratals med sensorer pekande mot sig och allt man hade på sig var den speciella dräkten och en hjälm på huvudet. Det var väldigt bisarrt. Det var minst sagt en rejäl utmaning för mig som skådespelare.

Vad tycker du om den yngre upplagan av Jeff Bridges som är med i originalfilmen?

Det är konstigt att kolla på originalfilmen och se sig själv så ung och oerfaren. Jag är väldigt självkritisk. Men herregud vilken annorlunda värld det var i "Tron". När vi gjorde den filmen fanns det inget Internet, inga hemmadatorer om man jämför vad som finns idag. Det var helgalet.

Vem godkände utseendet på den yngre Jeff Bridges i "Tron Legacy"?

Den mest kvalificerade experten kollade upp det, min fru Susan. Hon kollade noggrant på karaktärens utseende och det måste ha passerat hennes hårda men rättvisa granskning, så det kändes skönt att det slutade väl.

Var det en hemsk upplevelse för dig att se sig själv så där?

Ja, faktiskt. Det var på sätt och vis hemskt. Samma killar som jobbade med "Benjamin Buttons otroliga liv" gjorde även detta. Jag kommer ihåg när de visade mig Brad Pitts huvud i en glaslåda. Det var bara för mycket, det var ingenting som man har sett eller varit med om tidigare. Det påminde om Madame Tussauds eller något sådant. Man förväntade sig att han skulle säga: Hej, hur är det? Det var så fruktansvärt verklighetstroget gjort.

Skulle du vilja förändra någonting om du var 35 år igen?

Du menar i mitt liv? Jag vet inte. Jag tror inte det i alla fall. Jag tycker att det gick bra under de åren. Ja, jag känner mig nöjd med den tiden I mitt liv.

Tvekade du aldrig när du blev tillfrågad att spela samma karaktär igen?

Ja, jag tvekade ganska mycket innan jag väl bestämde mig. Jag var dock exalterad över möjligheterna med projektet. Jag kände också på samma sätt när första filmen kom i min väg. Barnet inuti mig tänker, oh en kille som blir indragen i en dator. Fascinerande! Sedan får man chansen att leka med allt det tekniska. Det var helt fantastiskt.

Det blev samma sak med denna film. Men nu fanns det en extra ingrediens, möjligheten att kunna skapa en myt i modern tid. Det fick mig att fundera över vad vi kunde använda oss av i vår tidsålder idag.

Det är en Tron-poster i "Tron Legacy" och den har ju ganska stor betydelse i filmen.

Nej, den har jag faktiskt inte sett. Men jag såg att den här killen som gjorde ljuscykelracet med några lådor finns på nätet, men den finns också på min egen sajt. En väldigt primitiv animation, men väldigt trogen till originalet. Varje scen har han gjort bild för bild. Det är ganska snyggt gjort. Killarna gillar verkligen det här.

Med all den här teknologin, är du rädd att din egen rollprestation kommer bli bortglömd?

Ja. Jag tror alla var oroliga för det. Det fanns dock en stark story som fick alla att bry sig om människorna. Men visst var även filmmakarna oroliga för det, men vi tog en väldig hänsyn till det. Än så länge har vi själva inte sett slutresultatet, men vi är förhoppningsfulla.

Vi hade turen att ha regissören och manusförfattaren till originalfilmen Lisberger med oss. Han var på skeppet redan från början och har varit väldigt involverad. När vi skulle ha med kärnan från originalfilmen kändes det betryggande att kunna luta sig mot honom.

Hur pass mycket var han involverad?

Han var inte så involverad. Det var mest i början när vi skrev storyn och strukturerade filmen. Alla kände samma sak för Lisberger, han var en klippa att luta sig mot för oss. Det var viktigt för alla inblandade att han fanns där.

Gillar du de moderna prylarna som finns idag? Exempelvis kameran du har med dig.

Aha, den gamla saken. Men den har bra slutningstid så därför gillar jag den. Men förutom det kan jag inte säga att jag nyttjar teknologin som jag kanske borde göra. Jag har inte Twitter eller Facebook eller något av de grejerna. Däremot har jag en webbsida som jag gillar att leka med. http://www.jeffbridges.com/

Verkligen en kul och annorlunda hemsida du har där.

Tack!

Jag har tjejer i mitt liv också. Tre döttrar som är mig väldigt kära. Men min bror däremot har några pojkar och min syster har också pojkar. När jag kollar på Garrett får jag känslan att han skulle kunna vara min egen son. Jag ser något som påminner mig om mig själv när jag var i hans ålder.

Har inte du behållit originalhjälmen från "Tron"?

Jag sparade faktiskt hela dräkten. Men jag har inte kvar dansbältet, det måste ligga någonstans. Det mest minnesvärda saken från originalfilmen var just dansbältet, men det har tyvärr försvunnit spårlöst. Men jag har i alla fall originaldräkten. Min fru klädde ut sig till Flynn under en Halloween och gick runt där. När de försökte sälja in idén med Tron till mig kom de till mitt hus så jag fixade till allt själv.

Jag tog bilder av alla killar med hjälm på huvudet, Tron-hjälmen också. Jag ska allt visa dem bilderna någon gång.

Haha, varför vill du göra det?

Förödmjukelse och inget annat än förödmjukelse! Jag visste att de skulle se dumma ut och när de nu är gamla skulle deras ungar skratta gott åt dem. Det är min motivation som jag brinner starkt för.

Väcker det här gamla minnen hos dig?

Haha! En del, en del faktiskt. Jag tror att de använde mig själv från "Against All Odds" som förebild på den tiden.

Kommer du att ta några bilder här för privat bruk?

Jag har redan tagit några. Men tyvärr var ljuset inte det rätta. Vår chefsfotograf Claudio har gjort ett fantastiskt jobb, men ljuset var för dåligt för att det skulle fungera med dräkterna och allt sådant. Jag tog några bilder och kommer lägga upp dem på en sajt jag ska göra och där kommer det finna lite kul bilder att kolla på.

Svartvita bilder antar jag?

Svartvita bilder tagna med vidvinkelobjektiv. Men jag tog nog inte tillräckligt många om jag ska vara ärlig. Jag skulle kunna göra en bildbok, men tvivlar på att det räcker till det. Det känns som det är försent nu. Klart jag skulle kunna göra det, men problemet kvarstår att jag inte tog tillräckliga många bilder. 

Kände du inte ett stort ansvar med din medverkan i projektet? Filmen har troligtvis inte blivit av om du hade tackat nej.

Jag tror nog att de skulle ha gjort filmen, även om jag hade sagt nej. Det känns så i alla fall. Men visst hade det fungerat att ge min tillåtelse att använda bilder av mig själv. Det hade nog varit en rimlig kompromiss. Men nu blev det ganska kompromisslöst eftersom jag hoppade på projektet.

Ska dagens skådespelare vara rädda om sina jobb?

Jag vet inte. Det kan gå så långt att de möjligtvis säger åt dem att göra en 20 procent-Bridges med en 10 procent-Brad tills man är uppe i 110 procent. Undrar vad som skulle hända då. Vi får se vad som händer helt enkelt. Men visst börjar vi närma oss det. Jag tror nog att en sådan teknik inte är alltför långt borta.

Kommer vi få se något gästspel av Jeff Bridges i "Chuck"?

Vad är "Chuck"?

Det verkar inte så. Det handlar om en kille med ett dataprogram i sitt huvud.

Aha. Jag har sett något liknande i "Simpsons". De hade några referenser till "Tron" där. En ganska kul grej faktiskt.

Vilken teknisk pryl skulle du vilja ta med dig hem?

Jag skulle nog välja ljuscykeln.

Tror du att teknologin vi ser i filmen kan bli verklighet i framtiden?

Ja, en av sakerna som jag sa förut och en av sakerna som fick mig att hoppa på det här var att vi håller på och skapar en ny myt här. En myt om teknologin och hur vi ska hantera den, något som vi kommer att ha nytta av i framtiden. Den här teknologin kan föra oss närmare varandra eller separera oss ifrån varandra, så frågan är hur vi ska kunna navigera genom dessa vatten. Den här filmen ger oss en antydan hur vi gå tillväga för att åstadkomma det.

Så du är inte rädd för teknologin?

Jo, visst kan jag känna en viss rädsla.

Var går din gräns?

Var min gräns går? Jag vet inte riktigt var gränsen går, men jag är rädd för det oförutsägbara. Jag menar hatar vi inte allihopa när man räknar med något och när det sedan inte händer. Det är sådant som jag är rädd för.

Jag måste säga att du ställer riktigt intressanta frågor! Var kom du ifrån nu igen?

Sverige

Är alla svenskar som du?

Haha, jag vet faktiskt inte.

Men för att återgå till dig har du en gång sagt att du inte gillar att jobba för mycket. Har din inställning ändrats efter din Oscarsvinst?

Nej. Jag avslutade nyss inspelningen av "True Grit" och "Tron Legacy" innan det. Nu har jag bestämt mig för att få slut på svälten här I landet. Man gör ju många saker för att bli av med det. Jag startade en organisation för 30 år sedan som jag kallade End Hunger Network och nu samarbetar vi med Share Our Strength. 

Vi har tagit fram ett program som vi kallar No Kid Hungry. De tråkiga nyheterna är att 16.7 miljoner ungar här i landet lever i osäkra hem och de vet inte varoifrån deras nästa måltid ska komma ifrån. Det är på fyra och den statistiken kommer från Department of Agriculture. De har presenterat statusen på hungersnöden i USA sedan starten 1995.

Det låter som du är väldigt engagerad i det här.

Ja, absolut. Jag brinner starkt för detta. Men med tanke på att mellan 2007 och 2008 har det gått upp med 34% och det kanske förklarar varför jag är så involverad. Det är sannerligen en extrem situation just nu. De goda nyheterna är att president Obama som för övrigt är den första presidenten någonsin kommer från en familj som hade matkuponger och livnärde sig på dessa kuponger. Han har sagt att år 2015 ska vi få slut på barnsvälten här i vårt land. Vi kan göra det! Vi vet hur vi ska göra och tack och lov har vi en president som stöder vårt arbete.

Men du måste ha träffat på en del motsättningar med ditt outtröttliga engagemang i detta?

Ja, självklart. Det är precis som när Kennedy påstod att vi inom tio år skulle placera en kille på Månen. Plötsligt så kom många med argument emot det och sa att det fanns inga rimliga möjligheter att uppnå den drömmen. Nu är dessa argument en bra sak eftersom vi försöker komma på hur vi ska gå tillväga med våra drömmar. Jag lägger ner det mesta av min energi till att förverkliga det och givetvis på min musik. När jag gjorde "Crazy Heart" fick jag mersmak av musik och att sätta ihop ett band. Jag hade faktiskt nyligen en spelning i Niagara Falls.

Det var på Kanadensiska sidan och vi hade sjukt kul. Så jag kommer inte att göra några filmer på ett tag. Jag har inget mer på gång. Sedan är det ofrånkomligt att jag kan faktiskt vara framgångsrik utanför filmbranschen.

| 18 december 2010 13:35 |