Intervju

Skribent

Mats Karlsson

21 april 2014 | 22:01

"Jag skulle aldrig jämföra mig med James Cameron"

Paul W.S. Anderson berättar för oss om jämförelsen med "Titanic" och sin fascination för romerska riket.

Paul W.S. Anderson har lagt "Resident Evil"-franchisen åt sidan för att göra den historiska filmen "Pompeii". Regissören berättar om sin fascination för det romerska riket som började i skolåren och resulterade i ett antal BBC-dokumentärer, innan det blev dags att filmatisera katastrofen som ägde rum vid berget Vesuvius.

Eftersom du är engelsman tar jag för givet att du har kollat in de flesta av BBC:s dokumentärer om Pompeji?

- Ja, det har jag definitivt gjort. Jag har sedan barnsben haft en sådan fascination för Pompeji, men kanske framför allt för det romerska riket. När jag växte upp i England fick man sin beskärda del av Pompeji i skolan och det var där mitt stora intresse började. Allt som BBC visade om romarna kollade jag på. 

Man får känslan av att "Pompeii" är din dyraste och kanske mest episka film. Håller du med om det?

- Nej, den är faktiskt inte min dyraste film. Men jag tycker att filmen är den mest episka jag har gjort och filmens skala är otroligt stor. Filmen har varit som en enda stor passion för mig. Jag började jobba med filmen redan 2008 eftersom det var en komplicerad film att få till. Jag var tidigt inne på att jobba med historiska rådgivare för att få den så korrekt som möjligt. Ambitionen var att få den mest korrekta bilden av Pompeji.

För några år sedan jämförde du "Pompeii" med James Camerons "Titanic". Känns den jämförelsen rättvis nu när filmen är klar?

- Nja, jag vill förtydliga jag skulle aldrig vara så dum att jag skulle jämföra mig med Cameron. Men rent filmiskt sett finns det onekligen likheter med "Titanic". Camerons film var en historisk katastroffilm med en kärlekshistoria, precis som "Pompeii" har. Men mer likheter än så finns det inte. Fast "Pompeii" är den första film jag gör som har en kärlekshistoria. 

Roman Polanski skulle göra en film om Pompeji innan du tog över. Var det samma projekt som du senare tog över?

- Polanski skulle göra en film av Robert Harris bok "Pompeii", men så blev det inte. Han gjorde "The Ghost Writer" istället. Min film är inte baserad på Harris bok, utan är en filmatisering av Janet Scott och Lee Batchlers manus. Det är samma grundhistoria, men inte riktigt samma film som Polanski skulle göra.

Med 20 års filmerfarenhet i bakfickan, vad såg du för utmaningar med att göra "Pompeii"?

- Det är bara den andra historiska filmen jag har gjort. Jag gjorde "The Three Musketeers" för några år sedan, men den hade en del fantasy. "Pompeii" är däremot en renodlad historisk film och utmaningen var att få den så historisk korrekt som jag bara kunde göra. Alla målningar, miljöer och byns design var baserad på historiska fakta. Det var helt nytt för mig. Och så min kärlek för 3D, det här var en film som var gjord för att vara i 3D.

Vad är fakta och vad är påhittat i filmen?

- Karaktärerna är påhittade, men karaktärstyperna är baserade på verkliga människor. Exempelvis spelar Kiefer Sutherland en romersk senator och Jared Harris spelar en rik affärsman. Påhittade karaktärer, men deras status och beteende baseras på historiska fakta.

Vilken av senaste tidens filmer har knockat dig i biostolen?

- Jag älskade "Gravity"! Den är så fantastisk. Cuaron har verkligen omfamnat 3D, till skillnad mot alla dåliga konverteringar vi har sett på senare år. "Gravity" var otroligt viktigt för 3D-utvecklingen.

"Pompeii" får premiär nu på fredag, 25 april.

| 21 april 2014 22:01 |