Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

24 april 2020 | 16:00

"Penny Dreadful"-stjärnan tackar MovieZine från botten av sitt hjärta

MovieZine snackar med Daniel Zovatto om huvudrollen i den nya serien "Penny Dreadful: City of Angels" - och bondar över förvirringen kring "Here and Now".
Daniel Zovatto fick sitt stora genombrott i den hyllade skräckfilmen "It Follows" 2014, vilket han följde upp med Fede Alvarez-skräckisen "Don't Breathe" 2016 och ett gäng tv-roller i serier som "Fear the Walking Dead" och huvudrollen i Alan Balls ("True Blood", "Six Feet Under", "American Beauty") intressanta och udda magplask till serie "Here and Now".
 
När MovieZine får chansen att prata med Zovatto är det på grund av den stundande premiären av John Logans spirituella uppföljare till "Penny Dreadful". Eftersom jag själv håller den första "Penny Dreadful"-upplagan som en av mina favoritskräckserier och är en av dem (extremt få) som såg hela den första säsongen av "Here and Now", så lyckas jag bonda snabbt med Zovatto som är på riktigt gott humör under vårt samtal.
 
Vi hinner givetvis prata en hel del om "Penny Dreadful: City of Angels", men även hans beundran för John Logan och på slutet utforskar vi även vår gemensamma förvirring kring slutet av Alan Balls "Here and Now" - som för övrigt helt plötsligt slutar med ett gigantiskt vulkanutbrott och några galna hallucinationer, vilket inte ens är en spoiler då resten av serien inte har något med det att göra.
 
Natalie Dormer som Magda, Daniel Zovatto som Tiago Vega och Nathan Lane som Lewis Michener i "Penny Dreadful: City of Angels".
 
Jag lovar att jag ska försöka ställa lite annorlunda frågor eftersom jag vet att du har en heldag med troligtvis ganska liknande intervjuer framför dig, så tänkte att vi kunde bonda lite över "Here and Now" på slutet... men först vill jag såklart veta om du såg den första upplagan av John Logans "Penny Dreadful"?
 
- Nice, jag ser fram emot dina "annorlunda" frågor! Men ja.. det gjorde jag. Jag såg den första säsongen när den kom ut, eftersom den var så olik allt annat som gick på tv just då. Även fast jag i vanliga fall inte tittar så mycket på tv själv. När jag väl fick rollen så såg jag resten i ett svep, eftersom det är många ur det kreativa teamet bakom kulisserna som gjorde originalserien - som nu var med och gjorde den första säsongen av "City of Angels". 
 
- Sen har jag givetvis sett massor av John Logans tidigare filmer genom åren och bara faktumet att han var ombord igen, var tillräckligt för att jag skulle vilja vara en del av den här nya produktionen. Det var så häftigt att få vara under hans "mentorskap". Hans filmer var liksom en stor anledning till varför jag ville in i den här branschen till att börja med.
 

"Jag älskar att han inte vill göra det enkelt för sig."

 
Den Oscarsvinnande filmen "Rango" från 2011.
 
Har du några favoriter bland Logans filmer som du vill lyfta fram lite extra, från den tiden när ditt intresse för filmbranschen väcktes?
 
- Saken med John är att han har en så ovanligt bred förmåga att skriva fantastiska manus till alla slags genrer. Filmerna jag växte upp med var väl till en början "Any Given Sunday" och "Gladiator", som jag brukade se med min pappa, men sen senare även "The Aviator"... och "Rango". 
 
- Det är verkligen en av de coolaste sakerna med honom, alla hans projekt är så annorlunda och jag frågade honom faktiskt om det. "Hur kan du gå från att skriva om en pratande ödla till Howard Hughes sådär enkelt?" och hans svar var bara att "du vill väl inte spela samma roll om och om igen heller?". Jag älskar att han inte vill göra det enkelt för sig, utan bara brinner för att få berätta riktigt bra historier... vilken form de nu än råkar ta.
 
Verkligen! Inte nog med att han frekvent byter genre, han lyckas dessutom skriva så pass bra att han har Oscarsnominerats tre gånger för sina manus. Om jag har förstått det rätt så har hans inspiration till den här nya upplagan av "Penny Dreadful" kommit från en riktigt gammal karta över Los Angeles - jag gissar att du har fått se den?
 
- Absolut, det stämmer. Kartan fick jag faktiskt inte se förrän efter att jag hade fått rollen. När man är på min nivå som skådespelare så får man ta sig igenom en ganska lång urvalsprocess med auditions innan man faktiskt får rollen. Jag tror det tog drygt fyra månader innan de till slut gav mig rollen och det fick jag verkligen kämpa mig fram till. 
 
- När jag väl fick rollen så fick jag veta mycket mer om den övergripande storyn - och då fick jag även se kartan. Jag har bott här i Los Angeles i fem år nu och det här är verkligen en gigantisk cementstad... med gigantiska vägar som går precis överallt, huller om buller. Kartan, som visar hur mycket som har hänt under de senaste hundra åren, blev en slags historisk grund som John använde sig av. Hur staden kunde besluta att dra en gigantisk väg genom ett fattigt område, för att bli av med det och tvinga alla att flytta. För det var ju faktiskt precis så som det gick till. Sen använder han alla historiska fakta från den här tiden, men har sedan lagt ett slags övernaturligt lager ovanpå det.
 
Lorenzo Izzo som Santa Muerte i "Penny Dreadful: City of Angels".
 
Jag håller "Penny Dreadful"-originalet som en av mina personliga favoritskräckserier, så den har jag givetvis sett alla avsnitt av. Nu har jag tyvärr bara fått förhandstitta på tre avsnitt ur den nya säsongen...
 
- ... kompis, har du bara fått se tre! Jag snackade med någon snubbe häromdagen som hade fått se sex avsnitt!
 
Jag vet... vi svenskar fick tyvärr bara tillgång till hälften av avsnitten som tv-kritikerna i USA fick, och jag har hört att det sjätte är riktigt speciellt.
 
- Showtime skickade bara över tre avsnitt till skandinaverna alltså, det var ju inte så schysst. Jag får ta ett snack med dem efteråt.
 
Gör det! Det är väl för att Trump snackar skit om oss svenskar nu, så ingen litar på oss här längre...
 
- Hahaha, så måste det nog vara!
 

"Det var som att gå rakt in i en tidsmaskin"

 
 
Jag får helt enkelt vara nöjd över att jag ändå fick tjuvtitta på tre avsnitt inför vårt samtal trots allt. Originalserien känns avsevärt mörkare och mer sagolik än "City of Angels", som känns mer "verklig" och med tanke på hur soligt det är i Los Angeles även märkbart ljusare.
 
- Jag håller verkligen med. Jag tror att det framför allt beror på att originalserien bygger på böcker och berättelser om alla dessa olika monster, som John sedan skapade en värld omkring där de alla kunde leva sida vid sida på sätt och vis. Medan "City of Angels", precis som du säger, känns mer verklig med tanke på att grundstoryn bygger på så många historiska händelser och nästan blir mer av ett historiskt kostymdrama... som samtidigt har den här övernaturliga mystiken ovanpå det som en extra krydda och drivkraft.
 
- Produktionsdesignen är dessutom helt fantastisk. Nu finns det visserligen en hel del äldre och bevarade hus och kvarter i Los Angeles, men man byggde även upp en hel stadsdel där min karaktärs familj bor under den första säsongen. Ibland kunde det vara uppåt 600 statister som användes samtidigt under vissa tagningar, med alla klädda i kostymer som passade in på Los Angeles-modet anno 1938... så det var som att gå rakt in i en tidsmaskin vissa inspelningsdagar. Eller som att man plötsligt var en del av "The Truman Show". Det måste ha kostat en förmögenhet att få till allt, men när man väl ser den färdiga produkten så märker man hur stor skillnad det faktiskt gör.
 
Daniel Zovatto och Nathan Lane i "Penny Dreadful: City of Angels".
 
Vår tid tillsammans börjar att rinna ut, men jag lovade dig ju en "Here and Now"-fråga också. Eftersom jag är en av dem [extremt få] som faktiskt såg den serien.
 
- Haha, tack för det kompis!
 
Så. Det slutet alltså. Jag har funderat på om jag borde skriva en artikel om det och bara spoila hela serien fram till det sista avsnittet så alla kan få ta del av det och bli lika förvirrade... som vi som faktiskt såg det när finalen sändes. Men sen inser jag varje gång att jag inte kan lägga den typen av cliffhanger-smärta i knät på våra läsare. 
 
- Hahaha, jag respekterar det!
 
Min fråga är därför givetvis, snackade du något med Alan [Ball, seriens skapare] om vad som var planen för din karaktär under den andra säsongen vi aldrig fick?
 
- Frågar du mig alltså om jag kan ge dig svaret på frågan som äntligen kan få dig att somna lugnt på kvällen igen?
 

"Jag tackar dig från botten av mitt hjärta"

 
Daniel Zovatto som Ramon i Alan Balls HBO-serie "Here and Now".  
 
Ja! Du måste dessutom ha i åtanke att under karantän-tider som dessa, så blir den här typen av problem plötsligt helt omöjliga att sluta tänka på...
 
- Kompis, jag lider med dig! Helt ärligt, jag är född på Costa Rica och kommer alltså från ett land som faktiskt har vulkaner... och jag kan inte för mitt liv lista ut vad tusan som var planen för nästa säsong av "Here and Now". Jag är ledsen. Haha, jag tror tyvärr inte att det någonsin kommer att finnas ett svar på den frågan. Men jag tackar dig från botten av mitt hjärta för att du ställde den. 
 
- Om jag ska vara lite allvarlig, så var det verkligen en fantastisk erfarenhet att få arbeta med Alan Ball, Holly Hunter, Tim Robbins och alla dem andra. Vi är fortfarande goda vänner allihopa, så vad som än hände där så fick vi alla åtminstone en god vänskap med oss därifrån. Men jag är ledsen att jag inte kan ge dig det avslut du så desperat förtjänar Jonatan!
 
Skönt att höra att det förde något gott med sig i alla fall. Jag förväntade mig tyvärr inget bättre svar heller - och om du kan klara av att leva med den här ovissheten, som trots allt borde vara ännu större för dig, så får jag väl fortsätta att försöka leva med cliffhangersmärtan.
 
- Du, tack för det här...  du levde verkligen upp till ditt löfte om lite annorlunda men skönt snack på slutet. Jag lovar att höra av mig om jag får reda på något, det har du mitt ord på!
 
Jag kommer att hålla dig till ditt löfte... och ett stort lycka till med premiären av "Penny Dreadful: City of Angels" nu, som jag är säker på att avsevärt fler kommer att ge en chans!
 
 
Den första säsongen av "Penny Dreadful" får officiellt premiär på måndagen den 27 april hos HBO Nordic, det första avsnittet har däremot släppts som en liten smygpremiär redan idag. De resterande sju avsnitten för säsongen släpps varje måndag.
 

Läs också: De 10 bästa tv-serierna som du troligtvis har missat på HBO Nordic

 
Kommer du att ge "Penny Dreadful: City of Angels" en chans? Är du också en av de få som såg "Here and Now"? Kommentera gärna nedan!
| 24 april 2020 16:00 |