Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

28 augusti 2023 | 18:00

Detaljerna du missade - vad hände i slutet av "Canceled"?

MovieZine pratar med bioaktuelle skräckregissören Oskar Mellander om demonen, fryspizzorna och kritikernas låga betyg.
Den svenska skräckfilmen ”Canceled” fick en stark premiärhelg med över 34 000 sålda biobiljetter. Många var nyfikna på den nya svenska skräckfilmen efter "Feed" - säkert ett bevis på producenten Joakim Lundells breda fanbase.
 
Vi ringde upp filmens regissör Oskar Mellander för att höra mer om den rekordsnabba inspelningen och årets skönaste produktplacering, samt reda ut frågan: vad är egentligen ondskan som hemsöker skräckhuset i "Canceled"?

Det här projektet gick väldigt fort. Åtta månader från idé till biopremiär, hörde jag, vilket är väldigt ovanligt för en svensk film. Var får man kompromissa, vad måste man ge avkall på?
 
- Från mitt håll är det inga stora fördelar, det kan jag inte säga. Men jag förstår marknadsföringsdelen, och att man håller sig aktuell. Det är också lite kul att det blir skarpt läge direkt istället för "nu börjar vi filma om åtta månader..." Sen hade vi kanske lite väl mycket att göra.
 
- Jag ser ju bara det som vi inte gjorde eller hann göra. Men sån är jag som person. Det spelar ingen roll hur länge man håller på, man kommer aldrig bli helt nöjd. Några år senare, kanske.
 
Ni har skapat ett imponerande skräckhus. Berätta, var hittade ni det?
 
- Det heter Bogesunds slott och ligger utanför Vaxholm. Jag har också bott där, kan jag säga. När vi var där och scoutade för andra gången stannade jag kvar, och åkte inte hem. Jag bodde där själv.
 
Var det läskigt att bo där?
 
- Ja, det kan man lugnt säga. Jag bodde i ena tornet där. Första veckan var det också minusgrader i hela huset. För det var vinter när vi började. Och det var två strömavbrott så det blev kolsvart. Och jag var själv. Det knakade och sånt i hela huset, så det var lite läskigt. Men det är ett häftigt ställe. Ett skithäftigt hus med originalvåningar från olika sekel.
 
- Exteriören är inte det stället, för det är inte lika häftigt på utsidan. Det är för iordninggjort, en turistattraktion. Exteriören hittade vi i Polen. Där finns jättemånga övergivna herrgårdar som denna. Vi tittade på fyrtio olika och valde denna för att filma ett par etableringsbilder.
 
Ett snabbt klipp i trailern ger oss en titt på demonen i "Canceled".
 
Om vi ska gå in på lite spoilers nu efter premiären... Jag skulle vilja höra mer om monstret som kryper fram där i filmen.
 
- Ja, det är ju en demon. Men det sägs aldrig i filmen, det ska vara lite oklart. Man vill inte gå in för noga på detaljer så vi undviker ordet bara.
 
- Han som spelar hetas Kacper Mikas och är dansare. Han är bara 21 år. I "Andra sidan" skulle vi först ha Javier Botet, han som är med i otroligt mycket. Så han var bokad och allt, men det drog över på "Det 2"... Vad ska man säga då? Då hittade vi Troy James, som var med på "America's Got Talent" och skrämdes, han är riktigt vig.
 
- Nu hittade vi Kacper och hans stil är otrolig. Han blev fantastisk, han är en jättestor del av hur monstret rör sig och allting. Och utseendet - jag tycker det är skitläskigt när man är sådär smal som Javier är i "REC". Plus att man har hår, för det accentuerar rörelser. Han var maskad från topp till tå i tio timmar i sträck. Någon gång blev det bara en enda tagning. Han är grym alltså.
 
I såna här skräckfilmer vill man kanske inte veta så mycket om vad ondskan är. Men ni har en uttänkt story bakom "Canceled".
 
- Han som bodde på slottet heter von Gottfried. Hans fru dog i barnsäng på 1700-talet, och han höll på med någon sorts ockulta grejer och skulle få tillbaks henne och barnet. Men något annat kom igenom.
 
- Det är egentligen backstoryn. Men det är inte meningen att man helt ska förstå det i filmen. De säger det ganska tydligt, tidigt i filmen. Det är inte säkert att man får med sig det. Men när vi jobbar är det bra att ha. Det finns till och med en plats där det hände. Om man är uppmärksam kan man fatta - om du kommer ihåg? Det är en sandcirkel... Om man är riktigt nördig ser man det. Jag hade gärna visat mer men det ryker ju snabbt i klipprummet, det är skräckgrejerna som får ta överhanden.
 
Vincent Grahl som Alex i "Canceled". Foto Nordisk Film
 
I de sista scenerna i filmen blir Alex (Vincent Grahl) utsläppt ur herrgården av demonen. Ett halvår senare har han släppt en video inifrån huset. Vi ser Jocke Lundell i en cameoroll som säger "Hur fan kunde du släppa den?" och samtidigt får han beröm av någon annan. Vad har hänt?
 
- Alex har fått någon revival för deras spökprogram... som kanske har varit ett ganska dåligt spökprogram. Det är verkligen meta. Han har verkligen fotat något och tagit det till en ny nivå. Men Jocke fattar något som andra inte fattar. Han exploaterar ju sina vänner som försvann.
 
- Vi hade lite olika versioner för slutet. Sen skrämde vi publiken istället. Man kan läsa in allt i slutet. Det är inte bara det att demonen blev befriad och kom ut, utan den hängde på honom. Men jag vet inte om det är officiellt (skratt). Det fanns andra idéer som vi valde bort.
 
Det sista som händer är ju att Alex dör. Jag tänker att demonen inte behöver honom längre? Nu när världen är medveten om "ondskan" - som blir mäktigare ju mer rädsla folk visar.
 
- Ja, precis. Det var så vi tänkte. Så är det med många scener med demonen. Jag har ju en förklaring i bakfickan, men det är inte alltid det kommer igenom. Som att de har en förhandling, men han svarar ju inte. Jag vet inte om han är en tänkande grej, jag ser honom mer som en slags parasit.
 
Large d3e1dcd88d5bc287158123c00352090c canceled1
 
En kul detalj i filmen är Billys-pizzorna som ni hånar lite grann. Men visst är Dafgårds en av filmens sponsorer?
 
- Ja. och det var ju en fantastisk sponsor-grej! Vi hade en otrolig dialog, och de sa redan från början: "Gör något annorlunda!" Då tog jag i från tårna, och de älskade det. Jag tror det var helt rätt val. Att de var så pass modiga, jag är övertygad om att de lönar sig för dem.
 
Det kommer ändå en rad av svenska skräckfilmer nu, vilket känns kul. Vad beror det på, tror du - varför just nu?
 
- Det är inte så vanligt med genrefilm! Jag vet inte varför. Saker går ju i vågor. Det kanske var Ari Aster som banade vägen med "Midsommar" och "Hereditary", han gjorde det lite creddigt med skräck. Marknaden vill alltid ha skräck, det går alltid att sälja. Men varför ingen har gjort det... Man kanske inte har trott att det går.
 
Oskar Mellander och kollegan Tord Danielsson under inspelningen av "Andra sidan".
 
Efter "Andra sidan" och "Canceled", är det skräck du vill hålla på med?
 
- Det är mer en tillfällighet. Likaså att jag höll på med barngrejer innan, det var också en tillfällighet. Men jag gillar ju när det är genre och man får nörda ner sig. Jag tycker om skräck om den är bra, men är absolut ingen supernörd. Det är inte så att jag kan alla gamla slashers. Jag har snarare läst på hur man gör, för det är en svår genre. Det är väldigt lätt att göra dålig skräckfilm.
 
Har du läst några av recensionerna för "Canceled"?
 
- Nej, det har jag inte gjort. Jag tyckte vi fick oförtjänt dålig kritik för "Andra sidan", en film som gick superbra i den tragiska covid-eran. Den såldes också blixtsnabbt utomlands. Men jag har inga illusioner kring hur våra betyg kommer bli, det kommer vara spridda skurar. Jag anar en massa ettor.
 
- Att göra en genrefilm i Sverige, det är inte så lätt som folk kan tro. Vem ska göra ljudet...? Det är ingen som kan ljudlägga en genrefilm. Det är så på alla nivåer. Det märkte jag under mitt arbete med julkalendern - så fort det inte är 90 procent dialog, blir det systemkollaps. Vi har inte den kompetensen inom svensk film. Det fanns det förr, titta bara på "Göta kanal" som har mer stunts än de flesta svenska filmer.
 
- Men jag tror vår publik är väldigt glada över att se en ren genrefilm. 
 
"Canceled" går nu på bio.
| 28 augusti 2023 18:00 |