EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

21 november 2020 | 15:00

Anthony Daniels: "C-3PO:s berättelse är långt ifrån över"

Allas vår favoritdroid är tillbaka i tv-rutan i "Lego Star Wars Holiday Special". Och det är inte det sista vi får se av honom, lovar skådespelaren Anthony Daniels.
C-3PO, den gyllene protokolldroiden från Star Wars universum, är en av filmvärldens mest igenkända karaktärer.

Inuti dräkten gömmer sig Anthony Daniels som gett roboten hans specifika rörelser och röst sedan 1977. Mellan första "Stjärnornas krig" och den nya "Lego Star Wars Holiday Special" på Disney+ är Daniels den skådespelare som jobbat i Star Wars-galaxen allra längst.

Häromveckan blev MovieZine inbjudna till en virtuell pressträff med Anthony Daniels. Det blev en underhållande halvtimme där den 74-årige brittiske skådespelaren bjöd på anekdoter från förr, och delade med sig av både nackdelarna och höjdpunkterna med att vara en del av en så pass stor och älskad franchise.

Läs en längre version av intervjun på MovieZines Patreon-sida.
 
Du var ju med i original-julspecialen från 1978. Hur annorlunda var den upplevelsen mot den nya?

- Jag hoppas att ni har läst min bok "I Am C-3PO: The Inside Story", för annars gör jag nu skamlös smygreklam. Ett kapitel där handlar om julspecialen från 1978 som var en speciell upplevelse på många vis. Inspelningen i Los Angeles var dyster. Det här ska ju handla om den gladaste dagen på året för Wookies. Vi skulle fira, men Mark, Carrie, Harrison och jag blev klädda i svarta kläder som på en begravning. Det var hemskt. Och när jag såg det färdiga programmet var det ännu värre.

- Så när producenterna kom och föreslog en julspecial skrattade jag! Men som ni kommer få se är det charmigt, roligt och mycket annorlunda.
 
 
 
Den nya julspecialen är i Lego, vilket gör att man kan driva med Star Wars universum på ett helt annat sätt. 

- Man får vara försiktig när man ska driva med Star Wars, för många tar det väldigt seriöst. Men man kan inte vara seriös när man är en sex centimeter hög docka. Så man vet att en Lego-film blir kul, och att man får vara mer om knäppa äventyr.
 
- Det här är också en bra inkörsport för barn som ännu inte förstår att "Star Wars" är en viktig film, om en gyllene robot spelad av Anthony Daniels. Jag tror att folk kommer ha kul runt jul och kan förklara alla detaljer för sina barn.
 
Den senaste filmtrilogin har debatterats flitigt bland fans. Å andra sidan har tv-serien "The Mandalorian" nästan blivit enhälligt hyllad. Vad tror du är nyckeln till dess framgång, och skulle du vilja se C-3PO i "The Mandalorian"?

- Jag skulle gärna se C-3PO i "The Mandalorian"! Jag hoppas att ni meddelar producenterna å mina vägnar, för min telefon står redo. "The Mandalorian" visar upp en ny look och stil.

- Och ja, det har "debatterats" - det var snällt sagt - kring trilogin som just avslutades med "The Rise of Skywalker". Det finns onekligen element där som man kan ifrågasätta. Men saken med Star Wars är att det alltid har funnits mycket att tänka på: koncept, idéer, teman med mera. Fansen har alltid debatterat. Ha gärna åsikter. Men var trevliga mot varann. Försök hitta något gemensamt med andra fans.
 
 
Är C-3PO:s berättelse över eller kommer vi få se mer av honom i framtiden?

- Jag tror att hans berättelse är långt ifrån över. Jag ser nya "Star Wars Holiday Special" som bara det senaste kapitlet, inte det sista.
 
- Det finns något annat på gång. Inga stora filmer, men ni får vänta och se. Han är en alltför viktig karaktär för att försvinna och jag tror att fansen vill se mer av honom.
 
MovieZines Patreon-sida har vi lagt upp hela intervjun med Anthony Daniels. Där kan du läsa mer om  Daniels tankar kring den gamla julspecialen, arbetet med George Lucas "Stjärnornas krig" från 1977, och varför han bar på en stor ilska mot Lucasfilm. Bli medlem här...
| 21 november 2020 15:00 |