The Afterparty 2022-

The Afterparty poster

Synopsis

Serie där ett mordmysterium berättas ur åtta olika perspektiv, och via olika genrer.
Ditt betyg
3.0 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Aniq
2022-01-28
02
Brett
2022-01-28
03
Yasper
2022-01-28
04
Chelsea
2022-02-04
05
High School
2022-02-11
06
Zoë
2022-02-18
07
Danner
2022-02-25
08
Maggie
2022-03-04

Recensent

Jonatan Blomberg

12 juli 2023 | 08:00

Whodunnit-underhållning på en helt ny nivå

RECENSION. Ett mord sker under en efterfest och varje avsnitt berättas ur de olika misstänktas perspektiv, som även helt byter genre mellan avsnitten. Med grymma skådespelare och roliga vändningar så resulterar båda säsongerna av "The Afterparty" i en serie som är värd att investera din tid i.
Den här recensionen täcker både den första och andra säsongen av "The Afterparty". 
 
På efterfesterna till en skolåterförening (första säsongen) och ett bröllop (andra säsongen) slutar det med att en av deltagarna plötsligt hittas mördad. I båda fallen finns skådespelaren Sam Richardson där i huvudrollen som Aniq. Och på båda efterfesterna visar det sig snart att samtliga gäster har haft olika anledningar till att vilja se Dave Francos (i första säsongen) och Zach Woods karaktärer mördade, men av väldigt olika anledningar. Låt mysteriet börja!
 
Det råder knappast någon större brist på "whodunnit"-serier där vi som tittare får försöka lista ut vem som är mördaren. "Poirot", "Miss Marple", svenska "Hjerson" och "Morden i Midsomer" (som aldrig verkar få slut på mördare) är bara några få exempel. Författaren och deckardrottningen Agatha Christies böcker har otaliga gånger använts som inspiration eller grund för genren. I "The Afterparty" får våra mysterium däremot en extra krydda av både välskriven komedi och en imponerande extra utmaning från seriens skapare, som valt att forma varje enskilt avsnitt efter en ny genre. 
 
Christopher Miller, Oscarsvinnaren som bland annat skrivit manus till "Spider-Man: Into the Spider-Verse" och dess uppföljare, samt "Lego-filmen" och "Det regnar köttbullar", ligger bakom idén till "The Afterparty". Vid sin sida har han även haft Phil Lord (som gjort alla projekt tillsammans med Miller) och "Silicon Valley"-manusförfattaren Anthony King. Det råder med andra ord ingen tvekan om att det här är ett gäng som förstår sig på komedi. Och med "Spider-Man"-filmerna har vi redan sett hur duktiga man är på att blanda olika typer av animation, utan att få det att kännas krystat.
 
Richardson slog igenom som Richard Splett i "Veep" och har även dykt upp som Edwin Akufo i "Ted Lasso", men han har nog aldrig varit så bra som han är i "The Afterparty". I båda säsongerna är det nämligen karaktären Aniq som kliver in i rollen som vår utredare, tillsammans med Tiffany Haddish som spelar Detective Danner, och leder oss fram genom de olika avsnitten. Men eftersom varje nytt avsnitt berättas ur perspektivet från en av de misstänkta så får vi se olika delar av samma händelser, som dessutom utspelar sig i en ny genre för varje avsnitt som passar för den specifika karaktären. 
 
Personligen håller jag Wes Anderson och Alfred Hitchcock-avsnitten som mina egna favoriter, men vi får se allt från romantisk komedi, erotisk thriller, Jane Austen-inspirerat, animerat, action och svartvit noir och mycket mer. Där varje avsnitt dessutom har fyllts med mängder av ledtrådar som gör det möjligt för oss tittare att själva lösa mordmysteriumet.
 
Lite beroende på ens egen smak och tycke så kan faktumet att vi byter genre mellan varje avsnitt däremot göra att det finns några enstaka svagare avsnitt. Något som exempelvis även brukar hända för tv-serier som "Black Mirror" och "Love, Death & Robots". Men med tanke på att det ändå finns ledtrådar att hålla utkik efter i de avsnitt som kanske inte imponerar riktigt lika mycket (romantiska komedier är exempelvis inte något som brukar roa mig nämnvärt), gör ändå att det finns gott om underhållning även i dessa delar av berättelsen.
 
Det börjar bli en regel snarare än ett undantag att det allra mesta som kommer från Apple TV+ håller en riktigt hög standard. "The Afterparty" lever verkligen upp till det och levererar en komediserie och whodunnit-berättelse som ger oss underhållning på en helt ny nivå. Med två lyckade säsonger så återstår det nu bara att se om skaparna lyckas få Sam Richardsons karaktär att besöka ännu en efterfest med dödlig utgång, så vi kan få en välförtjänt tredje säsong någon gång i framtiden.
 
Hela den första säsongen av "The Afterparty" finns redan hos Apple TV+, den andra säsongen får premiär den 12 juli och rullar därefter veckovis ut totalt tio nya avsnitt.
| 12 juli 2023 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Afterparty
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu