Sugar 2024-

Sugar poster

Synopsis

Deckarserie om John Sugar, en gåtfull privatdetektiv som kämpar mot sina personliga demoner, samtidigt som han undersöker försvinnandet av en Hollywoodproducents älskade barnbarn.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

29 mars 2024 | 08:00

Perfektion i udda noir-deckare med Colin Farrell

RECENSION. Vissa filmer och tv-serier är gjorda precis utefter mallen för sin genre. Colin Farrells spännande "Sugar" är så långt bort du kan komma från den typen av förutsägbara titlar.
Jag visste att jag skulle gilla "Sugar" redan efter tio sekunder. Några minuter senare förstod jag att det här var "tv-kärlek vid första ögonkastet" och när jag några timmar senare hade sett allt i ett svep, så ville jag genast se om allt igen. Det händer inte allt för ofta att jag känner så. 
 
Det där första som började få mig på fall redan efter några sekunder var det jazziga soundtracket. En musiksmak som folk brukar ha väldigt olika känslor kring, vilket jag kan lova att tittarna även kommer att ha efter att man (förhoppningsvis) givit "Sugar" en chans. Är det ren perfektion eller bara en salig röra av pretentiöst deckartrams i noir-skimmer? Jag vet i alla fall var jag står på den skalan, men det här kommer troligtvis inte falla alla i smaken. 
 
Serien är regisserad av "Guds stad"-regissören Fernando Meirelles, som även haft med sig sin vanliga filmfotograf och klippare in i produktionen. I huvudrollen som privatdetektiven John Sugar så får vi en storspelande Colin Farrell ("The Lobster", "The Banshees of Inisherin", "The Penguin") i en av karriärens bästa roller hittills... en mening som i sig gör att "Sugar" genast bör hamna i topp på den ständigt växande "serier att ge en chans"-listan.
 
Handlingen utspelar sig mestadels i Los Angeles där en legendarisk Hollywood-producent är orolig efter att ett av hans vuxna barnbarn har försvunnit. Hon har haft problem med droger tidigare och försvunnit spårlöst flera gånger förr, men inte på det här sättet. Sugar, som själv är tokig i gamla svartvita noir-filmer, tar sig snabbt an fallet. Han har ett rykte i branschen som den privatdetektiv som aldrig ger upp och alltid hittar svaret på vad som faktiskt har hänt. 
 
Det görs muntliga referenser till filmer som "L.A. konfidentiellt" men klipps även in svartvita gamla klassiker som ibland får gestalta Sugars sätt att tänka och agera. Och av någon anledning för han även en dagbok som vi aldrig ser honom skriva i, men den tar ändå plats genom den berättarröst som kommer in då och då via Farrell. Ofta samtidigt som vi ser honom köra i sin sjukt snygga bil.
 
Det här är två berättarsätt som jag i vanliga fall avskyr och som tenderar att ta mig ur tittarupplevelsen, men av någon anledning så fungerar det alldeles utmärkt här... jag sugs istället bara djupare in i noir-världen som effektivt målas upp i "Sugar.
 
Hur du än tror att "Sugar" kommer sluta, så vågar jag nästan garantera att det är omöjligt att förutspå var den här serien hamnar i slutändan. Det finns en ganska gedigen lista med spoilers som recensenter ombeds att hålla sig långt borta ifrån, just eftersom det här är en typ av titel som kommer att fungera allra bäst för tittare som vet så lite som möjligt om handlingen.
 
Och jag ska ärligt säga att jag är otroligt otålig över att jag nu behöver vänta så länge på att kunna diskutera några av de mest imponerande scenerna i serien, tills ni andra har kunnat titta ikapp.
 
Samtidigt gläds jag åt att Apple TV+ har låtit skaparna bakom "Sugar" ta ut svängarna till den grad att vissa av tittarna kommer att tappas på vägen. För det har resulterat i en av mina absoluta favoritserier från det här året hittills, en annorlunda men i mina ögon perfekt noir-deckare. Nu hoppas jag bara att tillräckligt många andra känner likadant, så vi kan få grönt ljus för en fortsättning. 
 
| 29 mars 2024 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sugar
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu