O.J. Simpson: Made in America 2016

Dokumentär Biografi
USA
90 MIN
Engelska
O.J. Simpson: Made in America poster

Synopsis

Mordet på Nicole Brown Simpson och Ronald Goldman har kallats för århundradets kriminalfall. Det handlar om rasism, kändiskultur, massmedia, våld och det amerikanska rättssystemet. Tjugo år har gått och fallet fascinerar och provocerar fortfarande.
Ditt betyg
4.2 av 68 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
O.J.: Made in America
Seriepremiär
11 juni 2016
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
5
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Part One - Obsessed with Fame
2016-06-12
02
Part Two - The Split America
2016-06-15
03
Part Three - The Murder
2016-06-16
04
Part Four - Trial of the Century
2016-06-18
05
Part Five - The Verdict
2016-06-19

Recensent

MovieZine

6 februari 2017 | 10:00

När amerikanska drömmen går i kras

Är 7.5 timmar långa "O.J. Simpson: Made in America" givande om man redan har sett dramaserien "American Crime Story"? Ja, absolut. Vinner den Oscarn? Troligtvis.
2016 var verkligen året då O.J. Simpson var i fokus, vare sig vi ville det eller inte. I dramaserien "Fallet O.J. Simpson: American Crime Story" fick vi en djupdykning i det uppmärksammade rättegångsfallet, medan den här 7.5 timmar långa dokumentären väljer att fokusera mer på personen O.J. Simpson, från uppgång till fall.

För er som har legat under en sten de senaste 30 åren är O.J. Simpson en av de största sportlegendarerna i USA, vissa säger till och med att han var den störste. Det kan vara svårt för oss svenskar att riktigt greppa hur stor han egentligen var, men MovieZines tv-skribent Patrik Jonsson gjorde en superb liknelse med Zlatan Ibrahimovic. Ja, på den nivån var Simpson.

Men till skillnad mot "vår" Zlatan hamnade Simpson i rättssalen, misstänkt för ett dubbelmord. Det blev föga förvånande det mest uppmärksammade rättegångsfallet och alla hamnade i två olika läger, de som trodde han var skyldig och de som trodde han var oskyldig. Nog med bakgrundsinformation, låt oss nu återgå till "O.J. Simpson: Made in America".

I dokumentären som är uppdelad i fem avsnitt på SVT inleds med att berätta hur Simpson blev en sådan stor och älskad sportlegendar. För de som inte älskar amerikansk fotboll, som mig själv, blir det aningen utdraget, men samtidigt ett måste för att man ska förstå Simpsons storhet. Det är däremot inte alls svårt att förstå varför Simpson blev ett med folket. Han var beviset på att hårt slit tillsammans med en riktigt stor dos talang kan definitivt leda till något utöver det vanliga. 

Det är först i det andra avsnittet det börjar bli riktigt intressant och givande. Vi får se hur han ger sig in i reklambranschen och ett helhjärtat försök att slå sig in i Hollywood. Det är minst sagt som en amerikansk dröm, allt är som bekant möjligt på andra sidan Atlanten. Även om "Fallet O.J. Simpson: American Crime Story" var en vass produktion, fantastiska rollprestationer och skarp regi fick vi aldrig reda på hur han var före och efter rättegången, men det får vi med besked veta här.

Ibland får man nypa sig i armen för att påminna sig att här är det inte skriptat. Vissa situationer är minst sagt bisarra, men det har ju uppenbarligen hänt. Medan man försöker ta in allt man får se om Simpson de första tre timmarna (de två första avsnitten), går vi nu in i det som har berättats i ovan nämnda skriptade dramaserie. Jag skulle vilja säga att det mesta av händelserna har vi redan sett, men det finns mycket av olika anledningar inte har berättats. Jag ska inte avslöja vad det är, men det är fascinerade saker.

När juryn väl har meddelat sin dom får vi se hur USA försöker hantera utfallet. Det som jag saknade i dramaserien får jag med besked här, nämligen mer detaljerad vetskap vad som hände med Simpson efter rättegången. Återigen frågar man sig själv om dessa händelser är sant, det verkar så osannolikt, men likväl är det fakta.

Den långa dokumentären har tokhyllats av amerikanska medier och det är inte så svårt att förstå varför. De har en mer nära relation till sportikonen Simpson än vi utanför USA har. Men det går inte komma ifrån att det inte är en fulländad dokumentär, för den långa speltiden är rejält utmanande. Det fanns många segment som med lätthet hade kunnat klippts hårdare eller rentav tagits bort. Känslan man får efteråt är att regissören Ezra Edelman ville så gärna berätta allt han kunde hitta om Simpson, men dessvärre slår det tillbaka mot helhetsintrycket. 

Om Edelman hade varit hårdare i klipprummet hade jag utan tvivel benämnt "O.J. Simpson: Made in America" som en fulländad dokumentär. Nu får Edelam nöja sig med att bli kallad en riktigt vass dokumentär som är värd att spendera 7.5 timmar på. Och det är inte illa!
| 6 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera O.J. Simpson: Made in America
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu