Lilly Wachowski

Regissör, Manusförfattare 29 december 1967 Chicago, Illinois, USA

Biografi

Lilly Wachowski (född Andrew Paul Wachowski) är en amerikansk regissör, producent och manusförfattare, född 29 dec 1967 i Chicago, Illinois, USA.

Wachowski är uppväxt i Chicago, där hon även gick i grundskola, och senare flyttade hon till Boston för college, som hon senare hoppade av. I stället började hon och hans äldre bror Larry, som nuförtiden heter Lana, jobba med film. Deras första manus blev till filmen "Dödligt Möte" (1995) men ett år senare regidebuterade de med "Bound" (1996). Sen kom filmen som blev deras stora break: "Matrix" (1999) som revolutionerade hela sättet att göra actionfilm och den följdes upp av två uppföljare, "Matrix Reloaded" (2003) och "Matrix Revolutions" (2003).

Innan de regisserade igen, producerade och skrev de "V för Vendetta" (2005) innan de gav sig på "Speed Racer" (2008) och det storslagna sci/fi-eposet, "Cloud Atlas" (2012) som de samregisserade med Tom Tykwer. Hon och hennes dåvarande bror vann en Saturn Award med "Matrix" för Bästa regi. I Mars 2016 så kom Andy Wachowski ut som en transgender-kvinna och går nu under namnet Lilly Wachowski.

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler