Serie

Skribent

Alexander Kardelo

13 juni 2019 | 11:15

”When They See Us” är Netflix mest sedda serie just nu

Åtminstone i USA, där den sanna historien har skakat om landet på nytt.
Berättelsen om Central Park Five är än en gång på allas läppar. ”When They See Us” dramatiserar den verkliga historien om fem unga män från New York som greps för överfall och våldtäkt på en kvinnlig joggare i Central Park för 30 år sedan. Alla fem åtalades och fick långa fängelsestraff, men tolv år senare klev den verklige gärningsmannen fram och erkände.

"Selma"-regissören Ava DuVernays dramaserie i fyra avsnitt har blivit en riktig succé för Netflix, som skryter med sin mest sedda serie. Sedan premiären den 31 maj har ”When They See Us” lockat fler tittare än något annat på streamingtjänsten, åtminstone i USA.

Netflix släpper ogärna detaljer kring sina tittarsiffror, så det är inte kant hur många som har kollat in dramat eller hur bra den går i resten av världen. Men vi får vara glada att amerikanerna är villiga att skärskåda sitt eget sjuka rättegångssystem - och att serien faktiskt ger effekt.

Variety berättar bland annat att åklagaren Linda Fairstein - gestaltad i serien av Felicity Huffman - som drev åtalet mot de fem pojkarna trots bristen på bevis, har fått lämna sitt jobb som föreläsare på Columbia Law School. Även hennes bokförlag har avslutat sitt samarbete med henne.
 
 
I serien medverkar bland andra Michael K. Williams, Vera Farmiga, John Leguizamo, Blair Underwood, Joshua Jackson, Famke Janssen och Jharrel Jerome. Bland producenterna finns Oprah Winfrey och Robert de Niro.
| 13 juni 2019 11:15 |