Klipp

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

16 november 2016 | 08:45

"Westworld" är helt enkelt "Jurassic Park" - eller?

Se klippet som reder ut likheterna mellan två populära berättelser med samma premiss.
Även om "Westworld"-filmen kom först 1973, är det nog långt fler som är bekanta med "Jurassic Park" från 1993. Så när en helt ny generation först hörde talas om HBO:s planer på att göra om "Westworld" till tv-serie var det nog många som tyckte att premissen lät väldigt bekant: "vetenskapsman vill leka gud och skapar en nöjespark som snart ballar ur och allas liv hamnar i fara".

Vänta nu, är inte det här en kopia av "Jurassic Park"? Eller har "Jurassic Park" stulit från "Westworld"?

Båda historierna bygger på böcker av en och samma författare, Michael Crichton, och delar därför naturligt mycket av samma DNA. CollegeHumor har gjort en video där de pekar ut de många och lite lustiga likheterna mellan "Westworld" och "Jurassic Park".


Chrichton var både skeptisk till säkerheten i ny teknologi och trodde på kaosteorin, så det är heller kanske inte så konstigt att två av hans verk färgades så mycket av det. 

Ännu intressantare blir det när man tänker på att "Westworld"-filmen inspirerade "Jurassic Park" och att "Jurassic Park" är inspirationen till "Westworld"-serien. Jonathan Nolan och Lisa Joy sneglar gärna på Steven Spielbergs regi i arbetet med den nya HBO-favoriten. Kan man tänka sig att en framtida "Jurassic Park"-serie hämtar idéer från "Westworld"? Vi får väl se hur långt den här incesten går.

Om du måste välja: "Westworld" eller "Jurassic Park"?
| 16 november 2016 08:45 |