Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 februari 2018 | 09:30

Wesley Snipes om "Black Panther"-filmen som aldrig blev av

Planerade en Marvel-filmatisering redan år 1992.
Ryan Cooglers "Black Panther" är redan en större filmsuccé än vad någon hade räknat med. I USA har filmen efter bara några dagar spelat in mer pengar (!) än vad "Justice League" någonsin fick ihop.

Men Marvels superhjälte från Wakanda planerades som film redan för 25 år sedan. Wesley Snipes, då mest känd för "Jungle Fever" och "Deposition Man", berättar nu om sitt projekt som aldrig blev av.

- Vi tyckte Black Panther var en cool och ovanlig serietidningshjälte från Marvel. Någon som kunde tilltala både vita, svarta, asiater, och väva in martial arts och visa upp en del av Afrika som de flesta inte kände till. Något annorlunda mot alla stereotyper, berättar Snipes för Variety.
 
 
Skådespelaren har studerat afrikansk historia och kultur, och såg fram emot att blanda dessa bitar med Wakandas högteknologiska värld. Han var också involverad i filmens manus. Tanken var redan då att blanda in politiska och sociala element. Utmaningen blev att hitta rätt regissör:

- Vi gick igenom tre olika manus, och flera förslag på regissörer. Några väldigt intressanta namn. De försökte hitta unga svarta filmskapare som var på väg upp, har Snipes sagt till Hollywood Reporter.

Bland annat träffade han John Singleton för att diskutera filmen, men de hade olika visioner av hur den skulle se ut. Singleton tänkte till exempel att "Black Panther" skulle utspela sig i USA, medan Snipes höll fast vid Afrika - press som i Ryan Cooglers version.
 
 
Projektet föll då man aldrig hittade rätt manus eller regissör. Dessutom var tiden inte mogen för en ambitiös superhjältefilm år 1992:

- Det var nog inte unikt för mig. Många idéer som senare blev ikoniska fick nobben vid den tiden. Det fanns ingen mall för en sådan film. Jag tyckte inte det var en stor grej. Inom två år kom "Blade" till mig, och det var lika coolt.

"Blade" blev den första framgångsrika Marvel-filmen på bio, och banade vägen för "X-Men", "Spider-Man" och den senare vågen av Marvels storfilmer. Så Snipes är ändå nöjd med sitt avtryck i superhjältevärlden:

- Det känns bra att vara före sin tid och få leva länge nog att se resultatet, säger han.
| 20 februari 2018 09:30 |