Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 november 2020 | 12:00

Vik hädan, Satan! 13 djävulskt bra religiösa rysare

Religion har alltid lockat, fascinerat och skrämt i skräckfilm. ”Saint Maud” är senaste tillskottet och här är 13 andra religiösa rysare du bör se eller se om.
Sedan urminnes tider har Djävulen och hans makter skrämt och hotat den troende befolkningen. Därför blev denne ett perfekt tema för många klassiska skräckfilmer. Men på senare år har även religiös fanatism varit minst lika skrämmande inom genren.
 
I bioaktuella ”Saint Maud” är det just religion och tro som förvandlar den stackars huvudpersonen till bindgalen psykopat du inte vill möta i en mörk gränd. Är du sugen på flera, liknande titlar så här är några av de bästa skräckfilmerna med religiöst tema.
 
 
 

13. Djävlarna ("The Devils", 1971)

 
En av Ken Russells galnaste, våldsammaste, mest sexuellt provocerande verk – vilket säger mycket. En dramatiserad skildring av Urbain Grandier (Oliver Reed), en fransk katolsk präst som brändes på bål för trolldom på 1600-talet. En ökänd kultfilm som chockade världen, fick den bespottade X-ratingen i USA/England och totalförbjöds i flera andra länder.
 
 

12. Dödlig skörd ("The Wicker Man", 1973)

 
Förlagan till Nicolas Cage-kalkonen ”The Wicker Man” är en respekterad, atmosfärrik brittisk rysare. Skotsk, kristen polis undersöker flickas försvinnande på isolerad ö och upptäcker att invånarna inte bara övergett kristendomen för en keltisk religion utan även ruvar på en fruktansvärd hemlighet. Christopher Lees personliga favorit av sina nästan 280 filmer.
 
 

11. God’s Army ("The Prophecy", 1995)

 
Håll i hatten – ärkeänglarna Gabriel (Christopher Walken, mer ond än någonsin) och Uziel tar med sig kriget mellan himmelen och helvetet till jorden. En god ängel (Eric Stoltz) överför sedan en krigsveterans själ in i en liten flicka för att… ja, se själva. Bisarrt fantasy-nonsens som inte liknar något annat. Plus för ensemblen, inklusive Viggo Mortensen som Lucifer!
 
 

10. Red State (2011)

 
Kevin Smith har aldrig varit rädd för att skildra, utmana och driva med religion och den här våldsamma satiren är inget undantag. Tre pilska tonåringar i en småstad tas till fånga av knäppa, religiösa fundamentalister ledda av en högerextremist (briljante, framlidne Michael Parks). Smiths skräckdebut är precis så oförutsägbar och galen som man kan vänta sig.
 
 

9. The Sacrament (2013)

 
Ibland är verkligheten minst lika skrämmande som fiktion. Den ökända massakern i Jonestown på 1970-talet är ett exempel på där religion, i synnerhet inom sekter, kan leda till oskyldiga människors död. I Ti Wests otäcka found footage-filmen hittar en fotograf, tillsammans med ett dokumentärteam, sin syster i en isolerad sekt på hemlig ort.
 
 

8. House of the Devil (2009)

 
Ännu ett bidrag till den religiösa rysargenren av indiefavoriten Ti West. I den här stilsäkra hyllningen till 1970-talsskräck anlitas en fattig collegestudent som barnvakt av ett äldre par. Det är misstänksamt välbetalt och när hon anländer till deras stora, mörka hus inser hon snart varför… Fint fokus på stämning och atmosfär fram till en intensiv upplösning.
 
 

7. Frailty (2002)

 
I den här thrillern tror en ensamstående pappa att Gud utsett honom och hans två söner att utrota de demoner i människoform som vandrar på jorden. Den alltid sevärda, framlidna Bill Paxton spelar huvudrollen och regidebuterade med en film som med fint spel och kalla kårar skildrar hur skev syn på religion kan resultera i våld och mänsklig ondska.
 
 

6. The Last Exorcism (2010)

 
Eli Roth-producerad found footage-rulle som är en av de bättre att ta sig an temat etablerat av klassikern från 1973. En präst som tappat tron tar sig an ett sista uppdrag att utföra en exorcism på en bondflicka – något som visar sig vara enklare sagt än gjort. Skådespelaren Ashley Bells verkliga hypermobilitet bidrar till några riktigt ruskiga kroppstwistar-scener.
 
 

5. The Witch (2015)

 
Religion av den gammeldags sorten. Här är det en familj som på grund av religiös konflikt portas från en puritansk Plymouthkoloni i 1600-talets New England. Som om saker inte kunde bli värre försvinner snart familjens spädbarn och äldsta dottern (Anya Taylor-Joy) misstänks för häxkraft. Symbolisk, lågmäld och obehaglig skräckpärla.
 
 

4. Omen (1976)

 
Om du upptäcker att ditt adoptivbarn hatar kyrkan, har 666 tatuerat i skallen och vars biologiska mamma är en schakal – då är du nog illa ute. Den här stilsäkra 1970-talsrysaren följde i spåren av ”Exorcisten” om filmer med barn besatta av Djävulen. Till tonerna av Jerry Goldsmiths musik går både präster och söta barnvakter grymma öden till mötes.
 
 

3. Carrie (1976)

 
Den första Stephen King-filmatiseringen är även av de bästa med Sissy Spacek minnesvärd som mobbad tonårsflicka. Men vid sidan av Brian De Palmas suveräna iscensättning av den gruvliga hämnden på skolbalen så lyser Oscarnominerade Piper Laurie som Carries mamma – en religiös fanatiker vars inbitna tro resulterar i ond, bråd död.
 
 

2. Rosemary’s Baby (1968)

 
Mia Farrow genomgår en gravid kvinnas värsta mardröm när hon flyttar in bredvid – närapå bokstavligen – grannarna från helvetet. Paranoian duggar tätt i luften när precis alla omkring en verkar vara del av en envis men dedikerad sekt. En tidig, lågmäldfilm om Satan i barnform som fungerar fint i jämförelse med den mer våldsamma ”Omen”.
 
 

1. Exorcisten (1973)

 
Den ultimata skräckfilmen där det goda mot det onda representeras av religion och Djävulen själv. Historien om hur tolvåriga Linda Blair blir besatt och börjar hitta på all möjlig sattyg (ursäkta ordvitsen) chockade publiken 1973 och håller än idag. Krucifix har aldrig förr – och troligen inte senare heller – använts på sådana opassande sätt…
 
 
Vilka religiösa skräckfilmer är dina favoriter?
| 22 november 2020 12:00 |