Spel

Skribent

Anders Eklöf

23 januari 2022 | 12:00

14 kommande tv-serier baserade på spel att hålla koll på

Förutom tv-serier baserade på tv-spel som "The Last of Us" och "Halo", finns det en uppsjö av kommande adaptioner. MovieZine hjälper dig hitta rätt.
Spelbranschen växer sig allt starkare runt om i världen. Bara här i Sverige har omsättningen i branschen ökat från en dryg miljard till nästan 35 miljarder på ett decennium, så det är inte så förvånande att både film- och tv-världen vill ha en bit av den kakan. 
 
Precis som att många spelfilmer som "Uncharted", "Borderlands" och "Super Mario Bros" är på väg, finns det även en uppsjö av kommande tv-serier baserade på de digitala spelen. 
 
Därför har vi på MovieZine sammanställt en lista på alla kommande tv-serier baserade på tv-spel - både animerade och filmade, som verkar lovande. 
 
 

"Halo"

 
 
Med det efterlängtade spelet "Halo Infinite" på ingång känns det väldigt passande att Master Chief ska få sig en alldeles egen tv-serie på streamingtjänsten Paramount+. 
 
"Halo" är ett samarbete mellan spelutvecklarna 343 Industries och Steven Spielbergs Amblin Television, där vi kommer få se "Orange is the New Black"-skådisen Pablo Schreiber som supersoldaten Master Chief - eller åtminstone höra hans röst under hjälmen. Som AI:n Cortana hör vi Jen Taylor, precis som i spelen.
 
I serien kommer vi få följa Master Chiefs kamp mot de utomjordiska covenanterna, samtidigt som han kommer i konflikt med den militära ledaren och gamla kompisen Soren-066 (spelad av Bokeem Woodbine, "Fargo", "Spider-Man: Homecoming"), som beskrivs som "en moraliskt komplex karaktär i utkanten av den mänskliga civilisationen". 
 
Premiär: Tidigt 2022
Streamingtjänst: Paramount+
 

"The Last of Us"

 
C59d0002d24de41865eba532266b3e01 last of us show pedro pascal bella ramsey joel ellie
 
Spelet "The Last of Us" från 2013 är ett av världens mest prisbelönta spel, mycket på grund av dess fina berättande, så att tv-branschen vill casha in på det är inte det minsta förvånande. Dessutom tror jag att handlingen kan fungera riktigt bra även som en tv-serie.
 
"The Last of Us" utspelar sig tjugo år efter att den moderna civilisationen raserats efter att ett dödligt svampvirus gjort en stor del av mänskligheten till hungriga zombier. Här träffar vi överlevaren Joel (spelad av "The Mandalorian", Pedro Pascal), som får i uppdrag att smuggla flickan Ellie (Bella Ramsey, från "Game of Thrones") genom USA. Det som bara börjar som ett jobb, utvecklas långsamt till en stark relation.
 
Serien är skapad av Craig Mazin ("Chernobyl"), tillsammans med Neil Druckmann som regisserat de två spelen. Kantemir Balagov ("Beanpole") regisserar pilotavsnittet, medan svensk-iranska Ali Abbasi som gjort filmen "Gräns" ligger bakom ett avsnitt.
 
För de som redan spelat spelet säger Neil Druckmann att tv-serien kommer följa handlingen, men att vissa händelser komma "avvika kraftigt". 
 
Premiär: Någon gång under 2022
Streamingtjänst: HBO Max
 

"The Cuphead Show"

 
 
2017 släpptes det riktigt svåra men otroligt snygga spelet "Cuphead", vars grafik efterliknar de animerade kortfilmerna av Walt Disney och Fleischer från 30-talet. 
 
För något år sedan avslöjades det att StudioMDHR och King Features Syndicate arbetar på en tecknad tv-serie baserad på spelet, som följer bröderna Cuphead och Mugman efter att de spelat bort sina själar till djävulen. För att betala tillbaka sin skuld får de i uppdrag att besegra ett gäng andra elakingar som också är skyldiga Satan något. 
 
StudioMDHR har antytt att serien ska släppas på Netflix någon gång under 2022, som egentligen skulle ha lanserats redan 2020 men fick skjutas upp på grund av pandemin. Forumet 4chan ska även ha läckt klipp från de fyra första avsnitten på nätet utan tillåtelse, vilket säkert också kan ha påverkat. 
 
Premiär: 18 februari 2022
Streamingtjänst: Netflix
 

"Shenmue the Animation"

 
 
Spelet "Shenmue", som ursprungligen släpptes till Dreamcast från 2000, är ett av de mest kultklassade spelet genom tiderna för sin då verklighetstrogna men idag något bökiga spelmekanik och pajiga röstskådespel. 2019 släpptes till slut det efterlängtade "Shenmue III" efter att det backats på Kickstarter, som dock togs emot kluvet. 
 
Nu producerar Adult Swim och Crunchyroll en animerad tv-serie baserad på det älskade Sega-spelet, med 13 avsnitt som följer handlingen från det första spelet. Här möter vi kampsportaren Ryo som ger sig ut på ett uppdrag för att hämnas sin mördade far. 
 
Spelets skapare Yu Suzaki har sagt att tv-serien är ett mer "lättillgängligt" sätt att ta till sig berättelsen från spelet, som känt har polariserande spelmekanik. "One Punch Man"-regissören Chikara Sakurai håller i rodret. 
 
Premiär: 6 februari 2022
Streamingtjänst: Crunchyroll
 

"Cyberpunk: Edgerunners"

 
 
När det efterlängtade spelet "Cyberpunk 2077" av CD Projekt Red till slut släpptes i slutet av 2020 fick det ett oerhört risigt mottagande för mängder med buggar, dåligt optimerad grafik och för att det enligt många inte alls levde upp till de förväntningarna som utvecklarna målat upp. 
 
Innan det släpptes fick vi veta att CD Projekt Red och Studio Trigger ("Kill la Kill", avsnitt i "Star Wars Visions") gör en tv-serie som utspelar sig i spelets universum, med tio avsnitt. Här följer vi ett gatubarn som lyckas bli en legosoldat, en så kallad Edgerunner. 
 
Studio Trigger siktar på att skapa en berättelse som även kan uppskattas av tittare som inte spelat förlagan. "Cyberpunk 2077" har dock fått något av ett uppsving de senaste veckorna, med högre omdöme på datorer.
 
Premiär: Någon gång under 2022
Streamingtjänst: Netflix
 

"Resident Evil"

 
42b8a217528732761cde8c72f2ca182c e3nikwmweaeqmns
 
"Resident Evil" är inte bara en framgångsrik spelserie om ett livsfarligt zombievirus, utan har även blivit riktigt populära filmer med Milla Jovovich i huvudrollen och får snart en ny chans med "Resident Evil: Welcome to Raccoon City"
 
Förutom det har Netflix en live action-serie på gång, som ska utspela sig cirka tre årtionden efter att Umbrella Corporations upptäcker T-viruset. I huvudrollen ser vi Lance Reddick som spelens stora skurk Albert Wesker, som vi sett i tv-serier som "The Wire", "Bosch" och "Fringe". 
 
Streamingtjänsten har officiellt lagt en beställning på en säsong bestående av åtta timmeslånga avsnitt.
 
Premiär: Okänt
Streamingtjänst: Netflix
 

"Earthworm Jim"

 
 
"Earthworm Jim" blev något av en ikon under 90-talet efter att det första spelet släpptes till Mega Drive och Super Nintendo 1994, för sin galna humor och snygga grafik. Varumärket var så populärt att det blev en tecknad tv-serie av Warner Bros, där ingen mindre än Dan Castellaneta (Homer Simpsons) gjorde rösten. 
 
Nu meddelar Interplay Entertainment Corp att de gör en ny animerad tv-serie tillsammans med APA, där vi återigen kommer få följa masken Jim med den futuristiska robotdräkten i hans jakt på att hitta planeten där den den bästa jorden finns - Jorden. 
 
- Vi är glada över möjligheten att få skapa en serie för en ikonisk karaktär som vi växte upp med både i spelen och på tv. Fansen har mognat och förtjänar en aktuellt tappning när vi tar serien till en ny publik, säger producenten Aaron Billet till sajten Variety
 
Premiär: Okänt
Streamingtjänst: Okänt
 

"Arcane" - Säsong 2

 
 
Netflix senaste succéserie "Arcane", som är en tecknad tv-serie baserad på det enorma e-sportfenomenet "League of Legends", fick snabbt en andra säsong bekräftad
 
"Arcane" utspelar sig flera år innan "League of Legends" och ger en bakgrundshistoria till de mest ikoniska karaktärerna och systrarna Jinx (röst av Ella Purnell från "Army of the Dead") och Vi (spelad av "Hawkeye"-skådisen Hailee Steinfeld), samt det politiska spelet mellan den utopiska staden Piltover och den förtryckta underjorden Zaun.
 
- Vi är oerhört glada över den positiva responsen på den första säsongen av "Arcane" och arbetar hårt med de kreativa trollkarlarna på Riot och animationsstudion Fortiche för att leverera vår andra del, säger seriens medskapare Christian Linke och Alex Yee i ett uttalande.
 
Premiär: Okänt
Streamingtjänst: Netflix
 

"Castlevania" (spinoff)

 
 
Den framgångsrika "Castlevania"-serien som baseras på spelen med samma namn av Konami fick fyra säsonger, men än är inte vampyrdräpandet över. 
 
Netflix har nämligen beställt en fortsättning som följer Richter Belmont och Maria Renard under den franska revolutionen, hundratals år efter föregångaren. Spelet "Castlevania: Rondo of Blood" från 1993 introducerar karaktärerna, så tv-serien kommer troligtvis låna innehåll från den handlingen. 
 
Clive Bradley återvänder som manusförfattare och showrunner, tillsammans med Powerhouse Animation.
 
Premiär: Okänt
Streamingtjänst: Netflix
 

"Tomb Raider"

 
F81aedba62294240440330cd17f4f91b tombraiderani
 
Från samma studio som ligger bakom "Castlevania" och "Masters of the Universe: Revelation" är en tecknad tv-serie baserad på gravplundraren Lara Croft och hennes äventyr i "Tomb Raider". 
 
Serien är tänkt att vara en officiell del i den senaste trilogin och utspelar sig efter händelserna i "Shadow of the Tomb Raider" och ska fungera som en koppling mellan Crystal Dynamics spel och de gamla. 
 
Som Lara Croft hör vi Hayley Atwell som är mest känd som Peggy Carter i Marvel-filmerna och tv-serien "Agent Carter". 
 
Premiär: Okänt
Streamingtjänst: Netflix
 

"Life is Strange"

 
 
Dontnod Entertainment har verkligen hittat framgång med sin spelserie "Life is Strange", som ofta handlar om ungdomar som upptäcker att de har olika övernaturliga förmågor. 
 
Redan 2016 rapporterades det att spelen skulle bli tv-serie, men nu är det klart att produktionsbolaget Anonymous Content är med i projektet. De har arbetat med serier som "13 Reasons Why", "The OA" och "Mr. Robot". 
 
Det första "Life is Strange"-spelet följer den 18 år gamla Max Caulfield som upptäcker att hon har förmågan att spola tillbaka tiden när hon anländer till sin nya skola. Precis som i många andra berättelser om tidsresor blir det så klart konsekvenser, som hon och hennes bästa vän Chloe måste lösa. Om tv-serien följer handlingen från något av spelen eller kommer med en helt ny berättelse, återstår att se. 
 
Premiär: Okänt
Streamingtjänst: Okänt
 

"Devil May Cry: The Animated Series"

 
42b8a217528732761cde8c72f2ca182c dmc5 screens dante intro03
 
Efter att spelregissören Hideki Kamiya gjort "Resident Evil 2" skapade han "Devil May Cry", ett något mer actionbetonat skräckspel med en vithårig hjälte med långrock och svärd kallad Dante som slåss mot demoner.
 
Redan 2007 släpptes en animeserie, men nu är det dags igen. 
 
Producenten Adi Shankar har beskrivit serien med orden "av Devil May Cry-fans, för Devil May Cry-fans" som kommer vara trogen förlagan. Den första säsongen består av 8 avsnitt som startar produktion tidigt under 2022. Förutom Dante kommer vi få se karaktärer som Vergil och Lady. 
 
Premiär: Okänt
Streamingtjänst: Netflix
 

"Final Fantasy IX"

 
E1f9849d6170647706c6db51d9441134 final fantasy 9 art
 
Square Enix har tidigare gjort filmprojekt kring sin populära rollspelserie "Final Fantasy" som den välkända floppen "Final Fantasy: The Spirits Within" från 2001 och "Final Fantasy VII: Advent Children", men vi har aldrig tidigare sett en direkt adaption på något av spelen. 
 
Det är den franska animationsstudion Cyber Group Studios som arbetar på en barnvänlig tolkning av "Final Fantasy IX", riktad till 8-13 åringar. 
 
- Spelet har en stark potential för en bred publik. För de som inte känner till "Final Fantasy IX" kommer detta vara en bra introduktion och för de många som redan gör det blir det en fördjupning i ett universum de kommer älska, säger studiochefen Pierre Sissmann.
 
"Final Fantasy IX" handlar om tjuven Zidane, som kidnappar prinsessan Garnet tillsammans med en kringresande teatergrupp. Vad som börjar som ett brott leder till en resa genom världen där de måste samarbeta för att rädda världen från onda krafter.
 
Premiär: Okänt
Streamingtjänst: Okänt
 

"Splinter Cell"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det var några år sedan agenten Sam Fischer fick ge sig ut på några äventyr i spelserien "Splinter Cell", men Netflix nu har en animerad tv-serie på gång (en av väldigt många, som du kan se i den här listan). 
 
Bakom serien ligger Derek Kolstad, som skapade "John Wick"-franchisen. Till sin hjälp har han manusförfattarna David Daitch och Katie J. Stone som skrev "Shooter" från 2007. 
 
Förutom att serien ska få minst två säsonger bestående av 8 avsnitt vardera, vet vi inte mycket om handlingen eller om den kommer följa berättelsen från något av spelen eller inte. 
 
Premiär: Okänt
Streamingtjänst: Netflix
 
Vilken av tv-serierna ser du mest fram emot? Kommentera gärna.
| 23 januari 2022 12:00 |