TEMA: 007

Skribent

MovieZine

3 oktober 2021 | 12:00

Vem blir den nye James Bond? Här är våra 10 favoriter

Daniel Craig lämnar 007-serien och därmed blir en av filmvärldens mest eftertraktade och ikoniska roller ledig. Vem har det som krävs för att bära upp James Bonds kostym och namn?
Daniel Craig. Tack. Tack för att du väckte liv i den här ganska trötta ”franchisen” som under nittiotalet gick i botten med Pierce Brosnan. Men när vi fick ”Casino Royale” (2006) så förändrade Martin Campbell och Daniel Craig filmvärlden med en av de bästa actionfilmerna någonsin. Sedan har det gått upp-och-ner med den ganska dåliga ”Quantum of Solace” (2008) och den väldigt underväldigande ”Spectre” (2015). Men också en riktigt bra ”Skyfall” (2012).
 
Och i takt med att 007-producenten Barbara Broccoli meddelade i dagarna att hon först kommer att börja fundera över den nye James Bond under 2022, för att låta Craig få sola sig lite i glansen innan någon annan tar vid, ger det också oss entusiaster tid att få spekulera lite grann. Vems tur är det nu? Vem blir nästa 007?
 
 

10. Tom Holland

 
En outsider enligt mig. Känns som att han är alldeles för ung, men samtidigt så är vi nog ändå ett par år ifrån inspelningen av nästa Bondfilm. Det är också inte en helt omöjlig tanke att Broccoli och kompani är sugna på att testa en ung skådespelare och att försöka berätta en helt ny historia om Bond. Åtminstone inom en överskådlig framtid.

Utöver det har Holland även erfarenhet av att spela en huvudroll, plus att han är karismatisk, snygg och engelsman. Det låter bekant va? Han ska även spela Nathan Drake från tv-spelet "Uncharted", en intelligent hjälte som kan hantera ett vapen. Det låter också bekant. Vi ska heller inte underskatta Marvels eller Hollands maktfaktor inom filmindustrin idag då fanbasen är enorm. Det kommer givetvis att vara frestande för producenterna.
 
 

9. Richard Madden

 
Den brittiska succén från tv-serierna "Bodyguard" och "Game of Thrones" är en oddsfavorit. Hans tystnad om frågan i media hintar mer om att det är något på gång än tvärtom, enligt oddssättare. Hans avsaknad av erfarenhet inom långfilm skulle däremot kunna vara ett problem. Vi såg honom i det ganska mediokra CIA-dramat "Bastille Day" och i Kenneth Branaghs "Cinderella", men det kanske inte räcker till för att ges möjligheten att spela hela Englands favoritagent.

Men, Golden Globe vinnare som han är, är jag övertygad om att han skulle kunna ta sig an det här uppdraget och göra det med bravur.
 
 

8. Robert Pattinson

 
Ironiskt nog så är faktumet att Pattinson har blivit Batman en stor anledning till att han inte är högre upp på listan. Det är en roll som tar väldigt mycket tid och det känns kanske inte helt rimligt att tro att han kan göra båda samtidigt. Speciellt nu när vi i princip har fått det bekräftat att Matt Reeves planerar på att göra fler filmer och utöka hans Batman-universum. Men vi har redan sett i trailern att han kan sin action och i "Tenet" bar han en kostym på ett sätt som skulle vara väldigt representativt för 007.

Helt oviktigt är det heller inte att Pattinson är en alltjämt fantastisk skådespelare. Dessutom ryktas Christopher Nolan vara sugen på en Bond-film, och det gör ju Pattinson ännu mer aktuell då de har arbetat tillsammans och Nolan har lovordat honom som ”one of the greats”.
 
 

7. Michael Fassbender

 
Fassbender är en utmärkt skådespelare med många utmärkelser. Men de senaste filmerna han har verkat i har bleknat rejält jämfört med hans tidigare arbete. "X-Men: Dark Phoenix" och "The Snowman" har sågats längs fotknölarna av kritiker. Skulle det inte passa ganska bra då med en blockbuster som efterfrågar irländarens talanger? Jo, det tycker många.

Framför allt efter hans insats i Quentin Tarantinos "Inglourious Basterds" där han spelade en brittisk arméofficer, Löjtnant Archie Hicox. En iskall, sofistikerad hemlig agent där många jämförde hans aura i filmen med Timothy Dalton. Dessvärre sa Fassbender i en intervju 2016 att han inte var intresserad av James Bond-rollen. Men han kanske har ändrat sig de senaste åren? Hursomhelst skulle han vara ett väldigt spännande val och skulle säkert inte göra någon besviken.
 
 

6. Henry Cavill

 
Superman ska ha varit Martin Campbells förstaval att ta över efter Pierce Brosnan, men förlorade rollen till Daniel Craig då han ansågs vara lite för ung vid 23 års ålder. Henry Cavill är tillräckligt gammal nu, men undrar kanske om inte hans kommentarer angående Metoo häromåret kanske eliminerar honom från diskussionen? Det är givetvis svårt att säga.

Utöver det så tenderar kandidater att vara ganska tysta när frågan ställs. Men Cavill sa tidigare i veckan att han "gärna diskuterar rollen" med producenterna om chansen dyker upp. Med allt detta sagt är Cavill ändå intressant med tanke på hans filmografi och de talanger han skulle erbjuda rollen med hans enorma fysik och hans karisma.
 
Large d3488723e2a271e21f49b655d6a86cca page
 

5. Regé-Jean Page

 
I början av april blev det klart att det brittiska stjärnskottet Regé-Jean Page inte kommer att återvända som Duke of Hastings i succéserien "Bridgerton". Det sades att han lämnade projektet på grund av ”kreativa skillnader” med producenten Shonda Rhimes men det dementerades ganska kvickt från henne själv. Då ökade ryktefrekvensen enormt. Ska Page bli den nye Bond? Enligt mig vore det en väldigt stor risk då han saknar erfarenhet, framför allt i filmer med stora budgetar. Räcker "Mortal Engines" och "Bridgerton" som CV? Jag tror inte det, men hypen och oddsen gör att han är så här högt upp på listan.
 
 

4. James Norton

 
Det här är en kille jag själv har väldigt dålig koll på men de senaste åren har han tagit Storbritannien med storm då han har spelat i en hel del BBC-thrillers som har hyllats unisont. Serier som "McMafia" och "The Trial Of Christine Keeler" fick folk att få upp ögonen för Norton och i och med det så började spekulationerna dra igång. Det har till och med startat hashtags som #AnnounceNorton för att visa stöd åt det engelska stjärnskottet. Precis som för Page, så brister det kanske lite för mycket när det kommer till erfarenheten, trots att han har varit med i både Ron Howards "Rush" och Oscarsnominerade "Unga kvinnor". Å andra sidan så brukar de faktiskt välja lite mer okända skådespelare, och de talar ju för både Page och Norton. Se upp för båda två säger jag!
 
 

3. Cillian Murphy

 
Thomas fucking Shelby. Det är klart att han ska vara med i förhandssnacket. En av mina absoluta favoritskådespelare känd för "Peaky Blinders", "28 dagar senare", "The Dark Knight" och nu senast "A Quiet Place Part II". Åldern kanske talar lite emot honom, men personligen skulle pulsen öka något enormt om hans namn dyker upp i det här sammanhanget. Vi har redan sett honom som en sofistikerad man i kostym i Christopher Nolans "Inception" och det gjorde han utmärkt, precis som allt annat han åtar sig. Det skulle inte vara en risk att satsa på Murphy, men har han inte kommit lite väl mycket upp i åldern? Det sista tåget har kanske lämnat perrongen för den 45-årige irländaren.
 
 

2. Idris Elba

 
Jag vet redan vad ni tänker. Ja, Idris Elba är 49 år gammal. Men det är också kanske något nytt? Eventuellt en ny historia som inleds när Bond redan har hunnit bli 50 år.

En sak till som inte är så rolig att prata om, men likväl en viktig parameter i diskussionen, är att det ligger i tiden att fenomenet Bond kanske ska introducera en svart skådespelare? Och då känns Idris Elba som den kanske hetaste kandidaten, särskilt nu efter "The Suicide Squad". Det finns även yngre svarta britter som skulle kunna vara alternativ, jag tänker i synnerhet på John Boyega och Daniel Kaluuya, men här håller jag Elba som den mest trolige aspiranten.
 
Han är karismatisk, har visat på humor och charm, han har fysiken och det skulle som sagt vara ett stort samhällssteg för Storbritannien om en svart man fick möjligheten att axla den här rollen. Jag höjer ett varningens finger för Elba, men han är inte nummer ett på min lista.
 
 

1. Tom Hardy

 
Det var ett tag där i början på 2020 där många trodde att det var officiellt att Tom Hardy hade fått rollen som James Bond. Men det visade sig bara vara en ytterst tveksam blogg som inte verkade vara speciellt trovärdig. Så nu står vi här ett drygt år senare med Tom Hardy som fortfarande är oddsfavorit.

Det går att argumentera för att Hardy inte riktigt ser ut som 007 med sitt stora skägg och plufsiga kläder men vi har sett Hardy helt utan hår på ansiktet i den brittiska filmen "Legend" bärandes kostym där han utförde en otrolig slagsmålsscen. Han underhåller oss i huvudroller i stora blockbusters som "Mad Max: Fury Road" och "Venom", han har också en Oscarsnominering för sin insats i "The Revenant" att visa upp på sitt CV. Åldersmässigt är han också i fas med vad övriga skådespelare har varit, möjligtvis lite äldre. Med tanke på allt det här, hans år i branschen, hans filmografi, hans talanger, hypen och oddsen så känns Hardy definitivt som den mest aktuella just nu.

Och även om detta är känslan i den här stunden, i premiärtider och allt vad det innebär, så är det extremt svårt att analysera sig fram till någon slutsats med tanke på hur många olika skådespelare som skulle kännas så spännande.

Det är trots allt en lång resa kvar innan vi kommer att få reda på vem som blir den nye James Bond. Auditions och intervjuer kommer att följa varandra och producenterna kommer att behöva fatta ett beslut förr eller senare. Vi har alla våra personliga favoriter och det kommer också de att ha. Vi får helt enkelt lita på dem, det gick ju ganska bra sist.
 
Malte Solfors
| 3 oktober 2021 12:00 |