Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

2 november 2016 | 22:00

Vad som känns som sci-fi blir verklighet år 2033: vi har sett doku-dramat "Mars"

År 2033 ska de första människorna landa på Mars för att bygga upp en ny civilisation. Låter det som fiktion? Den nya serien på National Geographic lär oss allt om vår framtida hemplanet och hur vägen till det nya samhället ser ut.
Snart börjar en ny serie på National Geographic Channel som på ett realistiskt och spännande sätt följa en grupp astronauter, år 2033, som ska bli de första människorna att starta en ny civilisation på Mars. Jag har förhandstittat på det första avsnittet och vill säga det är en serie som är högst angelägen för alla som planerar att leva om 17 år. En djupare förklaring följer efter trailern.


Den officiella beskrivningen av serien lyder så här:

"Året är 2033 och för första gången i historien håller en bemannad rymdraket på att landa på Mars. Det är 90 sekunder kvar till landstigning och besättningen bevakar klockan som räknar ner med blandad fasa och förtjusning. All deras förberedande träning sätts snart på prov. Snart kan de ta sina första steg på den röda planeten. Besättningen måste nu utmana sina mänskliga förmågor och gränser för att lyckas med sitt uppdrag; att upprätta den första kolonin någonsin på Mars.

I den globala storsatsningen Mars får vi följa besättningens resa till Mars utspelad i framtiden, blandat med nutida dokumentärinslag. Vi får ta del av intervjuer med dagens skarpaste hjärnor inom modern vetenskap och innovation för att illustrera hur dagens forskning och teknik möjliggör precis det som utspelar sig i serien – människans första resa till Mars."



Intressant att se hur annorlunda våra liv på Mars kommer att bli


Efter en förhandstitt på det första avsnittet måste jag säga att blandningen av fiktion och dokumentära inslag fungerar riktigt bra. Serien målar upp en tydlig bild av hur det faktiskt skulle vara (eller kommer att vara?) att åka till en outforskad planet i syfte att bygga upp ett nytt mänskligt samhälle. 

Även om de dramatiserade bitarna som utspelar sig år 2033 mest vill fokusera på den emotionella utmaningen som dessa rymdpionjärer går igenom, fann jag personligen den rent informativa vinkeln på serien mer intressant. I ett segment får vi till exempel se vilken den första och mest prioriterade utrustningen vi skulle behöva för att ens påbörja ett nytt beboeligt liv på Mars.

Vi skulle behöva maskiner som kan skapa rent vatten från luftfuktigheten, syrgasstationer, speciella hyddor anpassade till det extrema klimatet och 3D-skrivare - så att vi kan skapa allt annat vi behöver på plats! Ritningarna ser ut som konceptskisser från en scifi-rulle, men man får nypa sig i armen och komma ihåg att detta ska vara verklighet om 17 år!



Rymdscenerna försätter tittaren mitt i situationerna


Karaktärerna känns tyvärr efter ett avsnitt fortfarande helt anonyma för mig, men dramasekvenserna av när de försöker landa raketen på Mars för första gången - med livet som insats - och upptäcker att gravitationen är otroligt tung när de närmar sig Mars stratosfär, är lika välgjorda som scifi-filmerna på bio. Tack vare regin och kameraarbetet kan man verkligen leva sig in i den klaustrofobiska och kaotiska situationen på ett turbulent skepp på väg att kraschlanda och man kan riktigt känna illamåendet och den fysiska påfrestningen i kroppen. 

Om du gillar att stimulera din hjärna med ny kunskap och fascineras av rymden, är "Mars" ganska given. Men då den främst är en samhällsorienterad serie med fokus på den psykologiska aspekten är serien en angelägenhet för alla som planerar att leva 2033. För om vi ska lita på forskningen kommer mänskligheten att ha säkrat sin överlevnad genom att ha blivit intergalaktisk inom 17 år.

"Mars" har premiär på National Geographic Channel söndagen den 13 november, kl. 22:00.

Kommer du att titta? Skulle du vilja vara den första människan på Mars och starta en ny civilisation, eller trivs du bättre under eken där du kan dofta på blommorna?
| 2 november 2016 22:00 |