Film

Skribent

Josefine Krischausky

10 juli 2022 | 16:00

Vad gör tonårsidolen Freddie Prinze Jr. idag?

Från ung filmstjärna till wrestlingproducent, röstskådespelare och kokboksförfattare. "She's All That"-skådespelaren har haft mycket för sig de senaste åren, även om vi inte sett honom så mycket på just bioduken.
Namnet Freddie Prinze Jr. är kanske som allra mest bekant för de som var unga under 90-talets sista år. Skådespelaren fick under denna tid sitt genombrott tack vare filmer som ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren” och ”She’s All That”, vilka hjälpte till att göra inte minst Prinze, men även flera av hans medskådespelare, till kända tonårsidoler.
 
Båda filmerna har sedan dess hunnit få nya remakes, med andra unga skådespelare i rollerna. Prinze har under åren fortsatt sin karriär, delvis inom skådespeleriet, men även på helt andra håll. Detta är vad han har haft för sig under tiden som passerat sedan genombrottet.
 
 

Blev stor runt millennieskiftet

 
Efter millennieskiftet syntes Prinze i flera olika filmroller, bland annat i komedier som ”Boys and Girls” och ”Störtkär”, som dock inte gick hem särskilt väl hos kritikerna. I samma veva spelade han Fred i 2002 års ”Scooby Doo”, en roll han sedan upprepade en gång till. 
 
Han såg även till att ge sig in i tv-världen, bland annat genom ett kort gästspel i ”Vänner”, men även med huvudrollen i ”Freddie”, en sitcom som han själv var med och skapade. Under 2010-talet sågs Prinze inte i några filmroller alls, men fortsatte dyka upp i tv-rutan, främst i serien "24", men också med gästroller i bland annat ”Häxorna i East End” och ”Bones”.
 
Samtidigt har Prinze sett till att hålla sig upptagen med helt andra typer av projekt. Skådespelaren, som sedan tidigare är ett stort wrestlingfan, har i omgångar arbetat för World Wrestling Entertainment, bland annat som regissör och producent.
 
 

Fokus på wrestling - och matlagning

 
Sedan slutet på förra året leder Prinze dessutom en egen podcast med fokus på wrestling, kallad "Wrestling with Freddie", men han har även passat på att leva ut helt andra passioner. Han råkar nämligen också besitta ett stort intresse för matlagning, och släppte för några år sedan en egen kokbok. 
 
Vad gäller skådespeleriet, har Prinze valt att gå ungefär samma väg som sin fru Sarah Michelle Gellar, som dessutom är hans tidigare kollega från flera filmer. Likt henne har han lagt allt mer fokus på röstskådespeleri, och tillsammans har de bland annat medverkat i den animerade serien ”Star Wars: Rebels”. Prinze gjorde där rösten till karaktären Kanan Jarrus (också känd som Caleb Dume), en roll han sedan upprepade i filmen "The Rise of Skywalker" och tv-serien ”The Bad Batch”.
 
Prinze har samtidigt kommit att låna ut sin röst till ett antal tv-spel. Förutom vissa "Star Wars"-relaterade spel, har han kunnat höras i bland annat "Mass Effect 3", samt "Dragon Age: Inquisition".
 

Vad väntar Freddie Prinze Jr. härnäst?

 
Även om Prinze har varit svårare att se både på filmduken och i tv-rutan på sistone, är hans skådespelarkarriär ännu inte helt lagd på hyllan. Förra året kunde han ses i ”Punky Brewster”, en remake av 80-talskomedin med samma titel, i rollen som huvudkaraktärens exman.
 
 
Inom kort har det också blivit dags för skådespelaren att synas i sin första långfilm på nästan 15 år. Senare i år är han aktuell med "Christmas with You", en romantisk komedi hos Netflix. Enligt Prinze väcktes hans intresse för skådespeleriet på nytt under pandemiåren, samtidigt som hans familj bidrog med extra motivation.
 
– Efter att ha tagit en lång paus ville jag börja vara kreativ igen, och när pandemin satte igång så började jag skriva. Skrivandet utvecklades till en vilja att börja skådespela igen, vilket gjorde min dotter väldigt ivrig. Jag ville visa henne vad hennes pappa kan göra, berättar Prinze i en intervju med The Hollywood Reporter.
 
Om detta kan vara början på Freddie Prinze Jr:s återvändo till filmvärlden, eller om vi främst får fortsätta se honom fokusera på andra passioner, är en fråga som framtiden får besvara. 
 
Hade du velat se Freddie Prinze Jr. i fler filmroller framöver?
| 10 juli 2022 16:00 |