Film

Skribent

Josefine Krischausky

19 juni 2022 | 18:00

Vad hände med "Buffy"-stjärnan Sarah Michelle Gellar?

Skådespelaren har till viss del stannat kvar i tv-världen efter sin ikoniska genombrottsroll, men har på senare år inte setts till i lika stor utsträckning.
Det har nästan gått hela 20 år sedan "Buffy och vampyrerna", eller "Buffy the Vampire Slayer" sände sina allra sista avsnitt, dock råder ingen tvekan om att seriens ikonstatus kvarstår än idag. Få lär heller inte ha glömt bort namnet på stjärnan från titelrollen, Sarah Michelle Gellar.
 
Samtidigt som Gellar har fortsatt skådespelarkarriären efter sin genombrottsroll, har hon på senare tid varit lite svårare att se till både i tv-rutan och på filmduken. Detta är vad hon har haft för sig de senaste åren, dels framför kameran, men även på vissa andra karriärspår.
 
Gellar i den psykologiska thrillern "Possession".
 
Genom åren har Gellar gjort en del kända filmroller, framförallt omkring millennieskiftet, med "Scream 2", "En djävulsk romans", "Scooby Doo" och "The Grudge" bland de nämnvärda titlarna. Nu har en tid dock hunnit passera sedan hon sist var aktiv på filmfronten – senast var 2009, då hon gjorde centrala roller i "Veronika bestämmer sig för att dö", samt den svensk-regisserade thrillern "Possession".
 

Flera tv-roller som aldrig fick se ljuset

 
När det kommer till tv-karriären, hann det däremot bli ett par roller under 2010-talet. Bland annat återvände Gellar för ett gästspel i såpoperan "All My Children" – som redan på 90-talet gav henne en Emmy – samtidigt som hon gjorde centrala roller i kriminaldramat "Ringer" och Robin Williams-komedin "The Crazy Ones".
 
De senaste åren har Gellars tv-karriär dock kantats av lite mer otur. 2016 kom nyheten att "En djävulsk romans" skulle återvända som tv-serie, ett projekt som dock aldrig blev mer än ett osläppt pilotavsnitt. Inte heller den senaste serien där hon skulle ha gjort en huvudroll, en komedi hos Amazon med titeln "Hot Pink", lyckades ta sig längre än så. 
 
 

Fokuserar på företagande och röstskådespeleri

 
Däremot har Gellar lyckats nå lite mer framgångar på andra håll, inom en helt annan typ av bransch. Hon har på senare år varit aktiv som entreprenör och företagare inom matlagnings- och baknings-världen, och har dessutom släppt en egen kokbok. Skådespelaren har själv beskrivit det nya karriärvalet som en anledning till att hon inte synts lika mycket i rampljuset. 
 
– Om du vill vara framför en kamera 24 timmar om dygnet, gör det. Men man kan inte göra det och driva ett företag, sa Gellar i samband med boksläppet, i en intervju med Marie Claire
 
Medan vi inte har fått se till hennes ansikte lika mycket, finns det däremot en chans att du åtminstone hört Gellars röst i någon produktion de senaste åren. Hon har nämligen kommit att ägna sig åt en del röstskådespel, bland annat i serier som ”Star Wars: Rebels”, och så sent som förra året gjorde hon en central roll i ”Masters of the Universe: Revelation”.
 
På frågan om vad som väntar härnäst, finns i nuläget inget helt tydligt svar. Det ryktas om att "Masters of the Universe: Revelation" har en fortsättning på gång, men med undantag från det står Gellar i nuläget inte på några kommande rollistor. Att vi får se (eller höra) henne på våra skärmar igen i framtiden är inte alls omöjligt – var och när återstår bara att se. 
| 19 juni 2022 18:00 |