Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 juni 2019 | 09:50

Vad gick snett med "X-Men: Dark Phoenix"?

Regissören Simon Kinberg tar på sig skulden för filmfloppen.
Det hör inte till vanligheterna att filmskapare vill uttala sig om filmer som floppar. Men Simon Kinberg ställde upp på en intervju med KCWR:s podcast för att berätta hur han ser på "X-Men: Dark Phoenix", som varken går hem hos publiken eller kritikerna.
 
"Dark Phoenix" är den sjunde och sista filmen i X-Men-serien och fokuserar på Jean Grey (Sophie Turner), som får farliga, kosmiska krafter. Filmen gick upp på bio förra veckan och är redan den mest sågade och minst framgångsrika delen i sin franchise.

- Det är uppenbart att filmen inte lockade publiken som inte såg den, och att den inte kopplade med de som såg den. Det tar jag på mig.
 
 
"X-Men: Dark Phoenix" har flyttats flera gånger, och skulle först ha haft sin premiär i november 2018. Därefter hamnade den i februari 2019 för att till slut landa i juni, bara några veckor efter "Avengers: Endgame".

- Jag kände alltid att vi hade ett svårt datum för den här specifika filmen. Den är inte gjord som en klassisk superhjältefilm, den var menad som en mer dramatisk, intim och smalare film.

- Att komma ut fem, sex veckor efter en av filmhistoriens största filmer, som också är en superhjältefilm, blev tufft för oss. Jag visste alltid att det skulle bli svårt att komma efter den. Men jag kan inte skylla det på premiärhelgen.
 
 
Ett annat problem var att filmen spelades in mitt under sammanslagningen mellan Fox och Disney, då tusentals människor fick sparken från Fox. Kinberg berättar att han alltid var mer orolig för sina kollegor än för filmen. Fox fick dessutom aldrig chansen att marknadsföra "Dark Phoenix" i tid, och Disney klev in med bara ett par månader kvar till premiär.

Men i slutändan tar Simon Kinberg på sig allt ansvar:

- Det är mitt fel när en film inte fungerar. Jag är manusförfattaren och regissören, filmen hittade inte sin publik, så det är mitt fel.
 
"X-Men: Dark Phoenix" går nu på bio.
| 15 juni 2019 09:50 |