Film

Skribent

Mats Karlsson

7 december 2010 | 15:50

TV-klassikern är äntligen här

Distributören Cinematic Vision berättar här varför det har tagit så lång tid innan vi fick se "Trolltyg i tomteskogen" på DVD.

När "Trolltyg i tomteskogen" släpptes 1 december blev det allmänt jubel hos fansen. Cinematic Visions VD Albert Avramovic svarar på varför det har tagit sådan tid innan den populära klassikern kom ut på DVD.

Rättigheterna till "Trolltyg i tomteskogen" har länge varit i något slags limboland. Vad hade hänt med filmen egentligen?

Det har cirkulerat en mängd rykten genom åren, allt från att mastern slarvats bort till att kopian med de svenska rösterna skulle ha brunnit upp. Inget av detta stämmer. När skaparen Jack Zander gick i pension i slutet av 1980-talet visste ingen vem som satt på rättigheterna eller vem man skulle kontakta. Men sanningen är nog bara att ingen försökte tillräckligt hårt.

Hur lyckades Cinematic Vision få loss rättigheterna till slut?

Det var en kombination av många olika faktorer, men efter att ha gjort ex antal försök tidigare gjorde vi en sista helhjärtad satsning, använde alla våra kontakter mellan himel och jord och till slut blev det jackpot. Jack Zanders son hade satt hjulet i rullning och sålt filmen till Tyskland och vi kom in i processen i precis rätt ögonblick. Ingen trodde på oss och arvingen fick personligen intyga för olika samarbetspartners i branschen att CCV fått rättigheterna. Därefter köpte vi även den svenska dubben av SVT.

Trolltyg visades kring jul på 1980-talet. Hur långt sträcker sig Cinematic Visions rättigheter? Kommer vi att få se filmen på TV igen?

CCV har rättigheterna för både DVD och TV. Slutförhandlingar pågår nu, men med största sannolikhet kommer filmen åter kunna avnjutas i juletid framöver.

Intresset för Trolltyg är enormt i Sverige. Filmen slår förhandsbokningsrekord och fansidan på Facebook har över 100 000 medlemmar. Varför har just den här filmen ett sådant nostalgivärde?

Väldigt många svenskar har vuxit upp med "Trolltyg i tomteskogen" och filmen har varit lite av Indiana Jones försvunna skatt. Alla känner till den och vill ha den, men ingen vet var den finns. Efter 20 års letande har vi löst mysteriet.

| 7 december 2010 15:50 |