Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 augusti 2013 | 11:01

Tusentals har laddat ner nya "Wallander"

De tre filmerna som ännu inte har släppts på DVD florerar redan på nätet.

Krister Henriksson har jagat mördare, kidnappare och gangsters, men mot nätpirater har den här gubben ingen chans. Filmerna i den senaste omgången har hundratusentals nerladdningar på de svenska torrent-sajterna.

Mer oroande är dock att de tre filmerna som ännu inte har kommit ut på DVD redan finns tillgängliga. "Saknaden" (premiär 21 augusti), "Mordbrännaren" (25 september) och "Sorgfågeln" (23 oktober) har läckt ut på nätet och redan hittat hem till 20.000 hårddiskar vardera.

Som MovieZines läsare uppmärksammat är hela Wallander-säsongen utgiven på holländsk DVD sedan några veckor. Det är därmed kanske inte så konstigt att fans av kommissarie Kurt har fått tag i filmen och gjort den tillgänglig på nätet. Har man verkligen inte lärt sig något av Johan Falks misstag?

Anni Faurbye Fernandez, VD på Yellow Bird som producerar Wallander-filmerna, förklarar att avtalet med den holländska distributören Lumiere skrevs för flera år sedan. Men framöver ska de bli försiktigare:

- Vi måste bli extremt försiktiga och se till att inga andra länder släpper någon film på DVD eller VOD innan Sverige. Det är otroligt tråkigt att pirater ska diktera när vår film släpps, för tidigare var det här ju inget problem.

Hon hoppas också att lagstiftarna ska sätta stopp för fildelarsajter:

- Jag tror dessvärre att det här kommer skada försäljningen, och jag hoppas att politiker kan lagstifta om att spärra dessa sajter på samma sätt som man har gjort i till exempel Danmark, säger Anni Faurbye Fernandez till MovieZine.se.

Föredrar du att se dina Wallander-filmer den lagliga vägen, kan vi t.ex. rekommendera film2home.se »

Tipstack till Björn L.

Vill du tipsa oss om filmnyheter? Klicka här.

| 18 augusti 2013 11:01 |