Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

21 februari 2018 | 07:00

True crime-serien om "Fallet Christer Pettersson" är ett måste på SVT

Uppdrag granskning presenterar idag nya uppgifter om Christer Pettersson och om Palmegruppens utredning, gällande det ännu olösta mordet på vår statsminister.
Man brukar säga att det finns vissa sår som aldrig läker - och för Sverige är det i fallet om Palme-mordet onekligen precis så. Otaliga gånger sedan den där kvällen, den 28 februari 1986, har vi försökt lappa igen såret med olika förklaringar på av vem (och varför) Olof Palme mördades.
 
För många har Christer Pettersson, trots sitt frikännande i hovrätten, blivit det plåster som fått agera nödlösning för det svenska folket och låtit oss gå vidare med "ett polisärt avslutat fall". De flesta av oss har helt enkelt funnit oss i att det var Petterson som var mördaren - men att han slapp undan på grund av problemen med vittnesmålen.
 
 
Idag läggs däremot de första fyra delarna (av totalt sex) ur en true crime-liknande tv-serie, från Uppdrag granskning, ut på SVT Play - om "Fallet Christer Petterson". I över ett decennium låg nämligen Petterssons tillhörigheter orörda i hans gamla källarförråd. 35 sopsäckar vars innehåll inte ens polisen har känt till. Men efter att Uppdrag granskning börjat rota i Petterssons förflutna riskerar nu plåstret, som fortfarande håller det öppna såret latent, på att ryckas bort en gång för alla.
 
MovieZine har fått ta del av de fyra första avsnitten i förväg - och det är en true crime-liknande serie i stil med "Fallet Kevin", "Making a Murderer" och "The Keepers" som SVT nu bjuder oss på.
 
 
Även om serien inledningsvis upprepar mycket som redan är känt, för att få oss alla med på banan igen, vågar de samtidigt antyda och ställa frågor om Pettersons egentliga skuld, på ett sätt som mycket väl kan sluta med att vi alla tvingas omvärdera vår syn på en man som i många år stämplades som "Palmemördaren" av hela svenska folket. För att nu istället tvinga oss att peka finger mot polisen i Palmegruppen som (möjligtvis) satte dit honom.
 
Redan nu kan du ta del av avsnitt 1-4 av "Fallet Christer Pettersson" på SVT Play, som också sänds i SVT1 på "Uppdrag Gransknings" ordinarie sändningstid ikväll - med start 20.00. De två sista avsnitten sänds nästa vecka på onsdag, den 28 februari - på 32-årsdagen för mordet på Olof Palme.
| 21 februari 2018 07:00 |