Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 september 2020 | 15:00

Tre svenska filmer slåss om julens biopublik

Sune, Jönssonligan eller Peter Dalle - vem väljer du som biosällskap i jul?
Att dra med familjen på en svensk biopremiär är för många en helig tradition under julhelgen eller mellandagarna. Senaste åren har filmer som ”En del av mitt hjärta” och ”En man som heter Ove” släppts just den 25 december.

I år kommer inte mindre än tre svenska filmer slåss om utrymmet på biosalongerna på samma datum. Publiken kan välja mellan familjevänlig Sune-uppföljare, en Jönssonligan-revival eller, för den vuxna publiken, ett romantiskt drama av Peter Dalle. Samtliga har preliminärt premiärdatum den 25 december 2020 (vilket förstås är modigt i coronatider, och kan komma att ändras).
 
Vilken film passar dig bäst? Idag presenterades de närmare under Svenska Filminstitutets presskonferens om den svenska filmhösten.
 

Sune - uppdrag midsommar

 
 
Regi: Erland Beskow
I rollerna: Elis Gerdt, Fredrik Hallgren, Sissela Benn, Baxter Renman, Lily Wahlsteen, Sanna Sundqvist
 
Den tredje Sune-filmen med Elis Gerdt i huvudrollen. Sunes tjej Sophie har precis gjort slut, och han kläcker en episk plan för att få tillbaks henne med en romantisk midsommarfest.

Regissör Erland Beskow förklarar varför midsommar är ett tacksamt koncept för en komedi:

- Midsommar kommer med väldigt mycket förväntningar, och är vårt stora sommartrauma som vi svenskar har. Det är vad filmen handlar om - man har tänkt sig att kärleken ska bli på ett visst sätt, och att sommaren ska bli på ett visst sätt. Men det blir ju aldrig som man tänkt sig.
 

Se upp för Jönssonligan

 
 
Regi: Tomas Alfredson
I rollerna: Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt, Anders "Ankan" Johansson, David Sundin
 
Mer underhållning för både stora och små när Jönssonligan återvänder i ny skepnad. Glöm den actionpackade remaken från 2015 (även om vi gillade den!). Här har regissör Tomas Alfredson försökt hitta tillbaks till 80-talsfilmernas humor och charm, med Henrik Dorsin i rollen som ledaren Sickan.

- Henrik ringde och frågade mig så snällt och entusiastiskt, jag kunde omöjligt säga nej. Det var också enkelt att tänka sig Henrik i rollen som Sickan. Det är förstås pilligt att göra om något som är så omtyckt och etablerat. Man vill göra något nytt, men samtidigt respektera det som varit, berättar Alfredson.

- Jag trodde det skulle bli himla lätt och ledigt, men det har visat sig rätt komplicerat att göra en sådan ”caper”, som amerikaner kallar det. En film som både är spännande och lite rolig på köpet.
 

Tills solen går upp

 
 
Regi: Peter Dalle
I rollerna: Peter Dalle, Mikael Persbrandt, Vanna Rosenberg, Jennie Silfverhjelm, Helen Sjöholm
 
Föredrar du ett originellt koncept, och kanske en film för en något mognare publik? ”Tills solen går upp” är namnet på Peter Dalles nya drömska drama.
 
Mikael Persbrandt och Vanna Rosenberg spelar Peder och Hanna, som varit tillsammans för 20 år sen, men springer på varann i julhandeln. Glöden finns där än, men båda är i varsitt äktenskap och vill inte vara otrogna. Med hjälp av en bok om drömmar hittar de ett sätt att utforska ett hemligt liv tillsammans - i drömmarnas värld.

- När de ligger och sover på natten så är de ute på fantastiska platser. Mickes karaktär är lite trött på sitt liv och sitt jobb, och det vill han fly ifrån. Men de här världarna, drömmen och verkligheten, äter sig in i varandra, förklarar Dalle.
 
Vilken av filmerna kommer du se i jul? Kommentera nedan.
| 1 september 2020 15:00 |