Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 augusti 2019 | 18:00

Trailerpremiär: Ungdomsfilmen ”PewPewPew” vill väcka frågor kring kändisskap

Regissören Sergey Vasiliev blev inspirerad av fenomenet PewDiePie.
Vad är vi beredda att offra för 15 minuter i det digitala rampljuset? Nya svenska ungdomsfilmen ”PewPewPew” är en skruvad skildring av fyra tonåringar som går till extrema längder för att bli kända online.

Enligt den officiella beskrivningen av filmen är ”PewPewPew” ett mystiskt virus som sprids bland ungdomarna i Malmö. Symptomen är illamående, förvirring och en extrem längtan efter att bli kända. Filmen pratar om ensamhet och utseendefixering och väcker tankar på ett humoristiskt sätt.

Idag kan du se den första trailern till ”PewPewPew” på MovieZine.
 
 
Bakom filmen står Malmö-regissören Sergey Vasiliev, som gör sin första långfilm. Han blev inspirerad när han forskade i media och speciellt kring fenomenet PewDiePie, alias Felix Kjellberg - den svenska Youtubern med flest följare i världen.

- Jag brukar säga att det är ”Gummo” möter internet-eran. Det beskriver stilen i filmen. Man följer fyra ungdomar som var och en är besatta av att bli sedda. Och i vår tid betyder det: "Jag vill bli kändis. Imorgon. Jag kräver att bli kändis". Det är historier som alla kan känna igen sig i. Vilka strategier finns det? Kan man använda sin kropp för att bli känd? Kan man använda en slags hotfull bild, att leka med vapen? Tänker man på masskjutningar så är det också ett sätt att bli känd. Det var det jag ville undersöka, och filmen ställer intressanta frågor.

Trailern känns mörk och allvarlig, man blir lite rädd - det kan gå så fel för alla karaktärer. Eller?

- Men så är det inte, haha. Vi kallar det för en komedi, och vi vill balansera den här mörka bilden. I alla de här historierna finns det också människor. Och i allt det de gör - att man kanske låtsas bli sjuk för att få bröst - finns det en underliggande humor. Jag tror att filmen har en humor som kanske inte kommer fram i trailern. Allt det där bisarra, till vilka längder kan vi gå för att bli sedda? Det är ingen laugh-out-loud-humor, men den finns där.

Är det en ungdomsfilm, eller vem vill du ska se den?

- Den är väldigt bred. Vi har haft visningar för högstadiet och det gick hem väldigt bra. Det låg väldigt nära den åldersgruppen, det är deras vardag. Sen finns en annan målgrupp som vi upptäckte reagerar väldigt specifikt och det är föräldrarna. Många föräldrar är oroliga för det här otrevliga. Jag tror att filmen ställer frågor som hur ska vi föräldrar handskas med det? Från 14 år och uppåt, skulle jag säga. Den går hem hos ungdomarna.

Det är aktuella teman och intressanta frågor som filmen ställer. Finns det några enkla svar? Vad hoppas du att publiken ska ta med sig hem?

- Att tänka på sig själv. Sen är jag inte kritisk till utvecklingen som pågår, men jag är väldigt kritisk till ”notion of fame”. Vad som har blivit i vår kultur är att vi är besatta av kändisskapet. Och kändisar är inte längre kändisar på grund av något de har gjort, utan det är en livsstil. Det är jag kritisk till. Jag ser bakomliggande kommersiella faktorer, såklart, och media har en stark roll i detta. Vilka väljer vi att lyfta fram? Kan man bli känd på Youtube över en natt? Ja, det kan man. Och vi ser många ungdomar som ägnar sina liv åt att bli det, men kanske bara några få kommer bli det. Samtidigt ställer jag fler frågor än erbjuder svar.
 
"PewPewPew" går upp på bio den 18 oktober.
| 27 augusti 2019 18:00 |