Serie

Skribent

Alexander Kardelo

21 september 2020 | 15:00

Trailerpremiär: "Small Axe" - fem små filmer om rasism

Steve McQueens antologiserie får premiär på Amazon Prime Video den 20 november.
"Small Axe" är samlingsnamnet på "12 Years a Slave"-regissörens nya projekt, en antologiserie bestående av fem verklighetsbaserade filmer. Det gemensamma temat är rasism och diskriminering, och hur det har format de svarta invånarna i London under 1970- och 80-talet.

Flera av de fristående filmerna har blivit uttagna till filmfestivalerna i Cannes och New York under hösten. Inatt släpptes trailern samt ett premiärdatum.

Den 20 november släpps första avsnittet "Mangrove" på Amazon Prime Video, med en ny film varje fredag.
 
 
"Mangrove" (20 november) handlar om Frank Crichlow (Shaun Parkes) vars karibiska restaurang är en populär samlingsplats för Notting Hills invånare. Trött på polisens ständiga razzior styr Frank upp en fredlig protest, som leder till att nio personer grips. Letitia Wright ("Black Panther") har en av rollerna.

"Lovers Rock" (27 november) är den fiktiva historien om ung kärlek på en fest år 1980. Filmen beskrivs av Deadline som en hyllning till de svarta ungdomar som hittade sin frihet på Londons hemmafester, när de inte var välkomna på vita nattklubbar. 

"Education" (4 december) följer tolvårige Kingsley som upptäcker att han ska skickas till en skola "för barn med speciella behov". Hans föräldrar, distraherade av dubbla jobb, blir varse om att flera svarta barn råkat ut för samma slags inofficiella segregeringspolicy.

"Alex Wheatle" (11 december) är den sanna historien som följer en prisvinnande författare från barndomen och in i vuxen ålder. Uppvuxen i ett mestadels vitt fosterhem hittar Alex Wheatle så småningom sina jämlikar, samt sin passion för musiken.

"Red, White and Blue" (18 december) berättar om en ung forskare med ambitionen att bli polisman. Hans far misstycker och poliskåren är full av rasistiska attityder. "Star Wars"-filmernas John Boyega spelar huvudrollen.
| 21 september 2020 15:00 |