Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 december 2023 | 22:00

Trailerpremiär: Är Oscarstippade festivalfavoriten årets roligaste komedi?

Den har redan vunnit en rad festivalpriser och snackats om som potentiell Oscarskandidat. Trailern till ”American Fiction” ger löftet om att kunna bli årets bästa komedi.
Vi har redan skrivit om hur satiriska komedin ”American Fiction” vunnit publikens pris på filmfestivalen i Toronto och hur detta inte överraskande kan leda till en och annan Oscarsnominering. Nyligen Golden Globe-nominerades den som både Bästa musikal/komedi och för huvudrollsinnehavaren Jeffrey Wrights insats.
 
Det är extra kul att se Bond- och Wes Anderson-favoriten Wright få stråla i en huvudroll. Globe-nomineringen är ett lovande steg i riktningen mot en på Oscarsgalan.
 
Nu är trailern här och det är lätt att förstå hypen. Det ser bra och riktigt kul ut. Handlingen följer en svart författare (Wright) som aldrig tas på allvar och under pseudonym skriver en bok full av svarta stereotyper. Till hans förtret blir boken en succé!
 
Filmen är regidebut för Cord Jefferson, som tidigare skrivit manus till TV-serier som ”Watchmen”, ”The Good Place” och ”Master of None”. Andra medverkande skådespelare är Tracee Ellis Ross (”Black-Ish”), Issa Rae (”Insecure”), Sterling K. Brown, John Ortiz (”Fast & Furious”), Adam Brody och veteranen Keith David.
 
Filmen hade amerikansk premiär den 15 december och recensionerna har varit övervägande positiva. Det är oklart om och när den kommer till Sverige men vi håller tummarna.
 
Se trailern här:
 
| 18 december 2023 22:00 |