Film

Skribent

Thomas Linnaeus

10 augusti 2022 | 16:00

Lionsgate använder sig av deepfake för att göra “Fall” barnvänlig

Istället för att spela om scener, kan man nu använda sig av artificiell intelligens för att sänka en films åldersgräns.
Kommande filmen “Fall”, som handlar om två kvinnor som tar sig upp för övergivet radiotorn, har använt sig av deepfake-teknik för att ta bort ordet fuck, och på så sätt ändra åldersgränsen, skriver Variety.
 
“Fall” är en indiefilm med en budget på 3 miljoner dollar, och när Lionsgate tog in filmen ville studion sänka den amerikanska åldersgränsen från 17 år till 13 år. Lösningen på detta är inte att göra den mindre obehaglig, utan givetvis att ta bort ordet fuck, som yttrades mer än 30 gånger av filmens skådespelerskor.
 
Regissören Scott Mann, som lyckligtvis råkar vara VD för ett AI-företag som specialiserar sig i deepfake-dubbning, insåg att hans bolag kunde använda sig av tekniken för att ta bort det vedervärdiga ordet, istället för att behöva spela in scener på nytt, vilket regissören är tacksam över:
 
- För en film som denna kan vi inte spela in den igen. Vi är inte en storsatsning... vi har inte resurserna, vi har inte tid - mer än något annat. Det som verkligen räddade den här filmen och förde den till en bredare publik var tekniken.
 
Tack vare avancerad artificiell intelligens slipper vi alltså nu höra hemskheter som fuck. Vi håller tummarna för att Lionsgate även släpper en version av filmen som inte är anpassad efter uråldriga idéer om vad som är lämpligt för 13-åringar att höra.
 

Se trailern till "Fall"

 
MovieZine har tidigare skrivit om trailern till "Fall", som tar oss upp för ett skyhögt radiotorn samtidigt som vi ser bitar av en stege falla ner mot marken. Högst upp, 600 meter över marken, kämpar två tjejer med att hålla sig kvar på en liten plattform. Spoiler: det går sådär…
 
 
Filmen får amerikansk biopremiär denna vecka. Här i Sverige hamnar den gissningsvis på streaming senare under året.
| 10 augusti 2022 16:00 |