TORONTO 2019

Skribent

Alexander Kardelo

14 september 2019 | 12:00

Toronto 2019: Rian Johnson samlar stjärnorna i knivigt mordmysterium

”Knives Out” har just haft sin världspremiär på Toronto Film Festival. MovieZine var på plats när regissören och hans skådespelare mötte publiken efter en bejublad visning.
- Det började med att jag älskade whodunnit-filmer och ville göra något med alla de ingredienser som hör genren till. Men jag håller också med Hitchcock om att whodunnit ofta hänger på en stor överraskning i slutet, och det blir ju inte en särskilt tillfredsställande film. Så jag tänkte att man kan göra en slags ”Columbo”, där det börjar som ett mordmysterium men övergår till en thriller, berättar Rian Johnson.

Efter en vända i Star Wars-universumet har han skrivit manus och regisserat "Knives Out" - en skruvad och komisk thriller om en excentrisk, rik familj, som får påhälsning av en noggrann detektiv när patriarken hittas mördad. Daniel Craig spelar herr Blanc, starkt inspirerad av Hercule Poirot och andra kända detektiver. Hans minnesvärda roll är framför allt Johnsons förtjänst, hävdar skådespelaren ödmjukt:

- Allt fanns där i manuset. Jag jobbade länge med dialekter och försökte ta reda på var han kom ifrån och så, men allt annat fanns i Rians manus.
 
 
Nästan hela den imponerande ensemblen tar plats på scen på Princess of Wales Theatre efter premiärvisningen för att ta emot publikens jubel och svara på några frågor. Chris Evans berättar att han såg fram emot att ”spela något helt annorlunda” efter hjälterollen i Avengers-filmerna, och Toni Collette tillägger att alla förstod att de jobbade på något speciellt:

- Alla här är så hängivna och fantastiska skådespelare. När folk som man har hört är seriösa skådespelare plötsligt skrattar så de pissar på sig under tagningarna, det var ett stort nöje!

Elakheterna haglar under taket på den enorma herrgården. Alla är misstänkta för mordet och stämningen blir allt mer bitsk. Rian Johnson berättar att flera av skådespelarna improviserade fram delar av filmens härliga dialog:

- Några fina repliker kom till spontant på inspelningen. En av mina favoriter är när Toni bankar på bilrutan och jag vet inte om det hörs, men hon ropar till hemhjälpen Martha: ”Jag är inte på Twitter längre, men skicka DM på Instagram”. Av någon anledning fick det mig att skratta högt. Det var så klockrent och i tiden.
 
 
"Knives Out" samlar flera välkända skådisar och alla verkar ha fått instruktionen om att "more is more". De har skapat mycket underhållande karaktärer och har uppenbarligen haft kul på inspelningen. Don Johnson minns den första stora familjescenen han var med i, och en initial rädsla ifall han spelade över för mycket:

- Jag kastade mig in i scenen med stort skådespeleri, och frågade sedan Rian: ”Var det för mycket?” Han svarade: ”Nej! Det är perfekt!” Sedan såg jag Daniel nästa dag, i en scen där han skäller ut oss, och då insåg jag att jag klarar mig bra. Vi fick alla en speciell relation och det var underbart.

89-årige kanadensiske filmveteranen Christopher Plummer spelar den hatade, mördade författaren, vars historia fördjupas under filmens flashbacks. Han får en fråga från publiken om hur han har fått en så lång och framgångsrik karriär.

- Det är tack vare manus som detta. Det mest underbara jag läst. Det är galet, diaboliskt och skruvat. Och jag älskade varenda sekund av det, svarar Plummer.

Jamie Lee Curtis, som just har sett filmen för första gången med alla oss andra i publiken, instämmer i hyllningarna:

- Rian, det är en helt fantastisk film! Jag är enormt hedrad att ha fått vara en del av den. Tack, tack!
 
"Knives Out" får svensk biopremiär den 29 november. Läs MovieZines recension här...
| 14 september 2019 12:00 |