Skribent

Andreas Samuelson

28 april 2013 | 14:01

Topp 10: Telefonterror

Vi listar de mest minnesvärda telefontrakasserierna som har hörts på bioduken.

Ofta är det man inte ser mycket mer skrämmande än när själva mördaren/monstret/spöket/ uppenbarar sig i en film. Ett hot som endast hörs ökar spänningen och när det kommer från ett annat rum, genom en telefonlur, blir det påtagligt mystiskt och spännande. I "The Call" får larmoperatören Halle Berry kontakt med en psykotisk seriemördare och hans blivande offer via en mobiltelefon - vi listar de mest minnesvärda telefontrakasserierna på film.

10. En röst i dimman (1960)

Offer: Amerikanska, nygifta hemmafrun Kit Preston (Doris Day) som flyttar till London med maken och välkomnas av att någon verkar vara ute efter att mörda henne.

På andra sidan luren: En främling som redan hotat att ta hennes liv i en park och nu fortsätter att förtydliga budskapet.

Motiv: Berätta att vår stackars Kit kommer att mista livet i slutet av månaden.

Filmen: Ett inte oävet försök av en av Hollywoods favoritblondiner, Day, att gå från tramsiga komedier till mer dramatisk, Hitchcock-influerad spänning.

9. The Phone (2002)

Offer: Journalisten Ji-won (Ji-won Ha) som mottar hotfulla samtal efter att ha skrivit en artikelserie om pedofili på en mobil vars tidigare ägare dött under mystiska omständigheter.

På andra sidan luren: Spöket efter en psykiskt störd tonårsflicka som gillade äldre män och spela Beethoven på pianot.

Motiv: Besätta den unga dottern till Ji-wons vänner som hon bor hos.

Filmen: Sydkoreansk rysare i kölvattnet efter asiatiska skräckfilmsvågen som kom efter "The Ring". Överskuggades orättvist av den mer kommersiellt framgångsrika men medelmåttiga "One Missed Call".

8. Telefon (1977)

Offer: Ryska hemliga agenter som hjärntvättats till att tro att de är amerikaner, varpå de placerats i USA i närheten av amerikanska militäranläggningar.

På andra sidan luren: Okänd röst anlitad av KGB.

Motiv: Hypnotisera agenterna och sända ut dem på uppdrag för att spränga nämnda amerikanska militäranläggningar.

Filmen: En av de sista filmerna för Clint Eastwoods favoritregissör Don Siegel, en fräck liten thriller med Charles Bronson i en av sina profilstarka machoroller.

7. Signal till mördaren (1965)

Offer: Psykopaten Steve Marak (John Ireland) som brutalt mördat sin fru.

På andra sidan luren: Busiga tonårsflickorna Libby (Andi Garrett) och Kit (Sarah Lane) som dödar tid med lite busringningar.

Motiv: Busa - men repliken "I saw what you did" får förödande konsekvenser.

Filmen: En av gimmickmästaren William Castles (som blev känd för försäljningsknep som flygande skelett och vibrerande biostolar) mindre spektakulära filmer med Joan Crawford i en biroll som spionerande granne.

6. Rösten inifrån (1979)

Offer: Tonåriga barnvakten Jill Johnson (Carol Kane) - ingen relation till svenska schlagerartisten - som får fullt upp under en förväntat lugn barnvaktskväll.

På andra sidan luren: Perverterade psykopaten Curt Duncan (Tony Beckley) som är så sjuk att han lätt sliter sönder små barn (gissa vilka?) med sina bara händer.

Motiv: "What do you want?" frågar Jill och besvaras "Your blood... all over me!".

Filmen: Lite ojämnt försök att göra film på den vandrande myten om barnvakten som får hotfulla samtal från en galning på övervåningen. En majoritet av filmen följer psykopatens försök till rehabilitering men inledningen med det berömda telefonsamtalet är fortfarande en nagelbitare.

5. Eagle Eye (2008)

Offer: Unga slackern Jerry (Shia LaBeaouf) och singlemamman Rachel (Michelle Monaghan) vars vägar korsas under bisarra omständigheter.

På andra sidan luren: Mystisk kvinnoröst (Julianne Moore) som via mobiltelefon och annan teknik sänder våra hjältar på diverse, farliga uppdrag.

Motiv: Slutklämmen - döda presidenten!

Filmen: En lite orättvist sågad, Steven Spielberg-producerad actionthriller med LaBeouf i en av sina första vuxnare roller. Trovärdigheten haltar lite när telefonsamtal leder fram till en ondskefull, HAL-liknande jättedator.

4. Stilla natt, blodiga natt (1974)

Offer: Ett gäng tonårsflickor, inklusive den känsliga Jess (Olivia Hussey), på ett kvinnligt studenthem.

På andra sidan luren: Okänd galning med uppenbara psykiska problem, som gömmer sig på vinden...

Motiv: Skrämmas, äckla, flåsa, göra konstiga ljud och delvis hota/förvarna om vad som komma skall.

Filmen: Kanadensisk kultrysare som lade grunden för slashers med mördare och kvinnliga, sexuellt aktiva studenter. Fick även den en usel remake som dumt nog skippade filmens kusligaste huvudtema - telefonsamtalen.

3. Ursäkta, fel nummer! (1948)

Offer: Leona Stevenson (Barbara Stanwyck), sjuk och sängliggande hemmafru som desperat försöker få tag på sin frånvarande make.

På andra sidan luren: Två män som ovetande om Leonas tjuvlyssnaröra planerar ett mord - på henne!

Motiv: Inget motiv gällande telefonsamtalet som är oavsiktligt gentemot hennes öron.

Filmen: Bortglömd, svartvit film noir-klassiker från 1948 baserad på en radiopjäs. Blanda inte ihop med den usla TV-remaken från 1989 med Loni Anderson i huvudrollen.

2. Phone Booth (2002)

Offer: Stu Shepard (Colin Farrell), självupptagen, girig publicist i New York som gör misstaget att besvara mystiskt samtal i en tom telefonkiosk.

På andra sidan luren: Mystisk främling (Kiefer Sutherland) med ett skjutvapen, moraliskt budskap och oortodoxa metoder.

Motiv: Lära Stu - som han gjort med andra - en läxa och uppmana till ödmjukhet.

Filmen: Smått underskattad liten thriller av Joel Schumacher (med manus av gamla B-skräckskaparen Larry Cohen av alla människor!) med fin insats av Farrell och smart utnyttjande av begränsad spelyta.

1. Scream (1996)

Offer: Tonåriga Casey (Drew Barrymore), ensam hemma väntandes på pojkvännen för mysig filmkväll.

På andra sidan luren: Mystisk spökmaskförklädd psykopat med ohälsosam fascination för skräckfilm.

Motiv: Flirta, skrämmas och tortera med manipulativt filmquiz.

Filmen: Wes Cravens 90-talssuccé återupplivade inte bara hans egen karriär utan hela skräckgenren och fick under en tid tonåriga fans att busringa varandra med frasen "What's your favorite scary movie?".

Bubblare:

I skräckens klor, Poltergeist II, En röst i mörkret, 976-Evil, Die Hard - hämningslöst, 88 Minutes, Call Me, Final Call, Echelon Conspiracy, Farlig fantasi, Lisa, Telefon killer, Murder by Phone, The Caller.

Dessa kan du vidarekoppla...

One Missed Call, Don't Answer the Phone, The Jerky Boys, The Night Caller, Dial: Help, Out of the Dark, Smoothtalker, Party Line, Dead Tone.

Läs också:

Topp 10: De bästa skräckfilmsmorden
Topp 10: De ultimata bakisfilmerna
Topp 10: Porrparodier du inte trodde fanns
Topp 10: Zombiefilmer

Fler topplistor » 

| 28 april 2013 14:01 |