Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 september 2013 | 14:01

Topp 10: Stjärnornas okända gayroller

Michael Douglas äntrar stallet av stora aktörer som spelar homosexuell på film. Men vilka vågade innan deras Hollywood-karriärer tog fart? Här är stjärnornas okända gayroller.

Filmbolag ville inte släppa "Mitt liv med Liberace" på bio i USA - synd för dem när Michael Douglas gör en av sina bästa roller som den glittriga showmusikern och smygbögen. Än idag anses det aningen kontroversiellt med homosexualitet på film, vissa anser t.o.m. att det är en karriärdödare. MovieZine listar de stjärnor som "riskerade" karriärerna genom att spela gay - och göra det bra - innan de blev kända.

10. Leonardo DiCaprio i "Total Eclipse" (1995)

Den gamle flickfavoriten var visserligen en erfaren barnskådis och med en Oscarsnominering under bältet men ändå knappt fyllda 20 när han tog sig an rollen som 1800-talspoeten Paul Verlaines (David Thewlis) unga älskare i det här brittiska dramat. Att han i efterhand ångrat rollen beror förhoppningsvis mer på filmens bristande kvalité än de nakna sexscenerna.

9. Zach Braff i "The Broken Hearts Club: A Romantic Comedy" (2000)

Den Golden Globe-nominerade "Scrubs"-stjärnan var långt ifrån sin sitcompersonlighet när han i sin första stora filmroll spelade en blonderad, pilsk gymbög som hamnar på villovägar i en knarkinfekterad festvärld. Trots för sin tid populära skådespelare som Timothy Olyphant och Dean Cain så uppnådde filmen ett slags kalkonrykte inom gayindiekretsar men Braffs insats var det inget fel på.

8. Emile Hirsch i "The Mudge Boy" (2003)

Knappt 18 år fyllda så hade Hirsch redan en flerårig skådespelarkarriär i bagaget men hade inte riktigt nått det stora genombrottet. Det hindrade honom inte att ta rollen som den känsliga, feminina och sexuellt förvirrade bondpojken Duncan i det här gripande, lilla indiedramat.

7. Clive Owen i "Bent" (1997)

Nästan ett decennium innan britten blev stjärna via filmer som "Sin City" och "Inside Man" så spelade han en av huvudrollerna i det här dramat om två homosexuella män som förälskar sig i varann i ett koncentrationsläger under andra världskriget. Bygger på en pjäs och är den typen av film där Mick Jagger dyker upp som transa.

6. Emily Blunt i "My Summer of Love" (2004)

Två år innan genombrottet med "Djävulen bär Prada", i sin andra (!) långfilm spelade brunetten en annorlunda huvudroll som exotisk, bortskämd tonåring som inleder en stormig kärleksaffär med en jämnårig flicka. En bit ifrån de mer glamorösa Hollywood-roller brittiskan numera glänser i.

5. Hugo Weaving och Tom Hollander i "Bedrooms & Hallways" (1998)

Idag välbekanta TV-ansiktena Kevin McKidd och James Purefoy spelade huvudrollerna som en ensam bög respektive hans förvirrade älskare. Roligast är dock att se Weaving och Hollander, innan de slog igenom med blockbusters som "Matrix" och "Pirates of the Caribbean", som ett par med förkärlek till kinky sexlekar.

4. Russell Crowe i "Summan av oss" (1994)

Gladiatorn som en mjuk, kärlekskrank sportbög som bor hemma med farsan? Året innan han exporterades till USA:s Oscarsglittriga filmvärld så spelade han huvudrollen mot den pålitlige veteranen Jack Thompson i det här finstämda, australienska dramat om en komplicerad far-och-son-relation och det ständiga sökandet efter kärlek.

3. Bradley Cooper i "Wet Hot American Summer" (2001)

En fånig men hejdlöst rolig bagatell till film som inte bara kombinerade en rad begåvade komiker som Janeane Garafalo, Paul Rudd och Elizabeth Banks utan även presenterade idag Oscarsnominerade stjärnan Cooper i hans första roll. Han spelar den hunsade sidekicken till Amy Poehlers djävulska musikalledare på ett sommarläger men får även en förvånansvärt detaljrik sexscen med Michael Ian Black (TV-serien "Ed").

2. Daniel Day-Lewis i "Min sköna tvättomat" (1985)

Redan i sin första huvudroll bevisade den trefaldigt Oscarsbelönade britten att han kan ta sig an i stort sett vilken roll som helst. I kultregissören Stephen Frears dramakomedi spelade han en homosexuell punkare som öppnar en glamorös tvättomat tillsammans med sin pakistanske älskare.

1. Kate Winslet och Melanlie Lynskey i "Svarta änglar" (1994)

Mellan Peter Jacksons blodiga splatterfilmer och de rekordpopulära "Sagan om ringen"-filmerna så gjorde han det här tragiska men vackra, verklighetsbaserade dramat. Förutom sitt öga för fantastiska bilder och scenarior så hade nyzeeländaren även den goda smaken att plocka upp debutanterna Winslet och Lynskey för rollerna som två tonårsflickor som intensivt lever sig in i en fantasivärld.

Bubblare:

Robert Redford i "Inside Daisy Clover", Daniel Craig i "Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon", Gary Oldman i "Prick Up Your Ears", Anthony Mackie i "Brother to Brother", Josh Brolin i "Flirting with Disaster", Hugh Grant i "Maurice", Paul Dano i "L.I.E.", Steve Buscemi i "Parting Glances", Sean Maher i "Wedding Wars", Milo Ventimiglia I "Cursed", Dermot Mulroney i "Longtime Companion".

| 1 september 2013 14:01 |