Skribent

Andreas Samuelson

5 maj 2013 | 14:01

Topp 10: Reklamfilmerna stjärnorna vill glömma

Många skådespelare har gjort dem, men få vill prata om de pinsamma reklamfilmerna som nu ligger gömda i garderoben. Mot deras vilja listar vi de värsta skämskuddarna.

Det är snarare regel än undantag att många filmstjärnor och kändisar håvar in extra dollars genom att göra reklam, ofta utomlands eller för stora (dyra) märken. Men som så många var det även en ingångsport för många som unga och oetablerade. Både ansikten och värdigheter såldes på löpande band innan filmrollerna gjorde dem till högre väsen. Här är några av de värsta skämskuddarna.

10. Kristen Stewart - Porsche

Innan hon blev "Twilight"-Bella med hela världen så var lilla Kristen en erfaren barnskådespelerska som liksom många började karriären inom reklam. Hennes lite apatiska beteende som senare kom att charma både vampyrer och varulvar passar rollen som bortskämd snorunge som utnyttjar farsan för friturer till skolan väl.

9. Ben Affleck - Burger King

Att gå från den här reklamfilmen till tvåfaldigt Oscarbelönad är minst sagt vad man kan kalla att klättra i karriären. En främling ringer fel och beställer hamburgare från Ben varpå han glatt ställer upp. en rolig twist hade varit om Matt Damon väntade vid dörren men stjärnorna fick tyvärr vänta några år till innan genombrottet.

8. Tina Fey - Mutual Savings Bank

Den hyllade, Golden Globe-belönade skådespelerskan och manusförfattaren skriver vass satir och har levererat en handfull roliga karikatyrer i "Saturday Night Live". Därför är det smått bisarrt hur denna supertöntiga reklam är så befriad ironi att den nästan liknar en sketch ur "30 Rock". Bara nästan.

7. Leonardo DiCaprio - tuggummi och Fred Meyer

Se reklamfilmen om Fred Meyer på YouTube

Åh Leo. De gamla tonårsfansen som inte tyckte att flickidolen var tillräckligt söt i hans tidiga filmer (innan han blev tung Scorsese-favorit) lär smälta vid åsynen av en minderårig version i de här tidiga spotsen. Lyckligtvis har hans känsla för mode förbättrats betydligt sedan dess.

6. Julianne Moore - Time Life-böcker

Moore är en sådan skicklig skådespelerska att hon kan få oss att tro på det mesta. Däremot när hon som ung och okänd försöker sälja böcker om det övernaturliga genom att påstå att hon svävat över sin egen kropp så faller trovärdigheten en aning. "Jag trodde aldrig att jag skulle tro på det - tills det hände mig!"

5. John Travolta - Honda, badtvål, Mutual of New York och armén

Se reklamfilmen om badtvål på YouTube

Se reklamfilmen Mutual of New York på YouTube

Se reklamfilmen om armén på YouTube

Skådespelaren som ständigt gör comeback hade tillräckligt med självdistans för att spela överviktig (nåja, "spela") kvinna i "Hairspray". Frågan är däremot om han inte helst gärna ser sina tidiga reklamjobb som tanig yngling gömda och begravda. En scen med honom duschandes med två andra grabbar lär dock glädja supporters av gayryktena kring honom.

4. Meg Ryan - Burger King, tandkräm och Campbell's soppa

Se reklamfilmen om tandkräm på YouTube

Se reklamfilmen om Campbell's soppa på YouTube

Innan Sally träffade Harry så försökte Hollywoods gamla favoritblondin och drottning inom romcoms sälja allt möjligt. Och visst funkar det där flirtiga leendet - Meg vet hur man gör någon sugen på hamburgare och soppa!

3. Keanu Reeves - Kellogg's och Coca-Cola

Se reklamfilmen om Coca-Cola på YouTube

Inte för att någon direkt anklagat "Matrix"-stjärnan för att vara någon större aktör men hans reklaminsatser som ung är på om möjligt ännu större kalkonnivå än många av hans sämsta filmer. Det är svårt att välja en favorit mellan hans njutarmin efter en dos corn flakes eller det "Bill & Ted"-aktiga uttalet av "Coke!".

2. Bruce Willis - Seagram's Wine Cooler

Han må ha sparkat röv i "Die Hard" och en drös andra actionrullar men till vardags både sjunger han och avnjuter glassiga drinkar, om man ska tro den här filmen som är en av många i en reklamserie. Härligt att han ska släppa på machoattityden ibland och bara vara lite... gay.

1. Brad Pitt - Pringles och Levi's

Se reklamfilmen om Levi's på YouTube

Han må ha blivit hånad (och det med rätta) för sin löjliga Chanel-reklam men redan innan han visade tvättbrädan i "Thelma & Louise" så dök han upp både skjort- och byxlös för att sälja jeans och chips. Vad Angelina Jolie tycker om donnan som hämtar upp Brad från fängelset låter vi vara osagt.

Bubblare:

Robert De Niro - Bilar, Geena Davis - radiokanalen WMET, Susan Sarandon - Pampers blöjor och Daylight Encounter parfym, Christian Bale - Pac-Man flingor, Paul Rudd - Super Nintendo och Toyota, Jennifer Lawrence - "My Super Sweet 16", Lindsay Lohan - Jell-O, Gerard Butler - Polaroid, Jack Black - TV-spelet "Pitfall", Steve Carell - Brown's Chicken, Elijah Wood - Pizza Hut, Wavy Lays chips och cheddarost, Bryan Cranston - TV-spelet "Mega Force Atari 2600", Jason Alexander - McDonald's, Haley Joel Osment - Kraft Cheese, Elizabeth Banks - Unscrew America! Och graviditetstest, Sarah Michelle Gellar - Burger King, Seth Green - Nerf slangbälla, Rally's och Chocolate Chip Cookies, Jason Bateman - Golden Grahams flingor, Aaron Paul - Corn Pops flingor, Josh Hutcherson - TW Cable Guy.

Läs också:

Topp 10: Vart tog de vägen?

Topp 10: Arnolds skönaste ögonblick

Topp 10: Se dina hatskådisar dö!

Topp 10: Filmstjärnornas tidiga skräckroller

Fler topp-10-listor »

| 5 maj 2013 14:01 |