Skribent

Andreas Samuelson

10 november 2013 | 14:01

Topp 10: Filmskurkar vi vill se

Typecasting är ofta Hollywoods melodi. Där ett ärr eller en läskig uppsyn ofta ger en skådespelare roller som skurkar så finns de stora stjärnorna som alltid, nästan helt undantag får spela hjältar. Här är vår önskelista på skådespelare som gärna får gå över till den mörkare sidan...

Heter man Meryl Streep eller Robert De Niro har man ganska mycket svängrum i filmvärlden och får både roller som snälla föräldrar och elakingar. Många andra har det inte lätt. Ibland krävs det en halv livstid innan man, som Robin Williams i "One Hour Photo" eller Albert Brooks i "Drive", får utforska sina mer ondskefulla talanger.

Här är de tio filmstjärnor vi gärna ser som bioskurkar i framtiden - vilka är dina?

10. Amy Poehler

Tidigare försök: Lömsk skridskoåkare i "Blades of Glory" samt sporadiska "Saturday Night Live"-sketcher.

Roll vi vill se: Sagohäxa

Exempel: Susan Sarandon i "Förtrollad", Julia Roberts i "Spegel spegel"

Varför: För att göra Den Elaka Häxan i en klassisk saga rättvis behövs någon som kan vara barnvänligt otäck och ondskefull med en glimt i ögat. Poehler har efter år med både "SNL" att hon kan spela det mesta, är begåvad med ett lämpligt ruggigt häxskratt och kan troligen skriva sina egna repliker.

9. Sarah Jessica Parker

Tidigare försök: Häxa i "Hocus Pocus"

Roll vi vill se: Psykopat

Exempel: Glenn Close i "Farlig förbindelse", Rebecca DeMornay i "Handen som gungar vaggan"

Varför: Har ni sett något som helst avsnitt av "Sex & the City" eller t.o.m. någon av filmerna? Minns ni blicken? Den där blicken Carrie har när hon förälskat stirrar på sina 350 skor eller dreglar över Mr. Big? Tänka att möta den blicken i dörrhålet en mörk natt! Brrr - årets thriller!

8. Sylvester Stallone

Tidigare försök: "Spy Kids 3D"

Roll vi vill se: Monster/mördare

Exempel: "Frankenstein", "Träskmannen", "Fredagen den 13:e", "Motorsågsmassakern"

Varför: Att SLY inte besökt skräckgenren än är en ren och skär skam. Med den kroppshyddan och - ärligt talat efter oräkneliga besök hos plastikkirurgen - det ansiktet så är han gjord som lemlästare av valfri sort. Ge gubben en träpåk och du har en splatterfest som skulle göra Leatherface grön av avund.

7. Reese Witherspoon

Tidigare försök: Mer våldsam än skurk i "Freeway"

Roll vi vill se: Religiös fanatiker

Exempel: Piper Laurie i "Carrie", Marcia Gay Harden i "The Mist", Melissa Leo i "Red State"

Varför: En av USA:s populäraste och sötaste blondiner behöver definitivt skaka om sitt CV lite och vad skulle passa bättre den überamerikanska, superkäcka aktrisen än en bitig roll som bibelciterande knäppgök som gärna offrar sexuellt aktiva tonåringar eller homosexuella i processen?

6. Jim Carrey

Tidigare försök: Gåtan i "Batman Forever" och knäppis i "Cable Guy".

Roll vi vill se: Hustrumisshandlare

Exempel: Laurence Fishburne i "Tina - What's Love Got to Do With It", Peter Engman i "När mörkret faller"

Varför: Vi har redan sett hans mörka ("The Chapter 27") och hans lugna sida ("Eternal Sunshine of a Spotless Mind"). Nu är det dags att gummiansiktet tar ett ordentligt kliv in i ondskan - att ta sig an en så pass tung och tragisk karaktär som någon som misshandlar sin egen fru skulle t.o.m. kunna osa Oscar.

5. Noomi Rapace

Tidigare försök: Möjligen antihjältinnan Lisbeth Salander i Millennium-trilogin

Roll vi vill se: Vampyr

Exempel: Anne Parillaud i "Oskyldigt blod"

Varför: Att Rapace utstrålar något våldsamt destruktivt vet vi redan sedan tatueringsscenen i "Män som hatar kvinnor". Med sin smått androgyna menlikväl sexiga uppenbarelse så vore en ny huggtandad bloddrickare ett spännande rollval (så länge den inte bygger på en bok av Stephanie Meyers).

4. Will Smith

Tidigare försök: Bedragare i "Ett oväntat besök"

Roll vi vill se: Torped

Exempel: Jean Reno i "Leon", Jude Law i "Road to Perdition", Clive Owen i "Bourne Identity"

Varför: Mellan actionkomedierna och de relativt få mer dramatiska ögonblicken så har det alltid funnits något självbelåtet präktigt i Fresh Princes repertoar. Nu vill vi se honom göra något helt annat, som exempelvis att skoningslöst avrätta folk på order av en högre makt. Det ratade samarbetet med Tarantino kanske går att återuppta.

3. Sandra Bullock

Tidigare försök: Möjligen rasistisk (men i slutändan sympatisk) hemmafru i "Crash"

Roll vi vill se: Korrupt politiker

Exempel: Meryl Streep i "Utlämnad"

Varför: Oscarsvinnaren har alltid haft publiken på sin sida även när hon stigit åt sidan från sina lättsamma romcoms. I övrigt lättglömda "The Proposal" anade vi en skrupelfri satmara som vi gärna ser blommar ut helt. Som en hondjävul med högre makt skulle hon passa som handen i handsken.

2. Jake Gyllenhaal

Tidigare försök: Trots enstaka, mindre sympatiska roller så alltid någon med ett samvete

Roll vi vill se: Seriemördare

Exempel: Christian Bale i "American Psycho", Anthony Perkins i "Psycho"

Varför: Gyllenhaal har med framgång gjort ärliga och framgångsrika försök att undvika typecasting. Men med det charmiga leendet och vänliga hundvalpsögonen finns bara en väg att gå för att slippa snäll-stämpeln - psykotisk människoslaktare, gärna med en skruvad förkärlek till avhuggna lemmar eller huvuden.

1. Tom Hanks

Tidigare försök: Möjligen aning osympatisk i "Fåfängans fyrverkeri" och "Ladykillers"

Roll vi vill se: Bondskurk

Exempel: Javier Bardem i "Skyfall", Mads Mikkelsen i "Casino Royale", Sean Bean i "GoldenEye"

Varför: Världens mest kända agent behöver en motståndare med charm, något som blivit så refererat till Hanks att den mormorstickade tröjan praktiskt taget växt fram. Dags för Forrest Gump att visa lite muskler och ge lite mänsklig tyngd åt en redan förväntat storslagen skurk.

Andra stjärnor vi vill se som skurkar:

Hugh Jackman, Julia Roberts, Jennifer Lawrence, Halle Berry, Daniel Craig, Anna Faris, Billy Crystal, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Ryan Gosling, Jackie Chan, Hugh Grant, Matthew Perry, Helena Bergström, Jamie Foxx, Eddie Murphy, Will Ferrell, Emma Thompson, Steve Carell, Paul Rudd, Colin Firth, George Clooney, Kirsten Wiig, Clint Eastwood, Joseph Gordon-Levitt, Robert Downey Jr.

Läs också:

Topp 10: Femme fatales
Topp 10: Superskurkar
Topp 10: Häxor på film
Topp 10: TV-serieskurkar

Fler topp 10-listor...

| 10 november 2013 14:01 |