Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 september 2013 | 14:01

Topp 10: Ben Afflecks bästa

Nyheten att Affleck blir den nya Batman resulterade genast i en extrem vattendelare. Nej-sägarna pekar på skådespelarens brister och tidigare fiaskon, ja-sägarna menar att han är rätt och mogen för rollen. Vi tittar på hans bästa prestationer och låter er avgöra.

Trots bioaktuella "Runner, Runner" så är Oscarsvinnaren Affleck troligen mest omtalad som nästa skådespelare att anta Läderlappens populära outfit. En chock för många, speciellt med tanke på den långa rad av floppar han levererade under en längre tid då både hans talang och omdöme ifrågasattes. Att han gjort comeback med råge de senaste åren, speciellt när han mottog Oscarsstatyetten för sin egen "Argo", kan ingen säga emot. MovieZine listar den såväl älskade som hånade aktörens bästa filmer.

10. "Jay & Silent Bob" (2001)

Roll: Inte så mycket en roll som två cameos, Holden McNeil (hans karaktär från "Chasing Amy") och som sig själv

Film: Kevin Smiths spinoff på sina egna filmer med sin och Jason Mewes självutnämnda indiehjältar var praktiskt taget ett enda stort insiderskämt full av parodier, kändisar i gästroller och inte minst pruttskämt. Inget mästerverk men stundtals oförskämt skojigt.

Motivering: Filmens höjdpunkt är utan tvekan en scen från inspelningen av en fiktiv uppföljare till "Will Hunting" där Affleck och Matt Damon driver hejdlöst med varandra och sina karriärer. Härligt bevis på självdistans och glimt i ögat.

9. "Dazed and Confused" (1993)

Roll: Kaxiga Fred O'Bannion som går om sista året i high school och terroriserar de stackars förstaårarna

Film: Tidig kultrulle av Richard Linklater som briljant skildrade ungdomars uppväxt i Texas på 1970-talet och dessutom presenterade en rad nya ansikten för filmpubliken, inklusive Affleck och Joey Lauren Adams, hans motspelerska från "Chasing Amy".

Motivering: Redan i en av sina första roller så bevisar Affleck att han kan spela en riktig douche med rätt enerverande hånflin och machoattityd.

8. "State of Play" (2009)

Roll: Kongressmannen Stephen Collins som hamnar i blåsväder när älskarinnan begår självmord

Film: Spännande, politisk thriller baserad på brittiska miniserien "Den tredje makten" där Russell Crowes nyhetsjournalist närmar sig en farlig konspiration när han gräver i två till synes orelaterade dödsfall.

Motivering: Efter några sabbatsår (troligen grundade av en rad floppar) så gjorde en mer mogen Affleck comeback med en nedtonad roll ljusår från romantiska komedier och dåliga actionrullar.

7. "Dogma" (1999)

Roll: Fallna ängeln Bartleby som är beredd att kliva över lik för att ta sig tillbaka in i himlen

Film: Afflecks tredje samarbete med Kevin Smith var en omtalad, kontroversiell komedi som till många kristnas förtret drev med religionen och flera av Bibelns huvudfigurer. Desto mer roligt och tänkvärt är det, med en drömensemble.

Motivering: Återföreningen med Matt Damon (som Loki) var ett särskilt lyckat grepp för den här filmen då de med bravur hanterar den vassa dialogen och lyfter karaktärerna med sin stabila kemi.

6. "Boiler Room" (2000)

Roll: Jim Young, en av grundarna till ett företag av falska aktiemäklare

Film: Aningen förbisedd thriller om en falsk mäklarfirma som säljer värdelösa aktier till investerare för att tjäna stora summor pengar.

Motivering: Afflecks pampiga biroll står ut i en ensemble med några av sin tids hetaste stjärnor, inklusive Giovanni Ribisi i huvudrollen.

5. "The Town" (2010)

Roll: Tjuven och bankrånaren Doug MacRay som slits mellan lojalitet och att göra det rätta

Film: Stjärnans andra film bakom kameran var våldsam, intensiv spänning med en stark story, en bitterljuv kärlek till Boston och djupodlade birollsfigurer, som Jeremy Renners sidekick, Jon Hamms FBI-agent och Rebecca Halls kärleksintresse.

Motivering: Trots att Oscarsnominerade Renner stal showen så var Affleck ett tryggt huvudrollsval och lyckades förmedla både sympati och dilemma hos en kriminell.

4. "Chasing Amy" (1997)

Roll: Serietecknaren Holden McNeil som förälskar sig i en lesbisk kvinna

Film: Affleck återförening med Kevin Smith efter "Mallrats" resulterade i en av 1990-talets bästa romantiska dramakomedier, en intelligent men samtidigt söt film som gav perfekt plats åt regissörens grova humor.

Motivering: Joey Lauren Adams i sin genombrottsroll är utan tvekan filmens stora stjärna men Affleck övertygar som kärlekskrank beundrare och har fin kemi med både Adams och Jason Lee, som hans bästis.

3. "Will Hunting" (1997)

Roll: Byggarbetaren Chuckie Sullivan, titelfigurens bästa vän

Film: Det ultimata genombrottet för duon Matt Damon/Affleck som tillsammans skrev manus (för vilket de Oscarsbelönades) och spelade huvudrollerna. Gus Van Sant regisserade det starka dramat om ett matematisk geni med känslomässiga problem.

Motivering: Vid sidan om Damons dramatiska prestation så gav Affleck fint, välkommet stöd som den mer jordnära och sansade bästa vännen.

2. "Hollywoodland" (2006)

Roll: Skådespelaren George Reeves, känd som Superman från TV

Film: Film noir-doftande deckare om det verkliga fallet där Reeves påstådda självmord misstänktes vara mord som resultat av hans affär med en filmbolagsdirektörs fru.

Motivering: Skådespelarens karaktäristiska drag, såsom hans sarkastiska tonfall, är som bortblåsta i en tung, lågmäld rollprestation som effektivt framhäver Reeves frustration.

1. "Argo" (2012)

Roll: Den verklige CIA-agenten Tony Mendez

Film: Den välförtjänta Oscarsvinnaren för Bästa film 2012 var ett laddat, verklighetsbaserat drama om den otroliga räddningsinsatsen för att befria amerikansk gisslan i Iran 1980 vilket innebar skapandet av en påhittad filmproduktion.

Motivering: I den fantastiska historien så landar ljuset på hjälten, den alkoholiserade, frånskilde Mendez, och Affleck (liksom i förra regijobbet "The Town") gav som regissör sig själv förtroendet att bära rollen på sina axlar. Den starka rolltolkningen gör att vi både glömmer och förlåter alla tidigare felsteg.

Bubblare:

To the Wonder, The Company Men, Shakespeare in Love, Phantoms, Jersey Girl, The Sum of All Fears, Smokin' Aces, Changing Lanes, Mallrats, School Ties.

Dessa glömmer vi gärna...

Dumpa honom, Gigli, Going All the Way, Armageddon, Ödets makt, Dubbelspel, Pearl Harbor, The Third Wheel, Paycheck, Daredevil, Surviving Christmas, 200 Cigarettes.

Läs också:

Topp 10: Jim Carrey
Topp 10: Johnny Depp
Topp 10: Robert Downey Jr
Topp 10: Steven Spielberg
Topp 10: Liam Neeson
Topp 10: Mikael Persbrandt
Topp 10: Arnold Schwarzenegger
Topp 10: Brad Pitt

Fler topp 10-listor...

Vilken Ben Affleck-roll gillar du bäst? Kommentera nedan.

| 22 september 2013 14:01 |