Film

Skribent

Rebecca Unnerud

24 maj 2015 | 12:00

Topp 10: Bästa svenska sommarfilmerna

Den svenska sommaren, vilka filmer lyckas fånga (och försköna) den bäst?
Nu nalkas äntligen sommaren och vi har klarat av ännu en kall och mörk vinter. Om svenska sommaren 2015 blir lika fin som i fjol återstår att se men här är tio filmer som verkligen visar vårt lands vackraste och somrigaste sidor. Om regnet öser ner och temperaturen inte når upp till dina förväntningar kan du ta till dessa filmer och drömma dig bort. Det de har gemensamt förutom vackert väder och fantastiskt idylliska platser är att de ofta innehåller nakenbad, kräftskivor och kärlekshistorier. 

10. Farväl Falkenberg (2006)
Regissör Jesper Ganslandt fångar vemodet när ungdomens dagar är över och vuxenlivet och kraven tar vid. Den sista sommaren i Falkenberg för barndomsvännerna är ett bitterljuvt sommardokument. Berättelsen och bilderna till tonerna av Erik Enockssons musik skildrar ett vemod och en längtan som vi alla kan känna igen. 

Soundtrack: The state the sea left me in (Erik Enocksson) 

9. Himlen är oskyldigt blå (2010)
En snygg miljöskildring av 70-talets Sandhamn. Skärgårdsvyerna får en att gå sönder av längtan efter sommaren och de vackra vyerna blir en stark kontrast mot den ganska mörka historien. Innehållandes en kräftskiva som känns som en hommage till den kräftskiva som finns med i filmen på plats nummer 2… 

Soundtrack: Himlen är oskyldigt blå (Ted Gärdestad)

8. Sunes sommar (1993)
Barndomsfavorit som fortfarande är roligare än det mesta. Pappa Rudolfs planer att ta med sin familj till Grekland går i stöpet men han räddar (enligt sig själv) allt genom att ännu en gång damma av den gamla husvagnen och dra på en hederlig svensk campingsemester. De har i alla fall tur med vädret men det allra mesta går annars fel. Filmen blir ännu roligare och mysigare om man som undertecknad reste runt i ett litet ägg som barn, såväl i Sverige som på Autobahn, och har en pappa som påminner en hel del om Rudolf…

Soundtrack: Sunes sommar (Thomas Lindahl) 

7. Mitt liv som hund (1985)
Småland 1958. Sommar och fotbolls-VM. Lasse Hallström är verkligen ett geni på att skapa idyller och mysiga, hemtrevliga filmer, oavsett om det handlar om de svenska filmerna eller Hollywood-filmerna. Det här är en mysig och stark barndomsskildring som innehåller oerhört vackert sommarfoto över landsbygden. 

Soundtrack: Mot Småland (Björn Isfält) 

6. Den bästa sommaren (2000)
En vacker hyllning till den svenska sommaren av Ulf Malmros. Filmen bringar vemod i insikten att barndomen aldrig kommer åter.  Det är en nostalgisk återblick men likt ”Mitt liv som hund” innehåller berättelsen mycket konflikter, svärta och sorg med barn i centrum. 

Soundtrack: Dream a Little Dream of Me (The Mamas & The Papas)

5. Sommaren med Monika (1953)
En klassiker som ofta brukar listas som den bästa svenska sommarfilmen. Monika och Harrys heta sommar i skärgården är en av de vackraste Stockholmsskildringarna på film någonsin, med Gunnar Fischers foto och ett manus skrivet av Per Anders Fogelström. 

Soundtrack: Kärlekens hamn (Filip Olsson) 

4. Känn ingen sorg (2013)
Fantastisk Göteborgsromantik (stundtals känns det som en reklamfilm för staden) med Feskekörka i månsken, Älvsborgsbron som ser mer inbjudande ut än Golden Gate, och krogstråket på Andra långgatan som får en att vilja ramla runt och aldrig bli vuxen. Filmen är trots sina knappt två år värdig en placering högt upp på listan eftersom den är oemotståndlig och får en att längta kopiöst mycket efter sommaren, äventyr… och Götet. 

Soundtrack: En midsommarnattsdröm (Håkan Hellström)

3. Att angöra en brygga (1965)
Hasse och Tages komiska, kärleksfulla och fantastiskt underfundiga ”Att angöra en brygga” utspelar sig i Stockholms skärgård. Den fantastiska kräftscenen och Monica Zetterlunds titelsång är magi. 

Soundtrack: Att angöra en brygga (Monica Zetterlund)

2. En kärlekshistoria (1970)
Kanske den bästa svenska någonsin, åtminstone topp tre. Roy Anderssons debutfilm är inte bara en perfekt film på alla plan, den har också allt en riktig sommarskildring ska ha: varm högsommar i storstad och på landet, ung kärlek, vacker scen innehållandes moped, skinnjacka och skrubbsår på knäna och en kräftskiva som trots sin visuella vackra omgivning är sorgsen. 

Soundtrack: The Bertil Theme (Björn Isfält) 

1. Astrid Lindgrens filmer
Det är omöjligt att ha någon annan film på denna placering än Astrid Lindgrens filmatiseringar och lika omöjligt är det att lista en film och en figur. Bullerbyn-barnen och deras idylliska barndom (återigen Lasse Hallström) är kanske den vackraste och somrigaste sommarskildringen men även Saltkråkan, Madicken, Emil, Pippi, Lotta, Rasmus och så vidare hör hemma här. Inga filmer inger så stor sommarnostalgi som dessa.

Soundtrack: Idas sommarvisa (Georg Riedel)

”Äppelkriget”, ”Elvira Madigan”, ”Den vita stenen”, ”Hugo och Josefin”, ”Änglagård"-filmerna, ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”, ”SOS – Sällskapsresan” och ”Bitchkram” fanns med in i det sista men får se sig besegrade av dessa tio favoriter. 

Vilken är din absoluta svenska sommarfavorit? 
| 24 maj 2015 12:00 |