LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

22 augusti 2021 | 12:00

Topp 10: Anthony Hopkins bästa roller

Anthony Hopkins briljerar igen på vita duken, denna gång med sin Oscarsbelönade roll i “The Father”. Vi ser tillbaka på hans tio bästa filmroller.
Den adlade skådespelaren har under sin 61 år långa karriär hunnit spela både Hitler, Picasso, Van Helsing, Hitchcock, Zorro, Ringaren i Notre Dame och Hannibal Lecter. Vi fortsätter att imponeras av den ikoniska aktören och senaste rollen i dramat “The Father” är inget undantag. Vi passar på att lista hans tio bästa rollprestationer på film.
 
 
10. Magic (1978)
 
En bortglömd pärla där Hopkins spelar en misslyckad magiker som gör succé med en populär - men psykotisk - buktalardocka. En av fem samarbeten med regissören Richard Attenborough, som kallade Hopkins den bästa skådespelaren av sin generation. En psykologisk rysare som var en av de tidigare bevisen på skådespelarens förmåga att agera och skrämmas.
 
 
9. Shadowlands (1993)
 
Det är lätt att glömma att Hopkins vid sidan av sina mer intensiva, dramatiska roller även är en utmärkt romantisk hjälte. I sitt sista samarbete med Richard Attenborough spelar han akademikern och författaren C.S. Lewis (Narnia-böckerna) som förälskar sig i olyckligt gifta poeten Joy Gresham (Oscarsnominerade Debra Winger). Effektiv snyftare med förstklassiga huvudrollsprestationer.
 
 
8. Amistad (1997)
 
I Steven Spielbergs historiska drama om afrikanska slavar som ställs inför rätta efter att ha gjort uppror på ett slavskepp spelar Hopkins USA:s sjätte president John Quincy Adams. Det är inte första eller sista gången han spelar en verklig person men han anammade Adams röst och kroppsspråk så väl att han Oscarsnominerades för fjärde gången (och andra i rollen som en president).
 
 
7. The Two Popes (2019)
 
Hopkins briljerar lätt på egen hand men kan lika gärna sporras av en god motspelare, vilket tveklöst är fallet i det här biografiska Netflix-dramat om en oväntad vänskap. Veteranen Jonathan Pryce är pålitligt utmärkt som kardinal tillika blivande påven Jorge Mario Bergoglio och har stark kemi med Hopkins, i rollen som påven Benedictus XVI.
 
 
6. Bounty (1984)
 
En oförtjänt flopp och den femte, kanske mest verklighetstrogna filmatiseringen om det berömda myteriet på Royal Navy-skeppet HMS Bounty under dess färd till Tahiti 1789. Hopkins spelar kaptenen William Bligh som får sig en utmanare i en rebellisk understyrman (Mel Gibson) och trots imponerande motspelare som Laurence Olivier och Daniel Day-Lewis så stjäl Hopkins filmen.
 
 
5. Elefantmannen (1980)
 
Det är en oigenkännlig John Hurt som har den häftiga titelrollen i David Lynch första studiofilm, ett verklighetsbaserat drama om en deformerad man som räddas från cirkusförnedring av en ambitiös läkare. Men som Dr. Frederick Treves bidrar Hopkins med välkommen sympati och värme när han tar den plågade John Merrick under sina vingar och visar honom medmänsklighet.
 
 
4. Nixon (1995)
 
Trots en märkbar skillnad i utseendet så lyckades Hopkins fånga den 37:e amerikanske presidentens styrkor såväl som svagheter med bravur. Ett mångsidigt porträtt som kombinerar Nixons plågor och paranoia med en mild sympatisk sida. Den imponerande rollprestationen i Oliver Stones biopic resulterade i skådespelarens tredje Oscarsnominering.
 
 
3. Återstoden av dagen (1993)
 
En av Hopkins mest nyanserade roller där han med perfekt subtilitet skildrar en reserverad butler på 1930-talet som vägrar låta sig påverkas av känslor. Ett tragiskt, romantiskt drama utan någon egentlig romantik där stenhård lojalitet till sin arbetsgivare testas i form av en kärlekskrank hushållerska, spelad av en likvärdigt suverän Emma Thompson.
 
 
2. När lammen tystnar (1991)
 
Trots att han totalt medverkar i mindre än 20 minuter så förvandlade Hopkins sin kannibaliska psykiatriker till en av populärkulturens mest ikoniska och populära filmskurkar. Med sin reptilinspirerade blick och läskigt lugna, sofistikerade stämma så blev han officiellt en av Hollywoods tyngsta namn, gjorde Jonathan Demmes thriller till en succé och kammade hem sin första Oscar.
 
 
1. The Father (2020)
 
Få skådespelare, speciellt de över 80 år gamla, kan leverera en sådan omvälvande rollprestation som Hopkins i dramat som gav honom hans andra Oscarsstatyett. Han skildrar med makalösa medel en dement man som sliter allt mer med minnet och speciellt att komma ihåg sin egen dotter (Olivia Colman). Ett fyrverkeri av känslor och ännu ett bevis på en av våra bästa skådespelares omätbara talang.
 
Vilken är din favoritroll av Anthony Hopkins?
| 22 augusti 2021 12:00 |