Film

Skribent

Andreas Samuelson

12 juli 2023 | 13:30

Tom Holland blev nykterist - talar ut om alkoholmissbruket: "Mår bättre än nånsin"

”Spider-Man”-stjärnan är nykter sedan ett och ett halvt år och talar nu ut om sitt före detta missbruk.
Som för många kan livet som filmstjärna och huvudrollsinnehavare i en av Hollywoods största franchises innebära en del press. Det var fallet för Holland som nu i podcasten On Purpose With Jay Shetty talar ut om sin alkoholism och när han insåg att han hade problem.
 
- Jag är glad att kunna säga det - jag var definitivt beroende av alkohol. Det är ingenting jag hymlar om. Det är intressant. Jag vaknade inte en dag och sa: ”Jag ska sluta dricka”. Jag, precis som många britter, hade en väldigt, väldigt dimmig december… jag har alltid kunnat dricka mycket.
 
Planen var ursprungligen att ha en vit januari men tankarna vandrade ständigt till att dricka, skriver Hollywood Reporter.
 
- Jag tänkte på det när jag vaknade. Jag kollade på klockan när den var 12. Det skrämde mig verkligen. Jag tänkte bara "Wow, jag kanske har en liten grej med alkohol."
 
Han testade att inte dricka på en månad för att bevisa att han inte hade problem.
 
- Två månader gick och jag kämpade fortfarande rejält. Jag kände att jag inte kunde vara social. Jag kände att jag inte kunde gå till puben och dricka läsk. Jag kunde inte gå ut och äta middag. Jag kämpade verkligen och började oroa mig för att jag kanske hade ett alkoholproblem.
 
Han lyckades hålla sig från att dricka i ett halvår fram till sin födelsedag i juni. Han lyckades hålla sig nykter och minns det som det lyckligaste han någonsin varit.
 
- Jag kunde sova bättre. Jag kunde hantera problem bättre. Saker som kunde gå snett under en inspelning och normalt sett trigga mig, kunde jag nu hantera. Jag var mycket mer klar mentalt. Jag kände mig friskare, jag kände mig piggare och jag sade bara till mig själv, 'Varför? Varför är jag förslavad av den här drinken? Varför är jag så besatt av tanken på att dricka?”.
 
Han berättar även om hur han inte trivdes på tillställningar utan att dricka på grund av pressen han kände, och att han fick distansera sig från rugby då den miljön innebar hur mycket man kunde dricka. Efter ett och ett halvt år nykter så har inte tanken fallit in att dricka och att det är det bästa beslutet han tagit. Han nämner också nyktra alternativ som öl med elektrolyter, samt att hans vänner varit stöttande. Men han poängterar också att han inte vill skamlägga andra som dricker även om han gärna uppmuntrar att sluta.
 
- Jag vill inte hamna i världen som säger ”Du måste sluta dricka” för det är inte upp till mig. Jag har haft min resa. Jag trivs verkligen med det.
 
Holland har även talat om hur nykterheten gett honom ett klart sinne och gjort honom bättre utrustad för att hantera stress, i en tidigare intervju med Hollywood Reporter.
 
Tror du livet som Hollywood-stjärna lätt kan leda till alkoholmissbruk?
| 12 juli 2023 13:30 |