Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 juni 2023 | 08:30

Tom Cruise bråkar med Christopher Nolan om sommarens största biodukar

Sjunde ”Mission: Impossible” släpps nio dagar innan ”Oppenheimer” snor åt sig varenda IMAX-salong i världen.
Juli månad blir en batalj mellan två riktiga giganter på bioduken. Nej, jag talar inte om Nolans ”Oppenheimer” vs Greta Gerwigs ”Barbie”, som båda släpps på samma datum. Istället är det Tom Cruise som står redo att förklara krig mot Nolans ambitiösa nya drama.
 
Så här ligger det till: den sjunde ”Mission: Impossible”-filmen får världspremiär 12 juli. Tom Cruise hoppas naturligtvis få visa upp sina senaste stunts på riktigt feta biodukar. Filmen kostade närmare 300 miljoner dollar att spela in och behöver synas och höras rejält i sommar.
 
Nio dagar senare, den 21 juli, landar Christopher Nolans ”Oppenheimer”. Hela filmen har spelats in med IMAX-kameror och har roffat åt sig nästintill samtliga IMAX-salonger i världen för tre veckor.
 
Det kommer alltså bli hård konkurrens om några av de största biograferna, och Cruise ger sig inte utan en fight. Enligt en rapport från Puck är Cruise förbannad, och ringer runt till både filmstudios och biografer för att få dem att släppa premium-biografer till honom. Ju maffigare biosalong desto högre biljettpris (det gäller inte bara IMAX) och mer intäkter till filmerna som visas där.
 
Behöver Cillian Murphy oroa sig? "Oppenheimer" utmanar agent Ethan Hunt i sommar.
 
Indiewire noterar att det är ovanligt för en skådis/producent att personligen jaga efter de största biodukarna. Men Tom Cruise är van vid att få det han vill ha, och har lagt ner mycket tid och energi på att få till nya ”Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One” mitt under en pandemi.
 
Vem som än vinner fighten om biopubliken så står det tydligt - det här blir en maffig biosommar för oss filmälskare.
 
"Mission: Impossible 7" eller "Oppenheimer" - vilken film kommer du välja först i sommar?
| 3 juni 2023 08:30 |