Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 juni 2023 | 17:00

"Oppenheimer" - ett intimt drama gjort för den stora IMAX-duken

Hör Christopher Nolan och filmfotografen Hoyte van Hoytema snacka om utmaningarna med fotot i "Oppenheimer".
Den stora IMAX-duken är vanligtvis till för bombastiska spektakel. Robotar som bankar på varann och actionhjältar i vanvettiga biljakter - det kommer såklart en drös med såna filmer även i sommar.
 
Men om Christopher Nolan får bestämma (och det får han för all del) så kan IMAX-duken även nyttjas för ett mer intimt drama. Så under arbetet med nya filmen "Oppenheimer" valde man att satsa stort och sikta högt - såklart.
 
I en ny featurette inför filmens premiär i juli snackar Nolan om hur den storslagna berättelsen om bygget av atombomben krävde en immersiv upplevelse. Vi hör också svensk-holländske filmfotografen Hoyte van Hoytema ("Call Girl", "Interstellar", "Nope") prata om sitt arbete med att ta denna berättelse till den extra stora bioduken:
 
- IMAX är ett format gjort för storslagna spektakel. Men jag blev nyfiken på att utforska det som ett intimt format. Ansiktet är som ett landskap, med mycket komplexitet och djup. Hur kan vi ta kameran närmare människor och använda mediet som något mer intimt?, säger van Hoytema.
 
Se klippet nedan och upptäck hur Nolan än en gång försöker tänja på de tekniska gränserna. Det innebar bland annat att ta fram en ny typ av film, för varför ska man göra något enkelt för sig? 
 

"Oppenheimer" får svensk biopremiär 21 juli. Den kommer självklart att visas på Filmstadens IMAX-salonger i Stockholm och Göteborg.
| 1 juni 2023 17:00 |