Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 februari 2019 | 17:20

Tittarsiffrorna för Oscarsgalan går uppåt

Efter fem år av dalande tittarsiffror vände trenden inatt.
Oscarsgalan 2019 var på förhand drabbad av skandaler, kontroversiella beslut och den där misslyckade jakten på en värd.

Med facit i hand kan all publicitet ha väckt publikens intresse, och TV Line skriver att tittarsiffrorna pekar uppåt för första gången på fem år.

Galan fick en rating på 21.6 - så många procent av alla tv-tittande, amerikanska hushåll valde att zappa in sändningen från ABC. Det är 14 procent fler än förra årets rating på 18.9, vilket blev 26,5 miljoner tittare, Oscarsgalans lägsta tittarsiffror någonsin.

Exakt hur många tittare i USA, och världen över, som lockades till Oscars lär bli klart inom kort. Ratingsiffrorna ovan säger kanske inte så mycket, men tyder på ett ökat intresse kring en gala som skapat mycket rubriker på senare tid. Att flera av de nominerade filmerna också har blivit stora biosuccéer under senaste året, har säkert också hjälpt.
 
Bland 2019 års Oscarsvinnare finns både smala festivalfilmer som "Roma" och kommersiella megahits som "Black Panther".

Oscarsgalan sköt sig i foten redan i somras, när de avslöjade sina planer på en ny Oscarskategori som skulle hedra "populär film". Och bara den senaste veckan fick de kritik igen, och drog tillbaks planerna på att dela ut fyra priser i reklampauserna. Tanken var att hålla sändningen under 3 timmar, och höja tittarsiffrorna. Årets 200 minuter långa gala lyckades iallafall med det sistnämnda.
 
Vad tyckte ni om årets Oscarsgala? Funkade det bra utan en värd?
| 25 februari 2019 17:20 |