Serie

Skribent

Alexander Svensson

28 november 2023 | 12:00

Timothy Olyphant spelar android i Noah Hawleys "Alien"-serie

Olyphants karriär har tagit honom från cowboys till aliens.
Noah Hawley, mannen som tog “Fargo” från film till tv-serie är i full färd med att göra samma sak med “Alien”. Skräckfranchisen som började med Ridley Scotts film expanderar till tv-format i form av en prequel som följer nya karaktärer och utspelar sig på jorden långt innan Ripley träffade sin första xenomorph. Titelmässigt är kreativiteten dock inte på topp: serien heter (än så länge) “Alien”, precis som Scotts första film.
 
Enligt Deadline så har serien, som redan byggt upp sin rollista och tillochmed spelat in lite grann under strejken, nu lagt till sitt största skådisnamn hittills. Det rör sig om Timothy Olyphant, mannen som i allt från “Deadwood” och “Justified” till “Fargo” och “The Mandalorian” har gett tuffa sheriffer ett ansikte.
 
Xenomorphen är sjukt taggad på att få spela mot Timothy Olyphant.
 
I “Alien” ska Olyphant för omväxlings skull inte vara en representant för lagens långa arm, utan istället spela en “synth”, alltså en android, precis som bland andra Michael Fassbender och Ian Holm gjort i filmerna. Olyphants karaktär heter Kirsh, och kommer fungera som en mentor åt seriens huvudkaraktär Wendy, spelad av Sydney Chandler (“Don’t Worry Darling”).
 
“Alien” spelade in lite material under sommaren med de skådespelare som inte var knutna till amerikanska facket SAG-AFTRA, och Hawley avser att återstarta produktionen efter årsskiftet. Ridley Scott är ombord som exekutiv producent, och övriga namn i rollistan är Alex Lawther (“The End of the F***ing World”), Essie Davis (“Game of Thrones”), Kit Young (“Shadow and Bone”) och Adarsh Gourav (“The White Tiger”). Premiärdatum blir någon gång under 2025. Tills dess kan man dock stilla suget efter parasitiska rymdmonster med kommande filmen "Alien: Romulus" som släpps i augusti 2024.
 
Är du taggad på att se Timothy Olyphant bråka med xenomorphs i Noah Hawleys “Alien”?
| 28 november 2023 12:00 |